Cumartesi günü 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI bütün yurtta ve tabii seçim faaliyetleri ile Kudüs meselesinin gölgesi altında, coşku ile kutlandı. Biz de TESUD Rasimpaşa Şubesi olarak Kadıköy’de İskele Meydanı’nda Atatürk Anıtı önünde Kadıköy Belediye Başkanlığınca düzenlenen kutlamalara katıldık. 

Kavgasız gürültüsüz, Kadıköylülerin bu mutlu ve onurlu günü kutlamalarını sağlayan, Sayın Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na, bir defa daha teşekkürlerimizi sunuyorum. 

Değerli okurlarım malumları 19 Mayıs; hem Cumhuriyetin Kurucusu, Ebedi Başkomutanımız Ulu Önder Atatürk’ün doğum günü hem de eşi menendi görülmemiş çetin ve muazzam bir savaşa büyük bir kararlılıkla adım atılan gündür. 

99 yıl önce Birinci Dünya Harbi sonunda Osmanlı her şeyini kaybetmiş, düşman çizmeleri altındaki İstanbul’da da Saray ve Hükümet kurtuluşu düşmanla işbirliğinde aramanın peşine düşmüş, esarete ve zillete mahkum edilen kahraman halkımız yokluk ve yoksulluk içinde, ordularımız dağıtılmış, ellerinden silahları alınmıştı. Artık devlet yoktu, ordu da yok, para da yok, kimsenin ümidi de yoktu. 

Mustafa Kemal Paşa ise Mondros Mütarekesinden sonra 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldiği günden beri kurtuluş için çareler arıyordu. 

Önce hükümette görev almak istedi, olmadı. Mücadele için hükümeti ele geçirme fikri de çare değildi. Ne kadar yokluk ve yoksulluk içinde de olsa, esarete ve zillete baş kaldıran halkın yanında olmaktan başka çare yoktu. 

O da öyle yaptı. 

Büyük bir azim ve kararlılık içinde Samsun’a adım attı, halkını kucakladı. Boynunda idam fermanı, önce Kuvayı Milli’yi ardından Milli Ordu’yu teşkil etti, Meclis’i toplayarak Devlet’i kurdu. Ve bu arada para da bulundu, ümitler yeşerdi, kalpler inançla doldu. 

Birinci Dünya Harbi sonunda her şeyini kaybeden bu kahraman millet, cesur liderini Paşa’sını bulmuştu. Bütün zorluklarla birlikte azılı düşmanları da yendiler, Mustafa Kemal ile eşi menendi görülmemiş zaferlere koştular. Doğuda Ermenileri, Güneyde Fransızları yenen Kahraman Ordumuz İzmir’de de Yunan Ordusunu denize döktü. Ardından esaret zincirleri Lozan’da kırılarak Cumhuriyetimiz vücut buldu. 

19 Mayıs kısaca özetlediğim bu sürecin başlangıcı, tabii Mustafa Kemal Paşa da baş aktörü idi. Bu bayram münasebeti ile bir kere daha andığımız bu büyük ve cesur komutanın bütün askerlik hayatı; dağlarda savaşlarda hem de birinci hatlarda Mehmetçikler arasında geçmiş, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük komutanları arasında en önlerde yer almıştır. 

Mustafa Kemal Paşa Cumhuriyeti kurduğunda 42 yaşında idi ve şimdi sıra; Ortaçağ karanlığına mahkum bu kahraman milleti muasır medeniyet seviyesine çıkarmaya gelmişti. Artık Türklerin ATA’sı olarak; 15 yıl boyunca ilimde, bilimde, fende, sanayide büyük atılımlar gerçekleştirdi. Türk Milletini ayağa kaldırdı, insanlık aleminin mümtaz üyeleri arasında katılmasına önderlik etti. Bugün sahip olduğumuz her şeyin, ulaştığımız bütün güzelliklerin temellerini attı, hızla geliştirdi. 

Bu alanda da Komutan Mustafa Kemal hiç de geri kalmayan Atatürk, Mustafa Kemal Paşa’yı fersah fersah geçmişti. 

Değerli okurlarım, büyük bir mutlulukla gururla kutladığımız 19 MAYIS ATATÜRK’Ü ANMA VE GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI’nı bir kere daha kutluyor ve bu münasebetle Ordularımızın Ebedi Başkomutanı, Devletimizin Kurucusu Ulu Önder ATATÜRK’ü derin bir saygı ile anıyorum. Yüce ATATÜRK’e ve kahraman silah arkadaşlarına Ulu Tanrı’dan rahmet diliyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.