Türkiye iki küresel aktör karşısında kararlılık gösterisi sergilemektedir. ABD ile Rusya emperyal hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırlarken, Türkiye bu oyunu, kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyor. Terör koridorunun önünü kesmek amacıyla inisiyatif alarak başlatılan “Zeytin Dalı”, Türkiye Cumhuriyeti’nin topyekün test edildiği bir operasyondur. O nedenle, her zamankinden daha çok birlik ve beraberlik tabloları sergilemek durumundayız. 

Afrin’e uzanan “Zeytin Dalı”, bu toprakları vatan bellemiş olan hepimizin mesajıdır. 

Dost bildikleriniz tarafından eğitilip donatılan PKK terör örgütü uzantısı YPG 60 bin kişilik bir orduya dönüştürülmüşse ve Suriye sınırlarınız boyunca 70 bin kilometrekarelik bir alanı kontrol altına alan bu yapılanma Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarını birleştirerek ülkenizi güney sınırlarınız boyunca kuşatmaya yeltenmişse, uluslar arası hukuk size, sınır ötesine bir “Zeytin Dalı” uzatma hakkı tanımaktadır. 

Bu hakkımızı kullanarak Afrin’e “Zeytin Dalı” uzattık. “Zeytin Dalı”, “Fırat Kalkanı”nın devamıdır. Mart 2017’de Fırat Kalkanı operasyonunun tamamlandığı açıklandığında, “Bu operasyon burada bitmez” demiştik. 

Türk Silahlı Kuvvetleri, 15 Temmuz savrulmasına rağmen, El Bab’ta bir destan yazmıştı. Dünyanın en zor savaşı meydan savaşı değil, sokak savaşı, çete savaşıdır. Her köşesi tuzaklanmış yerleşik bir alanda halkın arasına gizlenmiş teröristleri “temizlemek” çok ayrı bir yetenek ve eğitim gerektirir. Fırat Kalkanı operasyonunda Türk askerinin çete savaşlarında ne kadar başarılı olduğunu yalnızca düşman güçler değil, dost bildiklerimiz de gördüler.

GÖKYÜZÜNDE ÇELİK KALKAN OLUŞTURDUK

Zeytin Dalı’nı uzatırken 72 uçakla Afrin semalarında çelikten bir kanat oluşturduk. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, “Dünyada 4 bin kilometrekarelik bir alanda bu operasyonu gerçekleştirebilecek ordu sayısı 5’i geçmez” diyor. Gurur verici bu değerlendirmeyi bir soruyla açmak isteriz; “Böyle bir operasyonu yapabilecek ordu sayısı 5 olabilir, ama yapabilmiş ordu sayısı kaçtır?

15 Temmuz savrulması yaşamış olmasına rağmen, Afrin semalarında 72 uçağın çelik kanatlarıyla kalkan oluşturarak tüm dünyaya askerlik dersi veren hava kuvvetlerimizin kahraman pilotlarını ayakta alkışlıyoruz.

Gücün egemen olduğu, adaleti güçlü olanın belirlediği bir dünyada, haklı olduğumuzu ancak Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı gibi operasyonlarla ispat edebilirdik; Fırat Kalkanı’yla bunu yaptık, Zeytin Dalı’yla bunu yapıyoruz. Ülkemizi güney sınırlarımız boyunca kuşatmak isteyenlere son bir kez “Zeytin Dalı” uzattık; ülkemizi savunma konusundaki kararlılığımızı çok açık bir şekilde ortaya koyduk. Anlamak istemeyenlere başka dallar da uzatabiliriz. 

Zeytin Dalı operasyonuyla ülkemizin birliğine, bütünlüğüne yönelik organize bir tehdit oluşumuna karşı bir şahlanış sergiledik. Operasyona karşı yükseltilen çatlak seslere sormak isteriz: 2011’de Suriye krizinin başladığı günden bu yana 600 bin masum insan katledilirken, Akdeniz sularında boğulurken, milyonlarca Suriyeli Türkye’ye sığınmak zorunda kalırken neredeydiniz?

