2016 yılının verilerine göre Türkiye’nin nüfusu 79 milyon 814 bin 871’dir. Bu nüfus, 40.043.650 erkek ve 39.771.221kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,17 erkek, %49,83 kadındır.

Türkler dünyanın birçok yerine göç etmişlerdir ve Türkiye dışında da dünyanın her yerinde Türkler yaşamlarını sürdürmektedirler. Türkiye Cumhuriteyi Dış İşleri Bakanlığı’nın verilerine göre: '' Yurtdışında yaşayan 6 milyonu aşkın Türk toplumu bulunmaktadır. Ve büyük çoğunluğu oluşturan 5.5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde yaşamaktadır. Geri kalan ise 300.000’i Kuzey Amerika’da, 200.000’i Orta Doğu’da ve 150.000’i de okyanus ötesi Avustralya’da yerleşmiştir. Bu sayı, Türkiye’ye kesin dönüş yapmış olan 3 milyon göçmenle birlikte düşünüldüğünde 9 milyonluk bir kitle oluşturmaktadır.  ''

Avrupa’da Türklerin çoğunluğu yaklaşık 3 milyon 500 bin kişi Avrupa’nın önemli ülkesi Almanya’da yaşamaktadır. Almaya 2. Dünya savaşından sonra 1960’larda iş gücüne ihtiyaç duymuştur ve Türkiye’den Almanya’ya işçi göçü başlamıştır. Ayrıca Göçmen işçilerin ve işverenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Türkiye Almanya ile 1961 yılında işgücü anlaşmaları imzalamıştır. Bu zamana kadar 3. nesil yetişmiş ve Almanya’da siyaset, kültür, sanat ve sporda Türk kökenli önemli insanlar yetişmiştir ve yetişmeye devam etmektedir. Bununla birlikte Almanya’da çok sayıda Türk dernekleri bulunmaktadır ve bu derneklerin düzenlediği çok sayıda organizasyonlar vardır. Düzenlenen bu organizasyonlar hem Türklerin bir araya gelmesini; gelenek ve göreneklerini yurt dışında olmasına rağmen yaşamasını sağlıyor hem de Almanlara Türk kültürünün ve Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştiriyor. 

Almanya dışında Fransa, Hollanda, Avusturya, İsviçre, İsveç, Danimarka, Birleşik Krallık, Yunanistan, Belçika, Norveç, İtalya, Romanya, Finlandiya, Polonya, İspanya ve Lihtenştayn Türklerin yoğunlukla yaşadıkları Avrupa ülkeleri arasındadır.

Okyanus ötesine baktığımızda Kuzey Amerika’da 300.000 Türk bulunmaktadır. Ve nüfusun çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmaktadır. 2014 yılında ABD’de yapılan demografik nüfus sayımına göre 189 bin 640 kişi ABD’de yaşamaktadır. Bu nüfusun çoğunluğunun bulunduğu eyaletler ise: New York, New Jersey, North Carolina, Wisconsin, Ohio, Illinois, Indiana, Florida, Maryland, California ve Texas'tır. ABD’ye ilk göç Türkiye’nin kırsal kesimlerinden olmuş ve Türkler işçi olarak gitmişlerdir. 1958’den bu zamana olan göç ise vasıflı göçtür. 

Genellikle Türkler başarılı Amerikan üniversitelerine Master ve Doktora yapmak için gidiyorlar ve sonrasında orada kalıyorlar. Ya da Türkiye’de üniversiteyi bitirip oraya çalışmaya gidiyorlar. Abd’de bilim, kültür, sanat, müzik ve yüksek eğitim konularında çok sayıda başarılı Türkler yaşmakta ve orada çalışmaktadır.

Ekonomik boyutuna bakacak olursak 5 Milyon göçmenin Türkiye’ye döviz getirmesinin ekonomimize büyük katkısı vardır. Döviz ihtiyacının karşılanmasında önemli bir araçtır. Merkez Bankası’nın verilerine göre sadece son 20 yılda bankalar yolu ile gönderilen para miktarı 20 milyar dolar...

Türkiye’de yatırım yapan, gayrimenkul alan ve tatillerini burada geçirenlerin harcadıkları miktarı da hesaplanınca Türkiye’nin bütçesi açısından ciddi miktarda döviz girişi olduğu biliniyor.