Genel olarak çocuklarla TV seyretmek zor. Her kanal beklenen hassasiyeti göstermiyor. Bu nedenle genellikle TRT dizilerini tercih ediyoruz.
Ancak kızların özellikle sevdiği ve takip ettiği bazı programlar var. Bunlardan biri de geçtiğimiz dönemde “Çocuklar Duymasın“ idi. Ben de eskiden beri, yani yıllar önce ilk yayınlanmaya başladığı TGRT günlerinden itibaren denk geldikçe izlerim.
Ailece seyretmeye uygundur, bazen güzel mesajlar da verirler  derken..
Geçen gün okuduğum bir haberle şaşırıp kaldım.
Daha doğrusu şöyle, bir izleyici, bir gazetenin yazarına mektup yazmış. Demiş ki:
- “Çocuklar Duymasın” adlı dizide kahvehanede duvarda asılı bir kadın resmi var, kadın giyinik değil, resim duvarla aynı renkte olduğundan çok da fark edilmiyor, ama bu bir sübliminal mesajdır. Avrupa ülkelerinde sübliminal mesaj vermek yasaktır. Bu diziyi çocuklar da izliyor. Gereken önlemin alınmasını rica ediyorum.
***
Şimdi, konu oldukça karışık.
En baştan başlayalım. Sübliminal mesajın ne olduğunu bilirsiniz.
Kabul edilen odur ki, insan bazı mesajları bilinçli olarak alır. Ama reklam dünyası ya da teorisyenler, zaman zaman vermek istedikleri mesajları direkt olarak veremediklerinden, bilinçaltlarından vermeye çalışırlar. Bu daha fazla para kazanma amacıyla başlayıp, yandaş, mürit kazanmaya kadar değişen bir yelpazede insanların bilinçaltını etkilemekle mümkündür.
Reklam dünyasında kabul edilen şudur: 
İnsan saniyede 24 kareyi net olarak görür ve algılayabilir. 25.kare bilinçli olarak algılanamaz. İşte verilmesi istenen mesaj 25.kareye konarsa, alıcı bilinçsizce de olsa mesajı alır.
Çok sevdiğim ve sinema tarihinde farklı bir yere koyduğum “Fight Club" bu kavrama değinen ve ön plana çıkaran bir filmdir. İzlemeyenlerin mutlaka izlemesini öneririm. (25. kare tekniğiyle sigara içen Brad Pitt filmin farklı sahnelerinde görünmektedir.)
Ama asıl beni endişelendiren başka bir şey oldu. Bugüne kadar Fight Club’ı, bazı Coca Cola, Mc Donald’s vb reklamlarını duymuştum ama, Walt Disney çizgi filmlerini duymamıştım.
Bir araştırdım ki, masum diye çocuklarımıza seyrettirdiğimiz bu çizgi filmler meğer mesaj bombardımanıymış. Üstelik verilen mesajlar hep cinsellik ve pornografi üzerineymiş..
Eşimle bu konunun üzerine biraz konuştuk bugün, bu bilinçaltı kirletme operasyonuyla varılması istenen nokta nedir diye.. Yani reklam yapanların amacı daha fazla satmak ve para kazanmak da, ama çizgi filme alttan mesaj koyanların maksadını gerçekten çözebilmiş değilim.
Sizce de hayat çok karışık ve komplike değil mi?