“Havası Sert İnsanı Mert” Sivas 

Sivas Belediye Başkanı Sayın Hilmi BİLGİN ile röportaj

Fotoğraflar: Sivas Belediyesi

Bu hafta 58 plaka numarasına sahip, İç Anadolu'nun Doğu Bölgesinde yer alan, Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergahlarının kesiştiği bir yerde konumlanan ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği büyük bir ilimiz olan Sivas'ı konu aldık.

Sivas Belediye Başkanı Sayın Hilmi Bilgin'den Sivas ilinin özellikleri ve yaptığı hizmetler hakkında bilgiler istedik.

“Sivas'ımızın tarihine bakıldığı zaman Selçuklularda bir başkent, Osmanlılarda önemli bir eyalet merkezi ve cumhuriyetin de temellerinin atıldığı bir şehirdir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere birçok tatil olanakları sunmaktadır. Damak lezzetleri, doğa kaynak suları, sazı, sözü, ozanları, halayı ve 3 medeniyete ev sahipliği yapmasıyla adeta medeniyetler beşiğidir.” Diyen Hilmi BİLGİN, röportajın devamında da Sivas'ın özelliklerini benzeri övgülerle anlattı.

Hilmi BİLGİN ayrıca; “İnsanlar doğdukları yerde değil, doydukları yerlerde yaşarlar. Biz ise artık insanımızın doğdukları yerde doymalarını istiyoruz.Tarihi, kültürü, kaplıcaları, medreseleri ve doğal güzellikleriyle Sivas'ımızı hak ettiği yere kavuşturmak için topyekûn bir kalkınma hamlesini başlatmış durumdayız.Sivas'a değer katan birçok projeyi hayata geçirmek için hazırlıklarımız tamam.” Diyerek, röportajın devamında da bizlere önemli projeleri hakkında detaylı bilgiler verdi. İşte röportajın tamamı:

Sayın Başkanım, unvanınız ve başarılı faaliyetleriniz sayesinde sizi basından tanıyoruz. Rica etsem bu kez Önce Vatan Gazetesi okurları için kendinizi tanıtır mısınız?

1972 yılında Sivas’ta doğdum Orta ve lise öğrenimimi Sivas’ta tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1995 yılında mezun oldum. Sivas’ta bir süre kamu kurumunda avukatlık yaptım. Daha sonra istifa ederek serbest avukatlığa başladım. Sivas Barosu’nda sırasıyla Disiplin Kurulu Üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Baro Başkanlığı görevlerinde bulundum.

AK Parti Sivas İl Teşkilatında Seçim İşleri Başkanı, Teşkilat Başkanı ve Seçim Koordinasyon Merkezinde hukukçu olarak siyasi çalışmalarda bulundum. 2011-2018 yılları arasında AK Parti Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. 24-25-26. dönem AK Parti Sivas milletvekili olduğum süre boyunca TBMM Adalet ve Anayasa Komisyon üyesi olarak da çalıştım. Ayrıca 2018 yılında Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine atandım ve daha sonra 2019 yerel seçimlerinde Sivas Belediye Başkanlığına seçildim.

Efendim, Sivas ilimizi bizlere kısaca tanıtın dersek neler söylersiniz?

 Sivas'ımızın tarihine bakıldığı zaman Selçuklularda bir başkent, Osmanlılarda önemli bir eyalet merkezi ve cumhuriyetin de temellerinin atıldığı bir şehirdir. Bu dönemlerde ve öncesinde her zaman önemli bir yerleşim merkezi, ticaret merkezi ve ilim şehri olan Sivas'ın nüfusu da diğer şehirlere göre yüksek bir seviyededir. Ancak cumhuriyetin ilk yıllarından sonra diğer şehirlerin bulundukları coğrafi konumların da etkisiyle özel sektör anlamında kalkınmasıyla sürekli göç almaları kaçınılmaz olmuştur. Limanlara yakın olan, girişimci ve yatırımcı sayısı yüksek olan şehirlere göre daha çok bir memur kenti olarak nitelendirilen Sivas ise yeteri kadar özel sektör yatırımlarının yapılmaması nedeniyle göç vermiştir. İnsanlar doğdukları yerde değil, doydukları yerlerde yaşarlar. Biz ise artık insanımızın doğdukları yerde doymalarını istiyoruz. Genelde hükümetimiz şehrimize büyük yatırımlar yaparken, yerelde de bizler birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Özel sektörün önünü açıyor, onlara her türlü kolaylığı sağlayarak şehrimize yatırım yapmalarını amaçlıyoruz. Tarihi, kültürü, kaplıcaları, medreseleri ve doğal güzellikleriyle Sivas'ımızı hak ettiği yere kavuşturmak için topyekûn bir kalkınma hamlesini başlatmış durumdayız. Böylece insanlarımız memleketlerini terk etmek durumda kalmayacak, aksine daha önceden şehir dışına giden hemşerilerimiz tekrar Sivas'ımıza döneceklerdir.

