HATİCE DURDU
BURSA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin arkeolojik ve etnografik kalıntılarıyla bütünleşerek adeta bir açık hava müzesi olan İznik’in tüm değerlerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla ‘İznik Çalıştayı’ düzenliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin İznik Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlendiği çalıştayda, ilçenin arkeolojik değerlerinden inanç turizmine kadar tüm değerleri bilimsel olarak ele alınacak.
Her dönemden devraldığı mimari mirası ile açık hava müzesi niteliğini hala koruyan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin arkeolojik ve etnografik kalıntılarıyla bütünleşmiş durumdaki İznik, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen çalıştayda masaya yatırılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin, İznik Kaymakamlığı ve Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendiği çalıştayda arkeolojik öneminin yanı sıra birinci ve yedinci Ekümenik Konsillerle Hristiyan alemi açısından da ayrı bir önem taşıyan İznik’in tüm saklı değerleri gün yüzüne çıkarılacak.
İznik DSİ Tesisleri’nde 13 Haziran Cuma günü saat 09.30’da protokol konuşmaları ile başlayacak çalıştayın Antik dönem başlıklı ilk oturumunda Prof.Dr. Ara Altun “İznik’te Kültür Mirasının Durumu”, Yrd. Doç. Dr. Bedri Yalman “Tiyatro’nun tarihi ve kazıları”, Prof. Dr. Mustafa Şahin de “Arkeolojik Müze Araştırmaları” konulu sunum yapacak. Günün Arkeolojik Eserler başlıklı ikinci oturumunda Recep Okçu “Yazıtlar ve Sikkeler Işığında İznik”, Yar. Doç. Dr. Melda Ermiş “İznik Nekropolü” ve Yar. Doç. Dr. Kamil Doğancı da “Roma Yolu” konulu sunum yapacak.
İznik Gölü başlıklı üçüncü oturumda “İznik Gölü Planlama”, “Canlı Türleri (Fauna)” ve “Endemik Bitki Türleri” konuları ele alınacak. “İnanç Turizminde İznik” başlıklı dördüncü oturumda Safiyyüddin Erhan “Türk İslam açısından: Eşrefoğlu Rumi”, Prof. Dr. Mustafa Kara “Tasavvufi değerler – Davud-i Kayseri” ve Doç. Dr. H. Basri Öcalan da “Tasavvufi Unsurlar” konulu sunum yapacak. “Tarım ve Doğa” başlıklı günün son oturumunda ise Ahmet Yıldız “İznik ve Tarım”, Mehmet Işık da “İznik ve Doğa” konularını değerlendirecek.
Çalıştayın ikinci günü İznik Tarihi konulu oturumla başlayacak. Bu oturumda Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim “İznik Türk-İslam Dönemi Tarihi”, Doç. Dr. Doğan Yavaş “Osmanlı Arşivlerinde İznik gölü”, İbrahim Yılmaz “İznik Surlar ve Kapıları” ve Prof. Dr. Songül Sonal da “Evliya Çelebi Yolu” konularını ele alacak. “İznik Çinisi” konulu günün ikinci oturumunda da Turgut Tuna “İznik Çiniciliği Dünü- Bugünü”, Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı, “Çini Fırınları kazısının dünü ve bugünü, dünya örnekleri”, Prof.Dr. Işıl Akbaygil de “İznik Çini Endüstrisi ve sorunları” konularına ışık tutacak. Çalıştay İznik gezi programı ve 15 Haziran Pazar günü yapılacak Sansarak Kanyonu ziyareti ile sona erecek.