İZMİR

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin otobüs işletmesi ESHOT tarafından elektronik ücret toplama sistemi işletmeciliğinde bir önceki sözleşme süresinin 31 Mayıs'ta bitecek olması nedeniyle 13 Ocak'ta yenilenen ihalede, farklı bir firmanın ihaleyi kazanması sonrası yaşanan gelişmeler, İzmir'de toplu ulaşımın zorunlu şekilde "ücretsiz" olmasına yol açtı. 

İhaleyi kazanan Kartek firmasının 1 Haziran'dan itibaren devraldığı "elektronik ücret toplama sisteminde", bakiye yükleme cihazları ile araçlara binişlerde kullanılan validatörler (kart okuma cihazı) çalışmadı.

Toplu ulaşımda aksama yaşanmaması için 4 gündür İzmir'deki belediye bağlı şirketlerce işletilen otobüs, metro, hafif raylı sistem ve vapurlar, ücretsiz hizmet veriyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinden suç duyurusu 

Yaşanan sorunun eski işletmeci Kentkart AŞ'nin, şifre ve kodları değiştirerek, sistem devri işlemini kilitlemeye çalıştığını iddia eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. 

Sistem değişikliği için çalışmalar sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, devam eden sistem değişikliği çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada ise araçlardaki validatör ve turnikeler ile bayilerdeki dolum cihazlarının tamamının yeni programla sorunsuz bir şekilde yeniden çalışması için sürdürülen operasyonun, güvenlik sistemine izinsiz müdahaleler nedeniyle henüz tam anlamıyla sonuçlandırılamadığını bildirdi. 

Açıklamada, günlük 1 milyon 700 bin biniş ve dolum ortalamasına sahip sistemin güvenli şekilde çalıştırılması amacıyla yürütülen operasyonun aralıksız sürdüğü kaydedildi.