Efendim, bildiğimiz kadarıyla kendi enerjisini üreten bir belediye olmayı hedefliyorsunuz. Bu noktada kurulacak olan GES ve belediye bütçesine olacak katkısıyla ilgili bilgi verir misiniz?

 Belediye olarak yaklaşık 10 MW’lık anlık elektrik tüketimimiz var. Yani aylık yaklaşık olarak 1.500.000-TL elektrik bedeli ödemekteyiz. Ülkemiz yenilenebilir enerji konusunda yatırımların yapılması amacıyla lisansız elektrik üretimini desteklemektedir. Bu teşviklerden yararlanarak ihtiyacımız olan elektrik enerjisini üretmek bizim en önemli yatırımlarımızdan biri olacaktır. Bu amaçla ilk etapta 1 MW’lık GES projemizi yaparak kendi imkanlarımızla yapmak üzere yapım ihalesini gerçekleştirdik. 1 MW’lık GES projemizi de Enerji Bakanlığına sunduk, kabul edildi, bir aya kadar sözleşmemizi Enerji Bakanlığında imzalayacağız. Türkiye’de 3 İle verilen %85 hibeden yaralanacağız. Bu yatırımlarımız kendisini 3 yıl gibi kısa bir sürede amorti etmektedir. Kalan 8 MW’lık ihtiyacımızıda ne şekilde karşılayacağımız konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

Sayın Başkanım, Sivas’ın turistik, kültürel ve doğal varlıklarını koruma veya onarmaya yönelik çalışmalarınız oldu mu veya olacak mı?

  Sivas'a değer katan birçok projeyi hayata geçirmek için hazırlıklarımız tamam. Siz de bilirsiniz ki bir projenin hayata geçebilmesi için önce altyapısının hazırlanması gerekir. Bir yıllık süre içerisinde birçok hizmeti hayata geçirmemizin yanında birçok projenin de altyapısını tamamladık.  Ancak iki proje var ki Sivas'ı adeta şahlandıracak, Sivas turizmini doğrudan etkileyecek. Birincisi Kale Projesi; bu projede kale etrafına eski Sivas evlerinden oluşan içerisinde, arastalar, bedestenlerin ve şehir kimliğini kültürünü yansıtan el sanatlarının tekrar hayat bulacağı bir alan haline getireceğiz. İkincisi ise asırlardan beri akan ama bir türlü faydalanılamayan Kızılırmak. Bu devasa proje Eğri Köprü ve Kesik Köprü arasında yaklaşık 8 km uzunluğunda, 300 m. Kuzey sahil şeridi ve 300 m. Güney sahil şeridi olmak üzere 5.000.000 (beş milyon) m2’lik alan belediyemiz tarafından tek parça halinde tasarlanmış ve projelendirilmiştir. Her iki projenin de yapımına başladık.

Sayın Başkanım, duyduğumuz kadarıyla Sivas kısa süre içerisinde hızlı trene kavuşacak. Hızlı trenin şehre katkısı sizce ne yönde olacak; Sivas buna hazır mı?

