Herkese Merhaba,
Artık her cumartesi bu köşede sizlerleyim. Bu konuda ilk tecrübem olduğu için bir hatam olursa şimdiden affola. Öncelikle bu mesleği, diyetisyenliği, nasıl seçtim oradan başlamak istiyorum. Adanalıyım ben. Gündoğdu Fen Lisesi’ni bitirdim. Klasik her fen lisesi mezunu gibi ben de sağlık alanına yöneldim. Mühendislik bana göre değildi. Sonra baktım tıp, eczacılık tutmuyor; o zamanlar da diyetisyenlik çok popüler, yazayım dedim. İlk yıl ağır bir İngilizce eğitimi aldıktan sonra 4 yıl fakülte, bir bakmışım bitmiş… Zaman o kadar hızlı akıp gidiyor ki… Şimdi iyi ki de yazmışım diyorum. Ülkemizde her geçen gün artan obezite, diyabet, metabolik sendromla savaşmak için artık ben de varım. Ne yazık ki piyasada beslenmeyle alakası olmayıp ama her şeyi en iyi kendileri biliyormuş gibi davranan çok insan var. Spor hocalarından tutun, yaşam koçlarına hatta bazen doktorlara kadar gidiyor bu alan. Tek dileğim herkesin işini en doğru şekilde yapıp başka alanlara burnunu sokmaması aslında…
Bu kadar konuşmuşken biraz da yaz bitmeden sizleri bilgilendirmek istediğim konular var. İşte 5 maddede yazın beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenler:
SU: Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre, erkeklerin günde 3, kadınların 2 litre su içmesi gerekiyor. Bu değerler kişiden kişiye, çevre koşullarına, fiziksel aktivite düzeyine göre değişmekle birlikte genel ortalama değerler. Tükettiğiniz suyun vücudunuz için yeterli olup olmadığını da idrar renginize bakarak anlayabilirsiniz. Rengi açık sarıysa yeterli, koyu sarıysa yetersiz su içmişsiniz demektir. 
DONDURMA: Diyet yapıyorsanız haftada 1 kere 2 top olmak şartıyla külahsız tüketebilirsiniz. Her zaman dökme dondurmayı paketli dondurmalara tercih edin. Malum pakete giren her üründe koruyucu ve katkı maddeleri mevcut. En güzeli doğal sade dondurmalar… Eğer şeker hastasıysanız kesinlikle önermiyorum. Kan şekerinizde ciddi oynamalar yapabilir.
MEYVE: Hep masum gibi görünse de meyvenin de bir sınırı var. Dünya Sağlık Örgütü diyor ki; kadınların günde 2, erkeklerin 3 porsiyon meyve hakkı var. Peki 1porsiyon meyve ne demek? Bir yumruk büyüklüğünüz, 1 porsiyon meyveye eşittir. Özellikle karpuz , kavun, incir, üzüm ve muza dikkat. En şekerli meyveler.
MEYVE SULARI: Ne hazır, ne evde taze sıkılmış… Hiçbirini tüketmeyin. Hele de şeker hastasıysanız ağzınıza sürmeyin. Hadi hazırları anladık, evde taze sıkılmışların ne zararı var dediğinizi duyar gibiyim. Birincisi meyvede olan posa, suyu sıkılınca kalmıyor ve hepsi gidiyor. Yani sadece şekerli su içmiş oluyorsunuz. Sofra şekeri gibi meyvedeki şeker de (früktoz) basit şeker ve masum değil. İkincisi de kalori bazında baktığınızda bir bardak meyve suyuna en az 4-5 meyve giriyor. Ama bizim hakkımız neydi? Günde 2-3 porsiyon meyveydi. Yani bir seferde sınırı çoktan aşmış oluyorsunuz. En iyisi siz meyvenin kendisini yiyin.
DOĞAL MADEN SUYU: Yazın terle kaybettiğimiz elektrolit dengesini doğal maden suyu ile karşılayabiliriz ancak dikkat; soda ile doğal maden suyu aynı şey değildir. Doğal maden suyu, yerkürenin derinlerinden yeryüzüne bütün mineral ve karbondioksit gazıyla çıkar. Soda ise suya karbondioksit gazı eklenmesiyle elde edilen yapay bir içecektir. Yüksek tansiyon hastaları, düşük sodyum (Na) içeren maden sularını tercih etmelidir.