İzmir'in Konak ilçesinde bir araya gelen 15 derneğin temsilcileri, sığınmacılar için "Sınırları Açın, Güvenli Geçişi Sağlayın" çağrısında bulundu.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde İzmir Mültecilerle Dayanışma Platformu üyeleri adına açıklama yapan Dilan Taşdemir, başta Yunanistan olmak üzere Avrupa'nın birçok kentinde insan hakları aktivistleri olarak sığınmacılar için toplandıklarını belirtti.

İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya kalındığını dile getiren Taşdemir, "Mültecilerin misafir olarak görülmesine bir son verilmesini, uluslararası koruma ihtiyacı olan herkese mülteci hakkı verilmesini talep ediyoruz. Denizlerde yaşanan mülteci ölümlerinin sona ermesi için Avrupa Birliği'ni düzenli geçiş yollarını sağlamaya ve Türkiye gibi Avrupa dış sınırında bulunan üçüncü ülkelerle mültecilerin durdurulmasına yönelik anlaşmalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Sınırları açın, güvenli geçişi sağlayın" diye konuştu.

Sığınmacıların yaşadığı zorluklara değinen platform üyesi Ömer Zehra da Türkiye'nin Suriyeliler için yaptıklarını asla unutmayacaklarının altını çizerek, "Türkiye ve Suriye halkları birdir, kardeştir" dedi. Açıklamanın ardından 10 dakika sessiz duruş gerçekleştiren gruptakiler, eylemlerini sona erdirdi.