 Ankara-Sivas arasında yapılmakta olan yüksek hızlı tren çalışmaları sona yaklaştı. Bu yıl içinde açılışını yapacağız. Belediye olarak bizde çalışmaları yakından takip ediyoruz. TCDD ile iş birliği protokolü imzaladık. Şehir içinde hemzemin geçitlerin üzerine üst geçitler yapacağız. Toptancılar Halinin yanındaki köprüyü de yenileme çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Yüksek Hızlı Trenin İlimize gelmesiyle Ankara İki buçuk saate, İstanbul ise beş saate düşecek. Bu sayede İlimizde turizm sektörünün canlanacağını düşünüyoruz.  KÜLTÜR A.Ş.’nin kurulmuş olması bu kapsamda çok isabetli olduğunu düşünüyorum. Yüksek Hızlı Tren ile birlikte sadece Turizm sektörü değil sanayi yatırımlarının da canlanacağını ümit ediyoruz. Bu sebeple İlimizde hem turizm hem de sanayi altyapısının iyileştirilmesi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.

Tarihi Kent Meydanını dört kat büyütüyoruz. Ordu evininin ve Jandarma Lojmanlarının yerini kent meydanına katıyoruz. Halk Eğitim Merkezinin yerine yapacağımız cami ve el sanatları satış merkezi, altına yer altı otoparkı, 27 Haziran Öğretmenler Parkı ile Eski Numune Hastanesinin yerine yapacağımız Millet Bahçesi İlimize yeni bir vizyon katacak.

2019 yılında yapmış olduğumuz Tarihi Kent Meydanındaki cephe düzenlemesini devam ettireceğiz. İstasyon ve Atatürk Caddesinde de cephe düzenlemesi yaparak şehir merkezini adeta yenilemiş olacağız. Bu yatırımlar yapılırken şehir olarak ta değişime ayak uydurmamız gerekmektedir.

Sayın Başkanım, Sivas ilinin ekonomisinin temel belirleyicisi olan tarım, aynı zamanda Türkiye ekonomisinde de önemli bir rol almaktadır. Peki, Sivas ilimizdeki tarımcılara bir yardımınız oluyor mu?

 Seçim çalışmalarında ifade ettiğimiz gibi biz sadece belediyenin yapması gereken bazı standart işlerinin dışında bu şehir de yaşayan tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren her konu ile yakından ilgileneceğimizi ve buna dönük projeler yürüteceğimizi söylemiştik. Yine aynı mantıkla kurmuş olduğumuz SİVTAŞ A.Ş.  ile ilimizde tarım ve hayvancılığın gelişmesi için faaliyetler yürüteceğiz. İlk etapta Yem ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi olmak üzere iki fabrika yapacağız. 1. Organize Sanayi Bölgesinde bu iki fabrikanın yapımına başladık. İnşallah bu yıl yem fabrikamız üretime başlayacak. Çiftçilerimiz ile sözleşmeli ticaret yapacağız. Yem bitkileri ektirerek bitkilerini alacağız, karşılığında yem vereceğiz. Süt inekçiliği yapmalarını sağlayarak sütlerini alacağız, işleyerek katma değer katarak pazarlayacağız. Belediye ve Valilik olarak çiftçimize güven veren, yol gösteren, destek olan bir model uygulayacağız.

Kadınlar, gençler ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşlar için neler yaptınız veya yapacaksınız?

Sivas belediyesi olarak her zaman insana dayalı insan odaklı projeler ürettik. Özellikle hanım kardeşlerimize yönelik mahallelerimizde hayata geçirdiğimiz ve hayata geçirmeyi planladığımız kültür merkezleri projelerimiz var. Bu proje hanım kardeşlerim tarafından çok benimsendi.

Vatandaş odaklı hizmet anlayışımızla her yaştan insanın sosyal hayata daha etkin katılımını sağlamak ve meslek edinmelerine yardımcı olarak istihdamı artırmak adına şehrimizin 9 farklı bölgesinde; eğitim, kültür ve yaşam merkezleri halihazırda faaliyet gösteriyor. Kültür merkezlerimizdeki faaliyetlere rakamsal olarak baktığımızda yabana atılamayacak kadar kıymetli veriler var elimizde. Her yıl 100'ün üzerinde branşta, yaklaşık 5 bin kursiyere eğitim veriyoruz. Kurslar sonunda da sertifika alarak bir meslek sahibi olan vatandaşlarımız, kendi iş yerlerini de kurabiliyor. Aynı zamanda bu kültür merkezleri, öğrenciler için bir kütüphane, minik yavrularımız içinse bir kreş hizmeti de veriyor.

 Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan korumak hem de iyi birer sporcu olmaları amacıyla Belediyespor bünyesinde her yıl yaz spor okullarını açıyoruz. Şehrimizden her yaştan çocuğun Karate, Okçuluk, Futbol, Sayokan, Voleybol branşlarında eğitim almasını sağlıyoruz. Her yıl 2000’i aşkın sayıda çocuğumuzun sağlıklı bireyler olarak yetişmesine katkı sağlıyoruz. Hem beden gelişimleri hem de psikolojik gelişimleri için yapılan faaliyetler neticesinde bireysel sporlarda Türkiye derecesi alan çocuklarımız Futbol ve Voleybol gibi takım oyununun olduğu kendi yaş kategorilerinde de değerli başarılara imza atıyorlar.  

Sayın Başkanım, engelli ve yardıma muhtaç olan vatandaşlar için ne gibi hizmetlerde bulunuyorsunuz?

Biz şuna her zaman inanıyoruz, ‘her insan bir engelli adayıdır.’ Bugün gayet sağlıklı olabilirsiniz. Hiçbir engeliniz de olmayabilir ama yarın başınıza ne geleceğini kimse bilemez. Engelli vatandaşlarımıza yönelik üretilen birçok proje var. Mesela bizim engelli vatandaşlarımızın şehir içi ulaşımını kolaylaştırmak adına ‘Engelsiz Hizmet Aracı’ ismini verdiğimiz bir servis aracımız var. Bu araçla engelli vatandaşlarımızın okul ve iş yerlerine servis hizmetleri sağlanıyor. Bunun yanında toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanan engelli vatandaşlarımıza yönelik yeni bir uygulama başlattık. Artık engelli vatandaşlarımıza refakat eden yakını da bu hizmetten ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

 Bizler yaptığımız bütün projelerde engelli vatandaşlarımızı da düşünerek yapıyoruz. Bira önce de söylediğim gibi herkes bir engelli adayıdır. Bu yüzden her proje de bu göz ardı edilmeksizin uygulanmalıdır. Kaldırımlar, yollar, bina giriş çıkışları asansörler gibi uygulama alanlarında buna dikkat edilerek yapılmalıdır.

İhtiyaç sahibi her vatandaşımızın ve engelli vatandaşlarımızın da faydalandığı bir sosyal yardım merkezimiz var. Bir market tarzında reyonları olan kasası olan fakat paranın geçmediği bir marketimiz var. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız buradan kendilerine belirlenen limit karşılığında alışverişlerini yapar, evinde ne ihtiyacı varsa onu alırlar. Marketimizde; ayakkabıdan tutunda deterjana kadar bir evin ihtiyaç duyduğu tüm ürünler bulunur.

Efendim, sokak hayvanlarına ne gibi yardımlarınız oluyor, sahipsiz ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarının faydalanabilmeleri amaçlı desteklediğiniz veya kurduğunuz bir yer var mı ya da olacak mı?

 Her canlının yaşama hakkı vardır. Biz de bu doğrultuda sokak hayvanlarımızı korumak, insanlarımıza zarar veren hayvanlarımızı da kontrol altına almak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Belediyemiz bünyesinde kurulan Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkez’i emin olun Türkiye’de bu işi en iyi yapan merkezlerin başında gelir. İçerisinde hayvan hastanesinin de bulunduğu alanda hayvanlarımız doğal ortamlarında yaşamlarını sürdürmekte. Kışın ısıtma sistemi yazın soğutma sistemiz mevcut. Yani sokak hayvanlarımız için hazırlanmış çok güzel bir ortam.

Efendim Sivas ilimizin özellikleri hakkında da birkaç bilgi daha isteyeceğiz sizden. Sivas ismi nereden gelme ve isminin anlamı nedir?

