Tarihte en önemli ticaret güzergahı olan Anadolu’nun küçük kalbi Kırşehir; Hitit, Pers devletleri, Roma ve Bizans’a tanıklık etmiş, 13. Yy.‘da Selçuklu dönemi ile yepyeni bir medeniyetin temelini kurmuştur.

Selçukluların en önemli ilim adamı Ahi Evran Veli’nin Kırşehir’e ikamet etmesi üzerine Osmanlı devletine kadar uzanan ‘Ahilik Teşkilatı’ da başlamıştır. Ardından 1270’li yıllarda Kırşehir Valisi olan fakat büyük Gökbilimci olan Cacabey, kendi adını verdiği medresesini burada kurmuş şimdiler de camii olarak kullanılan bu merkez ilk ‘Astronomi Okulu’ olmuştur. "Garipname" eserinin sahibi öz Türkçe'nin üstadı Aşık Paşa’nın Kırşehirli olduğu, edebiyatımızın önemli isimlerinden Yunus Emre’nin bir süre Kırşehir'de yaşadığını hepimiz biliyoruz.

Ozanlar diyarı Kırşehir, türkülerin mimarı olan Şemsi Yastıman, Muharrem Ertaş, Aşık Musa Aşık Boyacı Çekiç Ali gibi ozanlarımız yanı sıra 2012’de aramızdan ayrılan türküleri gönüllerimizde mesken olmuş Neşet Ertaş’ın memleketidir. Şimdiler de 2009 belediye yerel seçimleriyle belediye başkanı olan Kırşehir Belediye başkanı Yaşar Bahçeci, iki dönemdir belediye başkanlığı görevine devam ediyor. Bahçeci'nin Kırşehir’i neredeyse yeniden yeni bir şehir haline getirmesi dilden dile konuşulurken şehri için yapacağı projelerde oldukça büyüleyici gözüküyor. 

"Kültür ve İlim Şehrinden Günümüze Tanıklık"

İstanbul’daki ulusal basın temsilcilerine “Kırşehir Tanıtım Gezisi” düzenleyen Kırşehir Belediyesi, basın mensuplarını Kırşehir’in en gözde oteli Ramada Termal Spa Otel’de konaklamalarını sağladı. İl’in en büyük değeri olan Ahi Evran Üniversitesi’ni dolaşan ekip, üniversite rektörü Vatan Karakaya ile üniversitenin eğitim sürecini ve projelerini görüştü. Kırşehir belediyesinin sponsoru olan ilin en önemli sanayii kaynağı uçak lastiklerinin bir numarası PETLAS fabrikasına giden basın mensuplarına daha sonra muhteşem bir tarih- kültür gezisi sunuldu. Büyük çaplı gezinin ardından yeni yapılan Neşet Ertaş Kültür Merkezi’nde İstanbul’dan getirdiği seçkin televizyon program sunucularıyla “kadın istihdamı” konulu paneli düzenleyerek, Kırşehir Belediyesi yazılı ve görsel basını halkı ile buluşturdu.

“İlimiz ve Ülkemiz İçin Uğraşıyoruz”

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, ili için yaptıklarından ve yapacaklarından şöyle bahsetti:

* Bu zamana kadar 90 tane proje, 687 milyonluk bir yatırım yaptık.

* Yağmur suyu drenaj hattı yoktu. Şu anda 87 bin 500 metre yağmur suyu drenaj hattı yaptık.

* Altyapı çalışmaları ve kanalizasyon sorununu çözdük.

*Şehir merkezine yaklaşık 16 cins ağaç kullanarak 16 bin ağaç diktik. Caddelerimizi güllerle donattık. 

* Özellikle ilkokullarda başlatılan "şehrin çocuklarına şehri anlatmak" üniversite öğrencilerimize kadar dışarıdan gelen öğrenciler dahil tarihe yolculuk olarak şehirde bir oryantasyon eğitimi veriyoruz.

