Dünya Tiyatro Günü 1961'de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

***

Uçuşan replikler, oynanan roller izleyici bütünleşmesi ve sevgiyle beslenen sanat dalı Tiyatro’dur.

Tiyatro; İnsanı, insana insanla, anlatan gerçek dünyanın tanımlanmasına etken büyülü bir sanat.

Alex F. Osborn diyor ki : “Yaratıcılık çok özen isteyen bir çiçeğe benzer. Övgü onun yetişip serpilmesine, yergi ve ilgisizlik ise daha gonca iken kurumasına yol açar. Çabalarımız desteklenirse pek çoğumuz daha fazla ve daha etkin fikirler üretebiliriz”

Dünya Tiyatrolar Günü” kutlanırken sanata karşı saygısızlık örnekleri ile de karşı karşıya kalıyoruz.

Çocukluğumuzun sanat mabedimiz ‘Atatürk Kültür Merkezi’miz yapılarının yıkım planları biz sanatseverler için üzücü! Sanat düşmanlığı, kaygı verici…

Tiyatro gibi sanatsal faaliyetleri manevi destekler ve az denecek sayıda sanata değer veren kişiler ve sanatçılar tarafından ayakta dururken, bu görüntüler sevgisizlik adı altında toplanıyor.

Görsel Sanatların bir türü olan Tiyatro’nun yaşantımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu vurgulamak istiyorum.

Düşünme, algılama, hissetme, görebilme ve estetik değerlerimizi öne çıkaran bir sanat dalı olduğudur.

İçimizde ki hoşgörüyü sağlayan, sevgiyle tutkuyu birleştiren, kimi zaman insanın göremediği gerçekleri, yüzleşmekten çekindiği yönleri tüm gerçekçi yanlarıyla ortaya çıkardığı bir öğe.

Tiyatronun ayrıca şiddeti yok ettiği, sevgi ortamında büyüyüp, geliştiren; çocuklara küçük yaşlarda sevdirilip, bir eğlence aracı değil de sosyal ve uygar bir gereksinim olduğudur.

Günlerimiz umut dolu, tiyatrosuz geçmemesi dileğiyle. Kuruluşundan bu güne dünya ve Türk Tiyatrosuna emeği geçen tüm sanatçılarımıza toplumu aydınlattıkları için teşekkürler, saygılar.

Dünya Tiyatrolar Gününüz’ Kutlu Olsun.