ANKARA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) imar planının iptali nedeniyle Ankara Bulvarı'nın trafiğe kapatılması kararına ilişkin, "Bütün vatandaşlarımız, bütün meslek odaları rahatça dava açarak Belediye Meclisimizden alınan kararımızı iptal ettirebilir. Biz bu kararı sadece millete fırsat vermek için çıkardık" dedi.

Gökçek, makamında düzenlediği basın toplantısında, Ankara Barosu ve TMMOB'a bağlı meslek odalarının başvurusu üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesinin, 14,5 kilometrelik bulvarı da kapsayan AOÇ imar planını iptal ettiğini anımsattı.

Belediye Meclisi'nden 5 yıl önce geçen bir kararın iptalinin mantıklı açıklamasının bulunmadığını savunan Gökçek, "Ankara, sadece bir yılda 1 katrilyon lira kayba uğrayacaktır. İnsanların zaman açısından, maddi açıdan düşecekleri sıkıntıyı, içine düşecekleri stresi düşünmeden verilen karar, hukuki bir karar değildir" ifadelerini kullandı.

Bilirkişilerin çoğunun İstanbul'dan olmasını eleştiren Gökçek, kararın bilimsel olmadığını ve keyfi alındığını iddia etti.  

Vatandaşın zarara uğrayacağını öne süren Gökçek, "Vatandaşın 1 katrilyon lira benzin, mazot zararı var. Günde 350 bin araç, buradan ve yan yollarından yararlanıyor. Araç içindekilerle yaklaşık 1 milyon insan geçiyor buradan. Bu 1 milyon insanın mağduriyetini nasıl ve hangi gerekçeyle telafi edecekler" dedi.

"Ankara'nın trafiği felç olacak"

AOÇ imar planının, bazı kesimlerce "Atatürk'ün mirasına ihanet" olarak görüldüğünü anlatan Gökçek, şöyle devam etti:

"Atatürk 'Ben Atatürk Orman Çiftliği'ni halka eğlence, dinlence ve gezi yerleri yapılması için bağışladım' diyor. Aleni ifade var. Şimdi bu ana arter kapatıldığı zaman Ankara'nın trafiği maalesef felç olacak. Daha önce Sabancı Bulvarı'nı yaptım, niye buraya dava açmadınız? Anadolu Bulvarı'nı rahmetli Altınsoy yapmıştı, o da AOÇ arazisinden geçiyor, diklemesine gidiyor o da. 'Burayı böldü' diye niye itiraz etmediniz? Buradaki mesele Melih Gökçek ve AK Parti düşmanlığından başka hiçbir şey değildir. Tamamen ideolojik bir düşmanlıktan dolayı dava açılmıştır, başka hiçbir nedeni yoktur."

"Vatandaşın dava açma hakkı var"

Eskişehir ve İstanbul yolunun çok yoğun olacağını ve insanların zaman kaybının artacağını belirten Gökçek, şunları kaydetti:

"Okullar açılınca servislerin ne hale geleceğini vatandaşların düşünmesi gerekiyor. Bütün bunları görerek, hiç olmazsa vatandaşlarımıza Akay geçidinde verdiğimiz gibi bir fırsat vermek amacıyla, Belediye Meclisimizden mahkeme kararı istikametinde bir karar aldık. Bütün vatandaşlarımız, bütün meslek odaları yani şoförler, minibüsçüler, servisçiler ve halk otobüsleri odası olsun, bunların hepsi rahatça dava açarak Belediye Meclisimizden alınan kararımızı iptal ettirebilir. Biz bu kararı sadece millete fırsat vermek için çıkardık. Vatandaşın bu kapatma kararına karşı dava açma hakkı var. Çünkü herkes eziyet çekecek. Buradan Mimarlar Odası ve diğer odalara sesleniyorum, sizde cesaretin 'C'si varsa, o gün kapanan yerlere gelir, halkın tepkisini siz cevaplarsınız."

Bilirkişiler hakkında suç duyurusu hazırladıklarını anlatan Gökçek, bu kişilerin hukuka ve kanuna aykırı yorum yaparak, insanların zararına yol açtığını öne sürdü. 

Gökçek, "Bu yolları kapattıktan sonra burası yeniden bir mahkeme kararı alınıp da açılmazsa vatandaş, zararı nedeniyle bilirkişiler ve Mimarlar Odası hakkında maddi tazminat için ayrı ayrı dava açabilir" dedi.

Melih Gökçek, harita üzerinde kapatılacak yerler hakkında bilgi verdi.