* Kültürel etkinliklerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Konserler, tiyatrolar, her yıl düzenli olarak yaptığımız sünnet törenlerimiz, yaz sinemalarımız, yaz spor okullarımız etkinliklerimiz var. 

*Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bir proje olan 'Okullar Hayat Bulsun' a bizler ön ayak olduk. Okul bahçelerine çocuk bahçeleri gibi kullanım alanı oluşturduk. Bizler de bölgemizdeki bütün okulların bahçelerini düzenledik. Spor alanları oluşturduk bu bahçelere.

* ‘Aile Yaşam Merkezi’miz var burada kurslarımız ve geliştirici eğitimlerimiz var ücretsiz olarak. (Müzik, Kuran, tekstil, dokuma, bale, modern dans...)

* ‘Gençlik Merkezi’miz var. Kent Park’ın ortasına 15-25 yaş aralığındaki gençlerimiz için kitap bahçesi, çok amaçlı salon, kurslar, klüpler gibi hizmetleri ücretsiz olarak sunduk.

* Kadın Emek Pazarlarımız var kadınların ellerinden çıkan ürünleri satabilmeleri için oluşturulan bir alan.

* 'Gönül Al' projemiz var 36 kişi var şu an bu projede bu da evde yalnız yaşayan huzur evine gitmek istemeyen yaşlılarımızı gönüllü aileler ile eşleştiriyoruz. 2 haftada bir onlarla ilgilenmeye gidiyorlar.

* Yetim çocuklarımız için 'Katem Projesi' var lise bitene kadar bu çocuklarımızın bütün ihtiyaçları ile ilgileniyoruz.

* Masal Parkı projemiz var 2015 yılında geliştirdik içerisinde Nasrettin Hoca, Keloğlan, Karagöz ve Hacivat gibi figürleri yerleştirdik çocuklarımız içerisinde trenle gezebiliyor. Ayrıca masallar ve masal dökümlerimiz de var.

*Eskiden meydan anlayışı yoktu mitingler kutlamalar vs. hepsi asfaltlar kapatılır oralarda yapılırdı artık meydanımızda yapılıyor tümü.

*2 Açık 2 kapalı olmak üzere tenis kortlarımız var. Tenis snoplarımız var.

*Ana yollarımızı, bisiklet yollarımızı komple geliştirdik. 

“Üniversitemizin Misyonu Ülkemizde Duyuluyor”

Türkiye'de 41 üniversite arasından seçilen 5 pİlottan birisi 11 yaşındaki Ahi Evran Üniversitesi'dir. Bizim misyonumuz bölgesel farklılaşma ve ihtisaslaşma" diyen üniversite rektörü Vatan Karakaya, “Katma değere dönüştüren yeni üniversite anlayışı ile buradayız. En büyük özelliğimiz ‘jeotermal enerji’ kaynağımızın olması. Şu anda 136 yataklı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi yaptık. Normalde jeotermal enerjiden amaç sıcak su elde etmekti ama biz sunduğumuz 7 ayrı başlıklı projemizde bu sıcak suyu elde ettikten sonra organize sera bölgesi oluşturmak da istiyoruz ve bir kısmına başladık. Bunların hepsinin yanında yepyeni istihdam alanları da oluşturuyoruz. Bizler de bunu gerçekleştirecek öğrencilerimizi dinliyoruz ve 18-22 Aralıkta TSE gelip üniversitemizi belki de ilk defa bir üniversite olarak iş akışlarını akarette ettirecek. Bu bir buçuk yıllık bir çalışmadır. Üniversitemizde 1500'e yakın bir çalışanımız var ve artık aralarında niteliksiz çalışan kalmadı. Ben YÖK'te de başarılı bir üniversite olacağımıza inanıyorum." şeklinde konuştu.i

"İş Adamlarına Vaad Ediyoruz!"