ZEYTİN DALI ZOR BİR OPERASYON

Zeytin Dalı kolay bir operasyon değil. Karşımızda bir terör örgütü değil, terör örgütü üniforması arkasına gizlenmeye çalışan dost bildiğimiz devletler var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da işaret ettiği gibi, fotoğrafın bütününü görmemiz gerekiyor. 

Yeri geldiğinde Suriye’nin toprak bütünlüğünden söz edenlerin, bu söylemlerinde hiç de samimi olmadıklarını görmemiz gerekir. Gelinen noktada Suriye’nin toprak bütünlüğüne vurgu yapanlar, dünkü Osmanlı mirasını paylaşma kavgasında olan küresel aktörlerdir. O nedenle, Zeytin Dalı operasyonunun hedefini ve olası sonuçlarını değerlendirirken, Suriye’de kimlerin ne yapmak istediğini ayrıntılarıyla bilmemiz gerekir

“ABD TÜRKİYE’Yİ ÇILDIRTTI”

İran ve Rusya, kendilerini “Esad’ın davetlisi” saydıklarından, kendileri dışındaki herkesi “işgalci” sayıyorlar. 11 Eylül İkiz Kuleler şoku sonrasında Afganistan’ı, Irak’ı, Libya’yı işgal edip parçalayan, milyonlarca masum insanın hayatını kaybetmesine, ülkesini terk etmesine neden olan ABD ise, Suriye’deki varlık nedenini uluslar arası hukukun hangi maddesine dayandırdığını açıklama gereği bile duymuyor. PKK uzantısı YPG üniformalı 60 bin kişilik orduyu kime karşı kullanmak üzere eğitip donattığı da artık sır değil.. Türkiye böyle bir oluşuma elbette daha fazla seyirci kalamazdı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin  Suriye’de, Türkiye sınırı boyunca 11 askeri üs oluşturmasını, buralarda IŞİD/DEAŞ bozması PKK/YPG üniformalı 60 bin kişilik ordu oluşturmasını ima ederek, “ABD Türkiye’yi çıldırttı” diyordu..  

Afrin’i, IŞİD/DEAŞ’a yardım ve yataklık eden YPG üniformalı militanlar kontrol altında tutuyorlar. Zeytin Dalı’nın operasyon alanının merkezi olan Afrin dağlık bir bölge. Afrin’in merkezinde 70-80 bin kişi yaşıyor. Köylerini ve kırsalını da hesaba kattığımızda bu sayı 800 bini buluyor. Her köşesi tuzaklanmış Afrin’i “temizlerken” iğne ile kuyu kazacağız. Operasyona katlan askerlerimizin işi gerçekten çok zor. Allah yardımcıları olsun.

TEHDİT YALNIZCA FIRAT’IN BATISI DEĞİL..

‘Zeytin Dalı zor bir operasyon’ derken, operasyonun olası sonuçlarına işaret etmek istiyoruz. Afrin, ABD’nin Cezire, Kobani kantonlarını birbirine teyelleyerek oluşturmak istediği terör koridorunu Akdeniz’e bağlayacak son halka. O nedenle, Afrin’de Türk askerinin atacağı her başarılı adım, ABD’yi de Suriye’de hesapları olan bütün bölgesel ve küresel aktörleri de rahatsız edecektir. Biz Afrin’de bastırdıkça, Fırat’tan Şengay’a uzanan 700 kilometrelik Suriye sınırımız boyunca bunun yankıları olabilecektir. 

“ZEYTİN DALI” TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN TOPYEKÜN TEST EDİLDİĞİ BİR OPERASYONDUR

Türkiye iki küresel aktör karşısında kararlılık gösterisi sergilemektedir. ABD ile Rusya emperyal hedeflerini gerçekleştirmeye çalışırlarken, Türkiye bu oyunu, kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışıyor. Terör koridorunun önünü kesmek amacıyla inisiyatif alarak başlatılan “Zeytin Dalı”, Türkiye Cumhuriyeti’nin topyekün test edildiği bir operasyondur. O nedenle, her zamankinden daha çok birlik ve beraberlik tabloları sergilemek durumundayız.

Afrin’e uzanan “Zeytin Dalı”, bu toprakları vatan bellemiş olan hepimizin mesajıdır.