KONYA - Konya'nın Karapınar ilçesinde son yıllarda sayısı hızla artan obruklar bölgede yaşayan halkı endişelendiriyor.

Yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve zeminin çökmesiyle oluşan obruklar, Karapınar'da bazı mahalle ve yayla sakinlerini korkutuyor. Yağışların artmasıyla yer yer göçmelerin yaşandığı ilçede, son 3 ayda derinliği 70 metreyi bulan farklı büyüklükte 9 obruk meydana geldi.

Reşadiye Mahallesi Seyit Hacı Yaylası'nda yaşayan 40 yaşındaki çiftçi Mustafa Dirican, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaylada 1997'den itibaren küçük çaplı göçmelerin yaşanmaya başladığını söyledi.

Yörede son 2 yılda farklı büyüklükte 12 obruk oluştuğunu aktaran Dirican, bazı tarla sahiplerinin arazilerinin telle çevrileceği endişesiyle oluşan obrukları söylemediğini, sayının daha fazla olduğunu dile getirdi.

"Gök gürültüsüne benziyor"

Yaylada bir ev ve yolun obrukla göçtüğünü anlatan Dirican, "Gök gürültüsüne benzer bir ses duyduğumuz zaman, 'Yağmur yağacak, gök gürledi' demiyoruz. 'Bir yer göçtü, obruk oldu' diyoruz. Tedirginlik var. Ecel geldiği zaman yapacak bir şey yok tabii ama burada yapılan bir şey yok. Her an neresi çökecek diye tedirginiz" diye konuştu.

Dirican, evde, yaylada, yolda ve tarlada her an obruk oluşması riskiyle karşı karşıya olduklarının altını çizerek, "Adım atmaya korkar hale geldik. Çoban, sürüsüyle giderken bir anda bulunduğu yerde çökme olmuş. Çap olarak küçük ama sonuçta daha derin de olabilirdi. Toprağa basmaya korkuyoruz" ifadelerini kullandı.

"Nerede, ne zaman olacağı belli değil"

Yöre sakinlerinden Mustafa İvriz ise tarlada çalışırken her an toprağın çökeceği endişesini taşıdıklarını dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde tarlasına giderken yolda küçük çaplı çökmelerin oluşumuna şahit olduğunu anlatan İvriz, tarlaların ortasında oluşan obrukların kendisini korkuttuğunu aktardı.

"Bölgede 200'e yakın obruk tesbit edildi"

 Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık da obruk oluşumunu yüzeyden görebilme imkanının olmadığını söyledi.