İnsanın tüm dünya ülkelerini gezebilmesi imkânsız.

Olanaklar dahilinde, bayram ve tatillerden yararlanıp, çevremizdeki ülkeleri ziyaret etmeye çalışıyorum.

Bu ziyaretler önce komşu ülkelerden başlayıp, sonra da yakın coğrafyamıza doğru gelişmektedir.

Eşimle birlikte katıldığımız geziler daha çok kültür turlarını kapsamaktadır. Kültür turları, bir ülkenin tarihi yapılarını, kültür ve sanatını izleyebilecek imkânlarını ziyaret etmek ve öğrenmeye çalışmak amacına yöneliktir.

Dana önceki gezilerimizde; Yunanistan, Bulgaristan, Mısır, Slovenya, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Avusturya, İspanya ve Andorra'yı ziyaret edebilmiştik.

Ramazan Bayramı tatilinde ise Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Almanya'yı kapsayan bir kültür turuna katıldık.

Her bayram tatilinde bir ülkeyi ziyaret edersek, mevcut ülkeler kolay bitmeyecek düşüncesiyle, bir ziyarette birkaç ülkeyi gezelim diye bir program uyguluyoruz.

Faruk Nafiz Çamlıbel'in "Han Duvarları" eserine başladığı dizelerde ifadesini bulan, "Yolculuk başladı Haydarpaşa'dan..." der gibi bizim de seyahatimiz Atatürk Havaalanından başladı.

Arkasında Türk kökenli ünlü Alman seyahat firması Öger Tur'un bulunması bizi cesaretlendirdi ve bu nedenle Vural Öger'in Joli turunu seçtik.

Bu "güzel" anlama gelen Joli Tur'la ilk seyahatimizdi.

Saat 12'de havaalanında randevu vermelerine rağmen 13'e kadar bizi orada tabiri caizse ağaç ettiler.

Bu sorumsuzluğu, Vural Öğer gibi Almanya'da başarıyı yakalamış bir şahsın şirketine yakıştıramadım.

Neyse bu aksaklıkla başlayan turumuz, Fly Havayollarının alışkanlık haline getirdiği rötarlı hareketiyle, ekstra 2 saat daha hava alanında bekletildik.

Son dakikada 305 nolu kapı yerine, 220 nolu kapıdan çıkış yapmamız, 300 yolcunun çoluk çocuk bir kilometreye yakın bir mesafeyi, nefes nefese koşmasına neden oldu.

Seyahatler, turistik geziler dışarıdan bakıldığı ve görüldüğü gibi pek de rahat bir gezi olmuyor.

Konu ile ilgili yazılarımızı sürdüreceğiz.

Bütün bu milyonlarca insan kütleleri, şunun veya bunun esaret ve zillet zincirlerini kırabilecek insanlık meziyetini elde etmelidir.

Atatürk