ZİHİN ENGELİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Zihin engelinin nedenleri doğum öncesi, doğum sırası, doğum sonrası nedenler olarak üçe ayrılmaktadır Daha kapsamlı inceleyecek olursak:

Doğum öncesi nedenler: Kromozom bozuklukları, genetik bozukluklar, akraba evlilikleri, annenin geç yaşta doğum yapması, annenin yetersiz beslenmesi, alkol, madde, sigara kullanımı ,annenin hamilelik sırasında hastalık geçirmesi.

Doğum sırasındaki nedenler: Erken veya geç doğum, doğum incinmeleri, ailenin çocuğun bakımını reddetmesi veya çocuğu terk etmesi.

Doğum sonrası nedenler: Beyin travmaları, menenjit, havale, yetersiz beslenme, yetersiz  bakım, ailedeki kronik hastalıklar, çocuk istismarı ve ihlali, aile içi şiddet, yetersiz erken müdahalenin yapılması

AKRABA EVLİLİĞİ NİÇİN ZİHİN ENGELİNE NEDEN OLUR?

Kalıtımın gerçekleşmesinde en önemli rolü oynayan 3 gen vardır. Çekinik gen,  baskın gen, cinsiyet genleri. Her insanda hastalık taşıyan gen mevcuttur fakat bu bozuk genin ortaya çıkması için bir baskın genle karşılaşması gerekir veya iki çekinik genin bir araya gelmesi gerekir. Çekinik gen ile oluşan zihin engelinde anne babanın her ikisinde de zihin engeline yol açan hasta gen bulunur fakat anne babanın kendisinde engel yoktur. Çekinik genle aktarılan bozuk genin ortaya çıkma ihtimali %25 tir fakat akraba evliliği olduğunda aynı bozuk genler hem anne hem babada olduğu için karşılaşarak baskın gelirler ve hasta olan bozuk gen çocuğa aktarılarak zihin engeli oluşturur. Dolayısıyla akraba evliliklerinin önlenmesi yahut evlilik olacaksa eşlere genetik danışmanlık hizmetinin sağlanması sağlıklı çocukların doğması açısından önemlidir

ZİHİN ENGELLİNİN SINIFLANDIRMASI NASILDIR?

Normal gelişim gösteren bireylerin zeka puanı 90 ile 110 puan arasındadır. 90 puan ile 70 puan arası ise sınır zekadır. 70 puanın altı ise zihinsel yetersizliğe girmektedir. Zihin engeli zeka puanlarına göre dört grupta sınıflandırılır.Hafif derecede zihin engeli, orta derecede zihin engeli, ağır derecede zihin engeli ve çok ağır derecede zihin engelidir. Haftaya zihin engelinin derecelerine göre özelliklerinde görüşmek dileğiyle, esen kalın.