Stj.Av. Umut ÇIPLAK


İlgili düzenleme; Covid-19 salgını neticesinde zor duruma giren ekono-mi tabanlı olarak çıkarılmıştır. Bizde yazımızda bu kapsamda düzenlenen iki kanunu irdeleyeceğiz.

İş Kanunu ile başlayalım. Birçok iş-letmenin maddi olarak etkilenme oranını azaltmak amacı ile  İş Kanunu kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği hakkında  düzenleme yapılmış olup bu  ödeneğe hak kazanabilme şartlarında iyileştirmeye gidilmiştir. Bu kapsamda; son üç yılda 600 gün sigortalılık geçmi-şi olmakla birlikte aranan son 120 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi yatırmış olmak şartı, son üç yılda 450 gün  sigortalılık geçmişi ve son 60 gün sigortalı olarak çalışmış olmak şeklinde değiştirilmiştir.

Mevcut salgın hali ticari  hayatı da durma noktasına getirmiş olup vadesinin dolmasına karşın maddi olanaksızlıklardan ötürü ödenemeyen borçlar kapsamında Çek Kanunu’na geçici madde eklenmiştir. Bahsi geçen madde Karşılıksız Çek Suçuna ilişkin olup zikredilen suçu işleyenler hakkında 500 gün hapis ve çekin karşılıksız çıkan kısmından az olmamak şartı ile 1500 güne kadar verilen adli para ce-zalarının infazı 26.03.2020 tarihi itibarı ile durdurulmuştur şeklinde düzenleme yapılmıştır.

Düzenleme ile birlikte; borçlunun 1 yıl içinde çekin karşılıksız çıkan kısmının 1/10’u oranında alacaklıya ödeme yapması, kalan kısmının da bu bir yılın bitimini izleyen tarihten itibaren 2 aylık aralar ile 15 eşit taksitle ödenmesi kararlaştırılmıştır.