Yeni Anayasa’nın eleştirilecek çok yanı olmasına karşın, en fazla dikkat çeken maddesinden birisi de, 18 yaşında Milletvekili olmak saçmalığıdır... Şimdi ellerinizi vicdanınıza koyarak, samimiyetle, gerçekleri gözünüzün önüne getirerek, düşünün... 18 yaşında bir çocuk, kimdir, hangi bilgi, tecrübe ile millete, Parlamentoda hizmet edecektir. Bu yaşlardan hepimiz geçtik. Kendi çocuklarımızın, bu yaşlardaki, hatta daha üst yaşlardaki durumlarını yaşadık, çok iyi biliyoruz. Milletvekilliği fevkalade ciddi bir iştir, görevdir.. Milletvekilliği, belli bir yetişme formasyonunu almış, yanı mesleğini eline almış, konusunda bilgi, deneyim kazanmış, yani millete, vatana katkı, hizmet verebilecek seviyeye gelmiş bir insanın erişebileceği, en yüksek hizmet noktasıdır... 

18 yaşındaki çocuk, eğer sene kaybı yoksa, sadece bir lise mezunudur... Lise mezunu olarak, daha bir mesleği yoktur. Daha okuyacak, üniversiteye girecek, üniversiteyi bitirecek, askerlik yapacak, eğer bulabilirse, bir işe girecek, hayatını kuracak, hayatın zorlukları ile mücadele edecek, evlenecek, belli mesleki tecrübelerden geçerek, olgunlaşacaktır... 

Diyelim ki, liseden, ilkokuldan sonra okumadı, ailesinin yanında bir iş sahibi oldu... Bu durumda bile, hayatın zorlukları ile kendi yaşamının, mücadelesi ile yıllarını geçirecektir. Bu şartları haiz bir genç nasıl TBMM’de, ülkesine hizmet üretecektir. Siz 18 yaşındaki bir çocuğu Milletvekili yapacağınıza, onlara iş bulun. Bak, bu ülkede 6 milyon işsiz ekmek bekliyor. Bak, lise, üniversite mezunlarının işsizlik oranı yüzde 26’dır. Yani her yüz üniversite mezununun, 26’sı işsizdir. Hep ifade ediyorum. Milletvekilliği, bir insanın yaşamında erişebileceği, en üstün görevdir. Siyaset yolu ile Vatana hizmet şereftir, taçlamadır... Bu nedenle Meclise girecek insanların, kendisine verilebilecek yüce görevleri yapabilecek, formasyona sahip, çok iyi yetişmiş insanlardan olması elzemdir... Altını çizerek, söylüyorum, Milletvekilleri çok iyi yetişmiş olmalıdır. 

Örneğin, TBMM’de çok önemli komisyonlar vardır. Örneğin, benim görev yaptığım, tüm yasaların görüşüldüğü, TBMM/Plan-Bütçe Komisyonu vardır. Çok önemli Dış Komisyonlar vardır. 18 yaşındaki bir çocuk buralarda ne yapar, acemi tazı gibi dolanır, havalara bakar. Her şeyin bir üslubu, adabı, yakışanı vardır. Değil 18 yaş, ülkeye hizmet için gerekli vasıflara haiz olmak için 30 yaş bile çok erkendir. Neden böyle bir maddeyi geçirdiler, anlamak mümkün değil. 

Size gerçeği söyleyeyim mi? Benim konuştuğum 18, hatta 25 yaş üstü gençler, kendileri bile, Meclis’te görev yapabilmek için önemli formasyona sahip olmanın zaruretine inanıyorlar. İyi yetişerek, ülkelerine, bihakkın, tam olarak hizmet etmeyi öngörüyorlar. Türkiye’nin, gerçek anlamda yüzde 50’sinden fazlası, bu Anayasa düzenlemesine onay vermedi, esasen Anayasa gibi, bir milletin kaderini etkileyecek düzenlemelerin, en az yüzde 70 oyla kabulünün şart olduğuna inanıyorum.