Amerika Birleşik Devletleri’nin Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandığı tarih 4 Temmuz 1776 yılı. Yani Amerikan Bağımsızlık günü aynı zamanda 4 Temmuz olarak da bilinir.

4 temmuz tüm yurtta federal tatil günü ilan ediliyor. Gün boyunca ülkenin her yerinde kutlamalar, geçit törenleri, havai fişekli gösteriler ve konserler düzenleniyor...

Bağımsızlık gününe dair en geleneksel etkinlik olarak havai fişek gösterilerini söylemek mümkün. ABD’de 14.000’e yakın havai fişek gösterisi oluyor. George Washington’un siluetinden tutun da ABD bayrağına kadar Bağımsızlık Günü'ne dair müthiş bir gösteri sunuyorlar. Sadece gökyüzü değil her yer ABD bayraklarıyla dekore ediliyor. Hoş, Amerikalılar her daim bayrak asmayı seviyor. Yani özel bir durum aramıyor Abd vatandaşları. Ama bugüne özel bazı caddelerde binlerce bayrağı birarada görmek mümkün. Her bayrakta olduğu gibi Abd bayrağında yer alan motiflerin bir anlamı var elbet. Şöyle ki; kırmızı beyaz renkteki bayrak üzerinde 13 çizgi ve 50 adet yıldızın yer aldığı bir kısım var. Hani şu bizdeki bilgi yarışmalarında sorulan soruların muhattabı olan bayraklardan. 13 çizgi, bağmsızlığını ilan eden 13 koloniyi temsil ediyor. Bayraktaki 50 yıldız ise ABD'nin 50 eyaletini.

Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi Kongre tarafından 2 Temmuz 1776 tarihinde onaylanmış ve 4 Temmuz'da ilan edilmiş. Bildirinin büyük bölümünü yazan Thomas Jefferson ifadeye kavuşan yönetim ilkeleri için:

“Biz şu gerçeklerin açık olduğu görüşündeyiz: bütün insanlar eşit yaratılmışlardır, onları yaratan Tanrı kendilerine vazgeçilemez bazı haklar vermiştir, bu haklar arasında yaşama, özgürlük ve refahını arama hakları yer alır, bu hakları korumak için insanlar arasında meşru, iktidar hak ve yetkilerini yönetilenin rızasından alan hükümetler kurulmuştur. Herhangi bir hükümet şekli, bu amaçları tahrip eder bir nitelik kazanırsa, onu değiştirmek veya kaldırmak ve temelleri kendi güvenlik ve refahlarını sağlamaya en uygun görünecek ilkeler üzerine dayanan, güç ve yetkiyi aynı amaçla örgütleyen yeni bir hükümet kurmak o halkın hakkıdır. “ 

İşte bu Bağımsızlık Bildirgesi diğer dünya milletlerine de örnek olup onların da bağımsızlıkları için mücadele etmelerini sağlayacaktı. 

Bağımsızlığını ilan eden ABD'nin ilk başkanı George Washington'dır. Washington DC de 1800 yılında başkent ilan edilmiştir. Dünyadaki yazılı ilk anayasa 1787 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde düzelenmiştir. Dünyanın en genç Devletleri arasında yer alan ABD en eski anayasa ile ülkenin temelini ve sistemini oluşturmuştur. “ Tek Ülke, tek anayasa, tek yazgı. “

4 Temmuz 1776’da Amerika’da bulunan 13 İngiliz kolonisi, Bağımsızlık Bildirgesi’ne imza atarak İngiliz Krallığı’yla bağlarını tamamen koparmıştı. Bağımsızlığın ilanından bir yıl önce başlayan Bağımsızlık Savaşı 1783’te imzalanan Paris Anlaşması’yla sona ermiş, İngiltere Amerika’nın bağımsızlığını tanımıştı.