Estetisyen ve Sağlıklı Yaşam programının moderetörü Demet Kaytan 
Op. Dr. Tuna ve Op. Dr. Uskuay; Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanserini konuştu…
Kolorektal kanserinin hem kadında, hem erkekte en sık ölüme sebep olan kanser türleri içerisinde ikinci sırada yer aldığına dikkati çeken Uluslararası On Klinik Genel Cerrahi Uzmanları Op. Dr Ali Tuna ve Op. Dr. Kadir Uskuay, kolorektal kanseri ile ilgili şu bilgileri verdi;
Halk arasında Kalın Bağırsak kanseri adıyla bilinen Kolorektal kanseri;  meme, akciğer ve prostat kanserlerinden sonra en sık rastlanan kanser türüdür.  Kolorektal (kalın bağırsak) kanserinin erken evrede teşhis edilmesi her kanser türünde olduğu gibi kolorektal kanserinin tedavisinde de çok önemli. Kolorektal (kalın bağırsak) kanserinin erken aşamada tanısının konulmasıyla tedavi şansı % 90 lara kadar çıkabilmektedir.
Bu kadar yaygın olan ve ölümcül sonuçlar doğurabilen bir hastalığın tedavisinde geç kalınmasının başlıca sebebi ise hastaların umursamazlık, korku, utanma gibi sebeplerle uzman bir doktora başvurmamaları. Anal bölgedeki özellikle hemoroit (basur) gibi bazı rahatsızlıkların belirtileri ile kolorektal (kalın bağırsak) kanserinin belirtileri birbirine benzeyebiliyor. Hasta şikayetlerinin mevcut ya da olası bir hemoroitten kaynaklı olduğunu düşünerek uzman bir doktora başvurmadığı sürece kanserin erken aşamada teşhis ve tedavi şansı azalıyor.
Op. Dr. Tuna ve Op. Dr. Uskuay; kalın bağırsak kanserlerinin % 40 - % 60 oranında bağırsağın son 15 – 20 cm’ininde geliştiğinin altını çiziyorlar ve  yaklaşık 10 – 15 dakikada ameliyatsız olarak gerçekleştirdikleri hemoroit tedavisi öncesinde her hastanın Anoskopi – Rektoskopi ile proktolojik muayenesini gerçekleştirerek, kalın bağırsak’ın son 15 – 20 cm’ini özel görüntüleme sistemleri ile muhakkak değerlendirdiklerini belirtiyorlar.

Hemoroit Kansere Dönüşür mü?
Hemoroit, kesinlikle kansere dönüşmez. Makattan gelen kanama gibi bağırsak kanserinin bazı belirtileri ile hemoroitin belirtileri benzeyebiliyor. Kişi makattan gelen kanamayı mevcut ya da olası hemoroit rahatsızlığından kaynaklı olduğunu düşünerek uzman bir doktor tarafından muayene edilmesini ertelediği sürece erken evrede teşhis edilebilecek bir kanserin tanısında ve tedavisinde geç kalınmasına neden olabilir.
Kimler Risk Grubundadır?
Aile öyküsünde Kolorektal kanseri veya polibi olanlar, meme, yumurtalık, rahim kanseri tedavisi görenler, 50 yaş üzerindeki kadın ve erkekler, kalın bağırsağında polip bulunanlar risk grubundadır. Araştırmalar gösteriyor ki yüksek yağlı gıdaları çok tüketerek, lifli gıdaları ve taze meyve sebzeyi az tüketmek, ideal kilonun üzerinde bulunmak, sigara kullanmak ve hareketsiz yaşam tarzını benimsemek Kolorektal kanseri riskini artıyor.
Kalın Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Dışkılama alışkanlığında değişiklikler (ishal veya kabızlık), sürekli karın ağrısı, dışkılamada zorluk, ağrılı dışkılama, gaz çıkaramama, dışkıda kan, kansızlık, ani kilo kaybı, yorgunluk, devam eden bulantı ve kusmalar kalın bağırsak kanserinde en sık görülen şikayetlerdir.
Kimler Doktora Başvurmalıdır?
Risk grubundaki kişiler düzenli olarak kontrol ve taramalardan geçmelidirler.  Yukarıda sayılan belirtilerden en az birine sahip olanlar mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır. Risk grubu içerisinde yer almayan ve herhangi bir şikayeti bulunmayan kişiler de 40 yaşından itibaren bir genel cerrahi uzmanına başvurarak muayene olmalıdır. 
Kolon ya da Rektumda Görülen Polipler Risk Oluşturur mu?
Kalın bağırsak kanserleri poliplerden gelişmektedir. Ancak her polip tipi kansere dönüşmez. Kansere dönüşme riski polibin alınması ve patolojik incelenmesiyle belirlenir. Polip aşamasında teşhis konması kişiyi gelişebilecek kanser riskinden kurtarır.