"Türkiye de ilk defa yeterliliğe dayalı bir proje yürütüyoruz. Bu da Türkiye'ye örnek olacaktır." diyen Karakaya, "Kalite güvencesi elde edeceğiz. İş adamlarına şunu vaad ediyoruz Akdeniz Ege hattındaki seracılıkla burası kıyaslandığında maliyet 5'te 1 yani bir dönümlük arazinin Antalya’da kirası 70-80 bin olurken burada 5 ila 10 bin lira. Üretim itibari ile soğutma ve ısıtmaya harcanan miktar buradakinin 5 katı. Burası jeopolitik yapıdan dolayı ısıtmaya ihtiyaç duymuyor yazın da jeotermal enerjiden elde edeceğimiz ısı sayesinde ücret 5'te 1' e düşüyor. Toplamda baktığımızda 8 milyon nüfusla maksimum 2 buçuk saat ulaşımla bu da kolaylaşıyor. Merkezi bir yapımız var. Bu anlamda maliyeti düşük bir üretim vaat ediyoruz. Ki eğer kar ediyorsa yatırımcı buraya gelir. Üniversiteler ise bunu en iyi sunan kurumlardır çünkü şirketleşme çabaları yoktur. Ankara'ya gittiğimde de bu ve diğer ‘Tekno Tarım’ ve ‘Kaba Yem’ gibi diğer projelerimizi tanıtacağım. Ayrıca üniversitemizde kadın çalışanlarımızın sayısı % 38'dir. Bu da bir üniversite için iyi bir rakam olduğu büyük bir gerçek. 

Kırşehir'in en büyük yerli sermayesi PETLAS, kadın istihdamında öncü

Mithat Durudoğan, mevcut 50 kadın çalışanı olan PETLAS, 2018 için, "% 30 istihdamımızı arttıracağız" dedi. 

3 bin 550 çalışanlı lastik üretiminin öncüsü PETLAS, Kırşehir'in en önemli sanayii kuruluşudur. 2 milyon metre karelik ananını basın mensuplarına tanıtan PETLAS İnsan Kaynakları ve Endüstriyel ilişkiler müdürü Mithat Durudoğan, "Yalnızca kendi teknolojisi ile yöneten bir firmayız ve dünyanın önde gelen 3 kuruluşundan biri olmayı hedefliyoruz. Kendi alt yapısını oluşturdu ve 2014 yılında Türkiye'de ilk defa lastik üretimini de gerçekleştirdik. Yani patlayıp sizi yolda bırakmayan belli bir kilometreye kadar gidip sizi lastik tamircisine yetiştiren ilk lastiği geliştirdik. Türkiye'de yüzde yüz yerli sermaye olan tek kuruluşuz. Bunun yanında Türkiye'de uçak lastiği üreten de tek kuruluşuz. 5 kıtada 100 den fazla ülkeye ihracat eder konumdayız. Türkiye'de ilk defa test pistini gerçekleştirdik."dedi.

Durudoğan, "2017 yılında stratejilerimiz arasına kadın çalıştırma maddesini de koyduk. Şu anda mevcut 50 kadın elemanımız çalışıyor ama hedefimiz % 30 istihdam arttırmak. Engelli çalışan sayımız 250 'dir. Yasal hükümlülüğün üzerinde çalışanımız var engellilerde. Devraldığımızda Türkiye ihracat sıralamamız 383. şimdi ise 2016 yılında 68. sıraya yükseldik. Hedefimiz ilk 55 şirket arasında yer almak. 1 milyon ton üretim kapasitesinden 12 milyon ton kapasiteye yükseldik” şeklinde konuştu. 

Bozkır'ın tezenesi olarak andığımız arkasında 'Ah Yalan Dünyada', 'Cahildim Dünyanın Rengine Kandım', 'Neredesin Sen', 'Gönül Dağı', 'Yazımı Kışa Çevirdin' ve daha birçok eser bırakan ve 2012 yılında Prostat Kanseri nedeniyle vefat eden Neşet Ertaş'ın cenazesi Kırşehir'deki Bağbaşı Mezarlığı’nda babası Muharrem Ertaş’ın yanındadır. 