 Sivas'a farklı dönemlerde hâkim olan devletler, şehre kendilerine özgü değişik isimler vermişler. Bunlar; Sebaste, Sipas, Megalopolis, Kabira, Diaspolis (Tanrı Şehri), Talaurs, Danişment İli, Eyalet-i Rum, Eyalet-i Sivas ve Sivas isimleridir.

Bugün kullanılan Sivas isminin kaynağı hakkında ise farklı görüşler bulunmaktadır. Bunların içinden 'Sebaste' Sebasteia eski Yunancada (Augustus Şehri) ismi, Pontus kralı Polemon'un hanımı Pitodoris tarafından verilmiştir. Romalılar, Pont Krallığını egemenlikleri altına aldıkları zaman şehrin yönetimini Pont Krallığı'nda bırakmışlardı. Pont Kralının hanımı ise, Roma Kralı Augustus'un sevgisini kazanmak ve ona bir şükran ve sadakat ifadesi olmak üzere Yunanca'da Ogüst şehri anlamına gelen 'Sebaste' adını verdiği sanılmaktadır. Sebaste'nin de zamanla 'Sivas'a dönüştüğü ileri sürülmektedir.

Sivas denilince akla ilk gelen nedir?

Sivas denilince akla ilk gelen “havası sert insanı mert” cümlesidir. Gerçek manada da bu böyledir. Sivas insanı misafirperver, vatanına milletine bağlı, gelenek ve göreneklerine bağlıdır.

Sivas'ın yöresel yemekleri nelerdir?

Ülkemizde; tarihi, kültürü, lezzetleri ile her ilimizde ayrı-ayrı güzellikleri bulmamız mümkündür...

Sivas'ın turistik yerlerini tanıtır mısınız?

İşte Sivas'ta bu cennet vatanın gezilesi görülesi ve yaşanılası bir şehri… Sivas adeta açık hava müzesidir. Cumhuriyetimizin temellerinin de burada atılmış olması Sivas’ı ayrıcalıklı kılan en büyük nedenlerdendir. Doktor balıklarıyla, Âşık Veysel’i, Pir Sultan Abdalı ile kangal köpeğimiz, yöresel giysilerimiz, akarsularımız, göllerimiz ve Şems’lerimizle Sivas görülmeye ve gezilmeye değer bir Anadolu şehridir. Sivas tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri, kaplıcaları ile turistlere birçok tatil olanakları sunmaktadır. Damak lezzetleri, doğa kaynak suları, sazı, sözü, ozanları, halayı ve 3 medeniyete ev sahipliği yapmasıyla adeta medeniyetler beşiğidir.

***

Değerli zamanını ayırıp, bizlerle paylaşmış olduğu bilgiler için Sayın Hilmi BİLGİN'ne sonsuz teşekkürlerimizi sunuyor ve başarılarının devamını diliyoruz.

***

58 Sivas

Selçuklular dönemine bizzat şahit olan Sivas;

İç Anadolu’da konumlanmasının yanı sıra,

bir mikroklima iklim bölgesinde yer almasıyla,

çevre şehirlere göre daha yüksek oluşuyla,

Kral ve tarihi İpek Yolu üzeri konumuyla,

farklı milletlerin uğrak yeri olmuştur her çağda,

sayısız medeniyete yurt olmuş tarih boyunca.

Çeşitli hamamları, konakları, köprüleriyle,

hanları, kaplıcaları, dağları, vadileriyle,

yaylaları, zengin akarsuları, kaleleriyle,

cami, türbeleri, sivil mimari eserleriyle,

tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleriyle,

Sivas, doğa, tarih, din, kültür ve sanat turizmiyle

hoş tatil alternatifleri sunuyor turistlere.

Türk Edebiyatı’na büyük eserler kazandıran;

sanat tarihinde önemli yer edinen sözleri,

insan sevgisi, doğa, din, siyaset, yaşam sevinci,

aşk ve hüzün gibi pek çok konuyu ele alarak

ölümsüz eserleriyle insanları aydınlatan

ses ve saz ustası, önemli bir halk ozanı olan

Aşık Veysel'in memleketidir, kültür şehri Sivas.

Hande Hamdiye Ağırman