Ülkemiz açısından çok önemli olan Birinci Dünya Savaşı’nda, Çanakkale’de göstermiş olduğumuz büyük başarılara rağmen; aynı safta olduğumuz diğer devletler başarısız olunca bizde onlarla birlikte yenilmiş sayıldık. 

Bu yenilgiden sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgal ve istilaya uğramaya başlayan vatan topraklarının kurtarılması için acilen bir şeyler yapılması gerekiyordu. 

Ülkemizin bu zor döneminde, bütün güçlüklere karşın, Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan büyük komutan Mustafa Kemal ATATÜRK, kurtuluşun ancak milletçe birlik ve beraberlikle hareket edilmesi sonucu mümkün olacağı kanaatindeydi.

Yurdun bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığının tehlikede olduğu ilk olarak Amasya Genelgesi’nde açıkça ifade edildi. 

Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlar ile vatanın bölünmez bir bütün olduğu, hiçbir yabancı devletin egemenliği altına girilmemesi hususu ile Milli Meclis’in derhal toplanarak çalışması gerektiği sonucuna varıldı. 

Nihayet, 23 Nisan 1920’de bundan tam 99 yıl önce Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi açıldı. Millet iradesini esas alan meclisin açılış günü ile birlikte Türk halkı da egemenliğini ilan etmiş oldu.

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram, ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyet-i Milliye Bayramı” olarak kutlanmıştır. Atatürk, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu özel bayramı çocuklara armağan etmiştir. 

23 Nisan ilk defa 1929 yılında “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanmaya başlanmıştır.

1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumu’nun gelenekselleştirdiği ve 23 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Çocuk Haftası” nın başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlaması sebebiyle “Milli Hakimiyet Bayramı” ile Çocuk Bayramı aynı gün kutlanmaya başlamıştır. 

Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı altında bir araya getirilmiştir. 

Hakimiyet-i Milliye Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamak amacını taşırken; Çocuk Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocuklarını sevindirmek amacını taşımaktaydı. 

1979’un, UNESCO tarafından “Çocuk Yılı” ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslararası bir nitelik kazanmıştır.

Bu gün ülkemiz çocukları dünyada tek olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı özgürce! Kutluyorsa bunu büyük komutan ve ülkemizin kurtarıcısı Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüze borçluyuz. 

Ne Mutlu TÜRK’ÜM Diyene.