On dokuz Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a büyük hedefler ve umutlarla çıkmıştı. Çünkü O’nu bekleyen, O’na güvenen ve Vatanı için can vermeye hazır olan “Yüce Bir Milleti” vardı. Akabinde Atamız, itilaf devletlerinin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün olarak da kabul edilen bu kutlu günü gençlere armağan etmesinin önemi büyüktür. Zira bu zafer, Milletimizin “Ya İstiklal, Ya Ölüm” parolası etrafında kenetlenerek vermiş oldukları ölüm kalım mücadelesi sonucunda Vatanımızın işgalcilerden kurtarılması, egemenliğin padişahlardan alınıp, millete verilmesi ve bütün ezilen mazlum milletlere örnek olarak, halkımıza özgürlük ve bağımsızlık yolunu açan bir süreçten ibarettir.

Ülkemizin dün ile günümüzün gençlerini bir örnekle tanımlamış olursak, temeli sağlam ve geniş bir ailenin çocukları-gençleri gibiler idi, gibiler; hayat tarzları dünya ve felsefi görüşleri farklı olabilir, ancak bu geniş ailelerine zarar verecek en ufak bir tehlikeye karşı birbirlerine kenetlenerek, tek bir ortak noktada buluşuyorlardı ve buluşurlar. İşte bu sebepten ötürü, Milli birlik ve beraberlik anlayışı üzerine kurulmuş temeli sağlam olan bu ailenin-toplumun gençlerine armağan edilen bu zaferi hak etmişlerdi, hak ediyorlar ve gelecek neslimizin gençleri de şüphesiz hak edeceklerdir.

On dokuz Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor; Ulu Önder Atatürk'ü ve tüm Şehit Atalarımızla beraber, bugün hala cephelerde kahramanca savaşarak şehit düşen tüm Şehitlerimizi büyük minnet ve saygıyla anıyoruz.

Samsun 

Onur Anıtı’yla övündüm ilk vardığımda!

Mustafa Kemal Paşa, haber yaymış tüm yurda, 

Milletin gücü birleşmiş kurtuluş yolunda,

O ilk adımın efsanevi şehri Samsun’da.

 

On dokuz Mayıs yolculuğu hep aklımızda,

Aydınlık günlerimizin başlangıcı idi,

Bandırma vapuru hala deniz kenarında,

Memleket şiirinin ilk dizesi Samsun’da.

HANDE HAMDİYE AĞIRMAN