WASHINGTON

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Toplantıları kapsamında Washington’da bulunan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, katıldığı G20 aile fotoğrafı çekiminin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"IMF'nin beklentiyi yükseltmesi sürpriz değil"

Şimşek, bir soru üzerine, IMF'nin Türkiye'nin büyüme beklentisini yukarı çekmesine ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Türkiye büyüme beklentisi yukarı çekilen nadir ülkelerden bir tanesi. Bu bizim için sürpriz değil. Son yıllarda uluslararası bankalar olsun, uluslararası kuruluşlar olsun hep Türkiye'ye ilişkin daha temkinli bir yaklaşım içerisindeydiler ama biz onları hep olumlu yönde şaşırttık. Dolayısıyla yavaş yavaş buna uyum sağlıyorlar gibi geliyor bana, işin özü bu." diye konuştu.

Bununla birlikte, hükümetin daha çok yapısal reformla Türkiye'yi tekrar yüzde 5 büyüme patikasına oturtabilmeyi amaçladığının altını çizen Şimşek, "O da reform ve verimlilik artışı gerektiriyor. Kısa vadede geçen sene yüzde 4, bu sene yüzde 4,5 büyüme olumlu bir trend ama bunu kalıcı bir şekilde düzenli bir patikaya oturtmak bizim reform çalışmalarımıza bağlı." dedi.

Şimşek, dün ABD Ticaret Odası'nda düzenlenen göçmenlikle ilgili panele de değinirken, sözlerine şöyle devam etti:

"Hollanda'dan tut diğer Avrupa ülkelerine ve (ABD Başkanı Barack) Obama'nın Ekonomi Danışmanına kadar herkes ordaydı. Göçmenler konusunda Türkiye'nin yaptıklarını herkes hayranlıkla izliyor. Bütün toplantılarda, Türkiye'nin bu anlamda gerçekten dünyaya insanlık dersi verdiği ifade edildi. Biz sığınmacıların sadece temel ihtiyaçlarını sağlamakla kalmıyoruz, eğitime odaklanmış durumdayız, işbaşı eğitime odaklanmış durumdayız. Çalışma izni imkanı getirdik, entegrasyon noktasında önemli bir çaba içerisindeyiz.”
aa