"Gençlik dediğin kitap okunmuş artık

Eyyamı bahar uzaklaşmış kış artık

Bir neşeli kuştu gençlik fakat heyhat

Gelmiş, konmuş, ötüp de uçmuş artık"

Öner HAYYAM

Her canlının yaşamında belli evreler vardır. Her canlı doğar, gelişir, yaşlanır ve kendine yaşam hakkını verene geri döner.
Öncelikle doğan her çocuk için sevinir çığlıklar atar, Allah'a şükürlerle o gelişi karşılarız, hiç düşünmeyiz ki bu doğan kişi yaşadığı zaman zarfında nelerle karşılaşır, karşılaşacağı zorlukları aşabilir mi, yoksa ona yenik mi düşer diye düşünmeyiz. Yani başta ağlayacağımız duruma gülerken, sonunda kendimizi göz yaşlarına boğarak hıçkıra hıçkıra ağlarız. Ne çare ki ne giden zamanı nede gideni geri getiremeyiz. Bırakın geri getirmeyi kendi sonumuzun da aynı olacağını hiç ama hiç düşünmeyiz. Zannederiz ki hayat hep böyle devam edecek. Yaşlı kişi de aynısını düşünmüştü. Ancak hiçte düşündüğü gibi olmadığını ancak yaşlanınca öğrendi.

Atalarımız. "Yaşlılık kapıya konulacak şey değildir" derken, çoğu gencin gülüp geçtiği görülür.

Öyle ki, biz de yaşlanacağız, elden ayaktan düşeceğiz, yardıma muhtaç hale geleceğiz diye düşünmez, hatta yaşlılarla dinozor, bunak diye alay edilir. Deneyimlerinden yararlanmak, ilgi ve sevgi saygı göstermek akla gelmez. Yaşlı iş başında ise, bir an önce emekli olsa ya da ölse de yerine ben geçsem diye gözlerinin içine bakılır.

İster kabul edin ister etmeyin, birçoğumuz yaşlılara, saygıyı, hürmet etmeyi unuttuk.

Yaşlı tecrübelerinden faydalanmayı, onun yorgun ve güçsüz haliyle dalga geçilen bir oyuncak olmayıp insan olduğu gerçeğini unuttuk.

Yaşlıyı küçümseyip, hakir görmek ve ona hakaret etmek ne adap ne edep'e sığar ve nede inançlarımızla bağdaşır.

Zannetme ki bugün yaptığın çirkinlik yanına kar kalır, unutma ki misliye sana geri döner. İşte o zaman eyvah dersin ama işten işten çoktan geçmiştir.

Anne ve babalara nasıl davranılması, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, çeşitli yerlerden ve uzmanlardan araştırarak ileride eyvah dememeniz için sizler için yazıyorum.

Yaşlı anne ve baba için öncelikle neler yapmalıyız?

Öncelikle ilaçlarına odaklanmalıyız. Şeker hastalığı, eklem romatizması, duyma, hafıza sorunları, kalp damar problemleri, inme gibi rahatsızlıklar ileri yaşta sıklaştığından bu sorunlara karşı önlem almanız ve doğru bir tedavi planı oluşturmanız gerekir.
Tedavi amaçlı verilen ilaçların kullanımını, bizzat yapmanızda yarar var. Ne de olsa yaşlı insanlar, ilaçları karıştırıp, ilaçtan fayda yerine zarar görebilir.

Baston, gözlük, duyma cihazı gibi aletlerin yakınınızın yaşamına kolaylık katacağını ve yaşam kalitesini arttıracak küçük ama önemli yardımcılar olduğunu unutmamalısınız.

İlerleyen yaşla birlikte oluşan kilo kaybının: hafıza sorunlarından depresyona, kalp yetmezliğinden kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarının ilk göstergesi olabileceğini bilin.

Yakınınız kilo veriyorsa mutlaka doktora gitmesi için onu teşvik etmelisiniz. Ve gerekirse doktora kendi ellerinizle götürmelisiniz. Belki size yük olmak istemeyecektir. Bu hususu da göz önüne alarak, doktor işini ihmal etmemelisiniz.

Kişisel temizliğine dikkat etmeyen, kıyafetlerini değiştirmeyen, evini toplamayan ve temizlemeyen kişilerde hafıza sorunları veya depresyon olabilir. Duş almak, dişlerini fırçalamak, giyinmek gibi günlük aktiviteler de iyi bir ipucudur. Yakınınız bu tür yaşamsal aktiviteleri yerine getiremiyorsa, sorunun ne olduğunu anlamak için mutlaka doktora başvurmalısınız. Ve bu aktivitelerin yaşlılar tarafından yerine getirip getirilmediğini uzaktan da olsa kontrol edip, yerine göre uyararak, yapmalarını sağlamalısınız.

Aile bireyinizin duygusal durumunu da incelemelisiniz. Herkesin zaman, zaman kendini mutsuz, çaresiz, endişeli veya değersiz hissettiği zamanlar olsa da yaşlılarda depresyon sık yaşanan bir sorundur ve çoğunlukla da fark edilmez. Yakınınızın arkadaşlarıyla iletişimi koparması, sürekli evde kalması ve hiçbir hobi veya aktiviteyle ilgilenmemesi uyarıcı işaretlerdir. Bu durumda tıbbi yardımda başvurmalısınız. Ve mutlaka kendi akranları ile eski arkadaşları ile ilişkilerini koparmasına müsaade etmemelisiniz. Bu ilişkilerin karşılıklı ziyaretler ile sağlanmasına çalışmalısınız. Yapmak istediği hiçbir işe müdahale etmeden, kendisine bir uğraş bulmasına katkı sağlamalısınız.

Yaşlılarınıza, kesinlikle yaptığınız işi satmayınız, bağırıp çağırmayınız. Her yaptıkları harekete, biraz hoş görü ile yaklaşınız. İnanın bu sonuçtan herkes memnun olacaktır.

Tüm büyüklerimizin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününü kutluyor, sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.