 "Kadınlarımızın Sesi Olacağız"

“Kadın insandır. Biz erkekler ise insanoğlu” diye usta sanatçımız merhum Neşet Ertaş’ın bu çok anlamlı sözü üzerine Kırşehir Belediyesi ve Ahi Evran Üniversitesi işbirliği ile Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi Konferans Salonu'nda "Kadın İstihdamı Sesim Olur musun?" konulu paneli düzenlendi. 

Duygu Canbaş Moderatörlüğünde gerçekleşen panelde NTV’den Buket Aydın, ATV’den Nihan Günay, HABER TÜRK’den Didem Arslan Yılmaz, TRT HABER’den Fuat Kozluklu, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Vatan Karakaya, Kırşehir Baro Başkanı Av. Mehtap Karaburçak Tuzcu konuşmacı olarak katıldı. 

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleşen panelde sürdürülebilir bir büyüme ve demokratik bir toplum yapısı için kadın erkek fırsat eşitliği temelinde kadının çalışma hayatıyla ilgili bildirilerin düzenlenmesi üzerinde duruldu. Türkiye'de kadın erkek istihdam oranları Türkiye'de cinsiyet eşitsizliğinin maalesef en belirgin göstergelerinden biri olduğu iletilirken, yasalar, kurumlar, sosyal mekanizmalar ve hepsinden önce zihinsel dönüşümlerin yapılması gerektiğine varıldı. 

Kadınlar için ne istiyoruz!

*Kadın erkek yan yana bilinçlensin

* Ekonomik özgürlüğünü ilan eden kendi ayakları üzerinde duran kadınlar olsun.

* Kadınlarımızın iş yaşamındaki haklarının korunsun.

* Ülkemizde kadın istihdamını desteklemeyen ne yazık ki bu doğrultuda ele alınmayan politikaları 3. bir yaklaşımla ele almak.

*Kadınların yaptığı onca iş paylaşılsın.

*Kız çocuklarının eğitim oranları arttırılsın.

*Eşit işe eşit ücret istiyoruz.

*Medyadaki erkil dil kullanımının artık değişmeli.

Bundan 83 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün kadınlarımıza verdiği yerin, bugün de gerçek anlamda kadınlarımıza günün şartları ile verilmesi üzerine konuşuldu. 

Türkiye’nin Medya Yüzleri Ne Diyor?

HABER TÜRK kanalında ‘Türkiye’nin Nabzı’ programını sunan Didem Arslan Yılmaz'ın, "Bizim kadınlara istihdam olanağı sağlamadan önce onları korumamız gerekiyor. Kadınlarımızı hayatta tutmamız gerekiyor. Onların omuzlarında o kadar çok yük var ki. Gerçekten bu ülkede kadın olmak çok zordur. Sizler de böyle bir şiddete denk geldiğiniz zaman tepkisiz kalmayın" açıklamalarını yaparak, ülkemizdeki kadın ölümlerine değindiği panelde ATV’de ‘Kahvaltı Haberleri’ sunucusu Nihan Günay ise, "İŞKUR da çalışma şekli, saatleri ve imkanları konusunda bazı değişiklikler getirebilir ve kadınların çalışma sahaları kadınların toplumdaki annelik gibi eşlik gibi konulara göre kolaylıklar sağlanılmalıdır” dedi.

NTV'de ‘Gece Bülteni Kuşağı’nı sunan Buket Aydın, kadınların çalışmasına çalışma isteğindeki engellerine ve bu engellerin nasıl aşılacağına değinirken, panelin konuşmacılarından TRT HABER ‘Gece Bakışı’ program sunucusu Fuat Kozluklu da, “Biz erkeklerde de büyük pay düşüyor. Kızlarımızın kadınlarımızın yanında olmalı, onların gelişmesinde destekçisi olmalıyız" ifadelerine yer verdi. 

Programa alanlarında uzman spikerlerle birlikte AEÜ Rektörü Vatan Karakaya, Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu ve çok sayıda Kırşehirli katıldı. Yaklaşık ilki saat süren paneli İstanbul’dan gelen ulusal gazete basını takip etti.  

Özel Haber: Elif Günay