Birinci Dünya Harbinin Çanakkale Kara Savaşları; 25 Nisan’da Gelibolu Yarımadasında, uzunca bir süredir Avustralya’lı Yeni Zelandalı’ların da katılımı ile her yıl daha da coşkulu bir şekilde kutlanmakta ve anılmaktadır. 

Bu yıl da Gelibolu Yarımadasında Kocadere Kamp Alanından Şafak Vakti başlayan ve Conkbayırı’na kadar savaşı canlandıran gösteriler yaparak yürüyen binlerce izci gencimiz tarafından, düşmanı Conkbayırı’ndan, 57nci Alayı ile durdurarak tarihin seyrini değiştiren Yarbay Mustafa Kemal ve kahraman arkadaşları anılarak, şehitlikler de ziyaret edilmiş. Gençlik ve Spor Bakanımızın da katıldığı bu yürüyüş gibi yurtta 81 İl’de de 57nci Alay Vefa Yürüyüşü olarak muhtelif etkinlikler düzenlenmiş ve Muhteşem Zafer kutlanmıştır. 

Değerli okurlarım, 

Yıllardan beri binlerce Avustralya ve Yeni Zelenda’lı gençler de 25 Nisan’da bu törenlere iştirak ederek, savaşa katılan ve Gelibolu’da yatan dedelerini anmakta ve mezarlarını ziyaret etmektedirler. Onlar da dedelerini Conkbayırı’nda durduran 57nci Alayın anıldığı saatlerde Şafak Ayini’ne katılmaktadırlar. 

Her 25 Nisan’da, dünyada daha başka hiç örneği olmayan, savaşta yenen ve yenilenlerin torunlarının birlikte katıldıkları bu törenlere, malumları Ulu Önderimiz ve Ebedi Başkomutanımız Atatürk’ün şu sözleri ile yüksek anlamlar yüklenmiştir: 

“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! 

Burada dost bir vatanın toprağındasınız. 

Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. 

Sizler Mehmetçiklerle yan yana koyun koyunasınız. 

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen Analar! 

Gözyaşlarınızı dindiriniz. 

Evlatlarınız, bizim toprağımızdadır. 

Huzur içindeler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. 

Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Büyük Atatürk’ün Gelibolu’da yatan eski düşmanlara ifade ettiği bu sözlerin yüceliği ve asaleti, övünç kaynağımızdır. 

Başta Ulu Önder ve Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile Çanakkale’nin yiğit aslanlarını saygı ile anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. 

KIBRIS’TA YİNE NAFİLE TURLAR BAŞLADI

Kıbrıs’ta çözüm için liderler malumları 11 Nisan günü tekrar bir araya geldiler. Akıncı’nın bir sonuç alınması arzusuna karşı Anastasiadis’in Şubat 2018 öncesi, yeni seçimlerden önce ilerlemeye sıcak bakmadığı ifade edildi. Anlaşılan yine nafile turlar devam edeceğe benziyor. Nitekim GKRY Dışişleri Bakanı Milliyet Gazetesi’ne verdiği özel demeçte; 

“Türk askeri, üzerinde anlaştığımız bir zamanda Kıbrıs’tan ayrılacaksa ve Garanti Antlaşmasının tek taraflı müdahale hakkı iptal edilecekse bizim için çözümün bir anlamı olacak. Aksi halde bizim için çözüm değil.” diye beklentilere açıklık getirdi. 

Hatta biraz da saygısız bir şekilde; “Türkiye’nin büyük sorunları, Suriye-Irak-PKK ve Kürt sorunları var ve bu sorunları için askere de ihtiyacı var. Askerin Kıbrıs’ta ne işi var? Tatil yapıyor, Güneydoğu’ya cepheye gitsinler.” buyurmuş. Ardından da doğalgaz konusunda bir gerginlik çıkarmayacaklarını ifade ile aklı sıra O da bizi kandırabileceği zehabına katılıvermiş. 

GKRY Dışişleri Bakanının bu açıklamalarından önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Albayrak da Türkiye’nin hem Karadeniz’de hem de Akdeniz’de petrol ve doğalgaz için sismik araştırmaları başlatacağını açıklamış ve Güney Kıbrıs’ın bu konudaki faaliyetlerini kabul edilebilir olmadığını da vurgulamıştı. 

Ardından 21 Nisan’da Barbaros Hayrettin Paşa’nın Akdeniz’de sismik araştırmaları başladı. 

31 Mayıs’a kadar devam edeceği belirtilen bu araştırmalarla Akıncı ve Anastasiadis arasındaki nafile turları şimdilik izleyeceğiz.