YOZGAT - Yozgat'ın Kadışehri ilçesine bağlı Kabalı köyündeki arazilerinin birleştirilmesiyle 10 bin 920 dekar alana kurulan meyve bahçeleri, yöre halkının geçim kaynağı oldu.

Kabalı köyü muhtarı Hüseyin Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi kapsamında damlama sulama sistemli ve tam otomasyonlu (gübreleme, ilaçlama, sulama) ihracata yönelik meyve üretimi yapıldığını söyledi.

Köy halkının bir araya gelerek uygulamaya koyduğu proje çerçevesinde, küçük bahçelerin birleştirilmesi ve sınırların kaldırılmasıyla 10 bin 920 dekar üretim alanı ortaya çıktığını anlatan Ünal, bu arazinin 5 bin 640 dekarlık bölümüne çeşitli meyve fidanları dikildiğini belirtti.

Bu uygulamayla Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Ünal, projenin uygulanmaya konulmasıyla köy halkının refah seviyesinin yükseldiğini dile getirdi.

Ünal, şunları kaydetti:

"Projenin arazisi 620 kişiye ait 830 parselden oluşuyor. Bir dönüm yeri olan da var, 100 dönüm yeri olan da. Köylülerimiz hem sigortalı olarak çalışıyor hem de kira bedeli alıyor. Burayı kaymakamlık bünyesinde birleştirdik. Kaymakamlık 25 yıllığına yüklenici firmayla anlaştı ve kiraya verdi. Tarla kiralarımızı kaymakamlık hesap numaralarımıza yatırıyor. Kadın erkek herkes çalışıyor ve çok memnunuz. 10 bin 920 dekar alanın bin 50 dönümlük kısmında Türkiye'nin en büyük kiraz bahçesini tesis ettik. Geriye kalan kısımda ise elma, şeftali, nektarin, armut bahçeleri var. Meyve ağaçları modern teknoloji kullanılarak sulanıyor. Geçen yıl don olayı nedeniyle kirazdan verim alamadık ama 400 ton elma aldık. Bu yıl yüzde 60 civarında kirazımız var ve yaklaşık 20 bin tona yakın meyvelerimizin tamamından ürün alacağız. Tam verime geçtiğimiz zaman buradan 30-40 bin ton ürün alabiliriz.''

Projeye dahil olan tarım alanları için tarla sahibine, yıllık dönüm başına 345 lira ödeme yapıldığını belirten Ünal, "Köylülerimiz ayrıca sigortalı çalışarak aylık bin 200 ila bin 500 lira ücret alıyorlar. İş bulamadıkları için göç eden köylülerimiz ile çevre köylerdeki insanlar geri dönüş yapmaya başladı. Çevre illerden bile buraya çalışmak üzere gelen insanlar var. Proje tam olarak hayata geçtiğinde daha fazla insan burada istihdam edilebilecek" dedi.

Ünal, bölgede hububat tarımından dekar başına 20 lira kazanç sağlanırken, projenin tam olarak uygulanmasıyla bu rakamın kat kat artacağını söyledi.

İlk etapta 80 kişi istihdam edildi

Bursa'da meyvecilik üzerine çalışan ve köydeki çalışmaları takip etmek, armut verimini değerlendirmek üzere gelen Rıdvan Deniz ise armut bahçesinden kaliteli ürün alabileceklerini söyledi.

Deniz, "Kalitesini, meyvenin gelişiminden anlıyoruz. İnşallah birkaç seneye kadar bunu katlayarak bu işi devam ettirmeyi düşünüyoruz. Çok güzel bir sistem, çok memnun oldum. Köylülerin böyle bir araya gelerek Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeleri çok önemli. Yaklaşık 25 yıldır meyvecilik yapıyorum ve buradan çok etkilendim. Şu anda 80 kişiyle çalışıyoruz ama bunun hasadında daha yüksek rakamlara çıkar" diye konuştu.