Size hayal gibi gelse de ben bu hayalinizi gerçekleştirmek istiyorum, bu hayali gerçekleştirmiş birisi olarak. Kilo vermek demek yemek yememek anlamına kesinlikle gelmiyor. Her ne diyeti yaparsanız yapın kahvaltıyı kesinlikle atlamamalısınız. Şuanda olduğunuz kiloyu korumak ya da aldığınız kiloyu kısa sürede vermek istiyorsanız eğer mutlaka ama mutlaka kahvaltı yapmanız gerekiyor. Kahvaltı yaptığınızda kilo almayacak, aksine kilo verebileceksiniz. 

Ara Öğünü Atlamayın!

Aç kalarak belki bir gün ya da iki gün formunuzu koruduğunuzu düşünüp, olduğunuz kilodan bir kaç kilo aşağısına düşebilirsiniz. Fakat bu süre zarfında direncinizin de düştüğüne şahit olacaksınız. Eğer kilo vermeye karar verdiyseniz ve diyet yapıyorsanız mutlaka ara öğün tüketmeniz gerekiyor. Ara öğünde diyetisyenler tarafından genellikle meyve yenmesi önerilmektedir. Yediğiniz meyvenin Glisemi indeksi yüksek olduğu takdirde, yediğiniz meyve bile sizi zayıflatacaktır. Yani muz veya incir gibi meyveleri tüketmek yerine elma, kayısı, çilek, mandalina gibi meyveleri tükettiğinizde kan şekeriniz düzenlenecektir. 

Lifli Gıdalara Önem Verin

Ne kadar yemek yerseniz yeyin bazı durumlarda kendinizi hep aç hissedebilirsiniz. Böyle durumlarda lifli gıdalar tüketerek uzun süre tokluk hissine sahip olabilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek için öğünlerinize mutlaka lifli gıdalar eklemeniz gerekiyor. Lifli gıdalar sayesinde kendinizi daha uzun süre tok hissedecek ve daha kısa sürede zayıflayabileceksiniz. 

Kilo vermek istiyorsanız işe ilk olarak beslenme alışkanlıklarını değiştirerek başlamanız büyük önem arz ediyor. Zira kilo almanızdaki en büyük problem yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz, kilo verseniz dahi daha sonra tekrar geri alacaksınız. Peki ya neden?

Dünyada obez insanlar da standart kiloya sahip insanlarda doyana kadar yiyor aslında, yani 70 kiloluk bir bayan da doyana kadar yiyor, 200 kiloluk obez bir birey de doyana kadar yiyor peki neden obez oluyor?

Obez olmanıza neden olan en büyük problem düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Normal şartlarda midemizin %70-80’i dolmadan doygunluk hissetmemiz mümkün değildir.

Midenizin yüzde 80’ini ne ile dolduracağınızda tamamen beslenme alışkanlıkları ile ilgili.Örneğin midenizi tamamen sebze ile doldurduğunuzda ortalama 600-700 kalori alırsınız.

Günde üç öğün bu şekilde beslenen biri yaklaşık 1800-2100 kalori alır.

Fakat hamburger, pizza, şekerli gıdalarla beslenen bireylerin midelerinin dolması için yaklaşık 1600-1700 kalori almak gerekir. Bu şekilde üç öğün beslenen biri 5 bin kalori enerji almaktadır. Bu da kilo almaya sebep olur. 

Nasıl Beslenelim?

Bir insanın doyabilmesi için günlük kalori ihtiyacını karşılaması gerekir, bu kalori ihtiyacı karşılandığı müddetçe açlık çekilmez. Yani bu sağlıksız beslenerek de kilo verebilirsiniz anlamına geliyor, ancak kilo verdikten sonra dehşet bir hızla geri alacaksınız. 

• Öncelikle karbonhidrat tüketiminizi kısıtlamanız gerekiyor. Yüksek protein düşük karbonhidrat diyetine geçmelisiniz. 

• Sağlıksız besinleri ve 100 gramında 200 kaloriden fazla kalori barındıran tüm gıdaları hayatınızdan çıkarıyorsunuz. Tabi haftada bir veya bazı sağlıklı olarak bilinen ancak kalorisi yüksek olan gıdaları haftada iki öğün tüketmeye devam edin. 

• Gün içinde mevcut her bir kilonuz için 2 gram protein alın. 

• Sebze ve beyaz et ağırlıklı beslenmeye çalışın. 

• Günde iki üç dilim tam buğday ekmeğinden yiyebilirsiniz. 

• Haftada bir iki kez yağsız pilav, bulgur ve benzeri gıdaları tüketebilirsiniz. 

• Bol miktarda bakliyat tüketin.

• Gün de en az 2.5 litre su tüketin. 

Kaç Kalori Almalıyız? 

1 ayda 10 kilo vermek için almanız gereken kalori miktarı kilonuza göre değişkenlik gösterir. Vücudumuz her bir kilo kütle için 35 kcal günlük enerjiye ihtiyaç duyar. 1 Ayda 10 kilo verebilmek için günde 2,500 kalorilik bir açık yaratmanız gerekmektedir spor eşliğinde...