Kitap Dünyası

Yokluğuna D/üşüyorum 

Ümran Yıldırım’ın Yokluğuna D/üşüyorum şiir kitabı Tilki Kitap’tan çıktı. Geliri çocuk esirgeme kurumuna bağışlanan bu kitap 144 sayfa Yıldırım’ın şiir ve kısa sözlerinden oluşuyor. Aşk , hasret , ayrılık ve yalnızlık temalarının işlendiği kitap tanıtım bülteninde başka isimler tarafından şöyle değerlendiriliyor : 

Ümran, bu yılın en dikkat çeken şiir kitaplarından birine imza atmış. Kendisini yürekten kutluyor, bundan sonraki yazacağı kitapları sabırsızlıkla bekleyeceğimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

-Cezmi Ersöz, Şair-Yazar- /  Ben inanıyorum ki zaman süzgecinin elediği şairlerden olmayacak sevgili Ümran Yıldırım. Emin adımlarla başarıya doğru yürüyecek bıkmadan, usanmadan. -Vural Şahin, Bestekar-Şarkı Söz Yazarı-Şair- / Ümran Yıldırım'ın yüreğinde taşıdıkları şiir olup dökülürken, Türk şiiri ve edebiyatı adına umut veren bir şair karşımıza çıkıyor. İmge kullanımı ve şiirlerinde yalnızlık, aşk, sessizlik ve hasret temalarını ustaca işlediği bu ilk kitap; sadece yeteneğin değil, azmin ve çalışmanın bir ürünü olduğuna şahitlik etmekte. -Sırrı Çınar, Yazar-Şair- /  Şimdi çok vakit geçirmeden ve besmeleyi uzatmadan, sizi Ümran Yıldırım'ın 'Yokluğuna D/Üşüyorum' kitabıyla baş başa bırakıyor, gözlerinize de düş tohumları serpiyorum. Zira şiirler arasında gezinirken en çok buna; 'şiir çiçeklerine' ihtiyacınız olacak. O, terk edişleri uğurlaya dursun, biz de onu mavi düşlerine uğurlayalım. -Ömer Faruk Arlı, Şair-

Gözyaşı 

Çok derinlerde bir gözyaşı

Ağlıyor gizliden

Süzülüp en acı hayale

Akıyor sessizinden

Birikiyor toprağa

Yeşeriyor tazesinden

Her güneş doğumunda

Bir çiçek açıyor en renklisinden

Her yaprağında bir dilek

Tutuyor en mavisinden

Gerçeğe akıyor gözyaşı

En hazinlisinden...

Ümran Yıldırım

Ümran Yıldırım Kimdir ? 

Ümran Yıldırım 1979 Yılında Tarsus'ta doğdu. Eğitim hayatı boyunca şiir ve edebiyatla yakından ilgilenmiştir. Ulusal ve Yerel çeşitli radyo ve televizyonlarda şiirleri yer almıştır. Ulusal olarak yapılan çeşitli Kültür-Sanat programlarında katılımcı olarak yer almaktadır. Bölgesel ve Ulusal Basın yayında birçok şiiri yayımlanmıştır. Ayrıca Yeni Doğuş Gazetesinde "Ümran'ın Şiir Dünyası" köşesinde şiirleri yayımlanmıştır. Kar tv net' te köşe yazarlığı yapan şair bazı belgeselleri seslendirip sunuculuk da yapmaktadır. Çeşitli Dernek ve Kuruluşların üyesi olup hâlen aktif olarak çalışmalarını yürütmektedir. TASKED Tarsus Sanat Kültür Edebiyat Derneği Başkan Yardımcısı olan şairin "Yokluğuna D/üşüyorum adlı Şiir kitabı vardır. Diğer çıkaracağı kitap ve projeler üzerinde çalışmaları devam etmektedir.. Ümran Yıldırım kendine özgü yeteneği , özgün şiir dili , çok yönlülüğü birikimi gibi özelliklerin yanında ışıltısı , pozitif enerjisi ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Tüm bu nitelikleriyle Ümran Yıldırım gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir. 

Medya Dünyası 

Protokol Ses Getiriyor! 

KırmızıTürk Başkent Ödülleri ödül töreninde kurucusu Barış Yazıcı olan Protokol dergisi yılın en iyi Siyaset Dergisi ödülünü kazandı. Yayımlandığı günden bugüne hem gündemi takip eden hem de protokolün önde gelen isimleriyle değerlendirmelerde bulunan Protokol Dergisi şu günlerde 1. Yaşını kutluyor.2016 yılı başında yayın hayatına başlayan ve siyasetin, bürokrasinin ve sanatın önde gelen isimleriyle röportajlar yapan, seçkin isimlerin makaleleriyle her sayıda başarısını pekiştiren Protokol Dergisi İmtiyaz Sahibi ve BY Ajans Yöneticisi Barış Yazıcı derginin 2. Senesine ilişkin şunları kaydetti: “Geçtiğimiz sene ekibimizle çıktığımız bu yolda bizlerin daima yanında olan büyüklerimize öncelikle teşekkür etmek istiyorum. Dergi yayımcılığı meşakkatli ve bir o kadar da haz duyacağınız bir alan. Birçok yayın grubu farklı dallarda ürünlerini bu platformda sunuyor, bizim farkımız ise Türkiye siyasetinin, bürokrasisinin ve iş hayatının içinde uygulanması hep zor olarak addedilmiş Protokol kuralları, söylem şekilleri ve hatta güncel olaylara duruş şeklinin ne kadar önemli olduğunun altını daha kalın bir kalemle çizmiş olmamızdır. Toplumun kitlesel olarak yaşanan olaylara bakışı, değerlendirmesi ve entelektüel çevrelerle harmanlanması sonucunda Protokol dünyasına ışık tutmak hedefindeyiz. Yayım hayatına başladığımız günden bugüne bizlerde yeni bilgiler edindik, öğrenmeye devam ediyoruz. Sistem değişikliğinin arifesinde başladığımız ikinci yılımızda çok değerli dostlarımızı yanımızda daima görmek ve ailemizi genişletmek niyetindeyiz. Yakın zamanda toplumsal hassasiyetlere yönelik projelerimizle de okuyucu ve destek veren isimlerimizi farklı kulvarlara taşıyacağız. Bu Protokol Başka Protokol diyerek takdirlerinizi bekliyoruz.” Şeklinde konuştu. Barış Yazıcı kendine has özellikleriyle dikkat çekmeye devam ediyor. 

Vahide Şahin ile Kitapkolik 

Ekranların yeni çıkış yapan ismi Vahide Şahin Kitapkolik programı ile her Perşembe KRT ekranlarında. Güzelliği ve kendine özgü sunumu ile dikkat çeken Vahide Şahin her hafta kitap dünyasına dair detayları aktarıyor. Kitaba dair pek çok detayın yer aldığı bu çok özel program her Perşembe 16.30’da KRT’de. 

Kim Kimdir? 

Hilal Özdemir 

23 Kasım 1988'de Hollanda'nın Rotterdam şehrinde doğdu. 10 yaşında Türkiye'ye yerleşti. Orta okul ve lise eğitimini Eyüboğlu Koleji'nde tamamladıktan sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Medya İletişim Sistemleri ve Gazetecilik Bölümünü bitirdi. Eğitim hayatı sürerken eşzamanlı olarak Acun Medya'da staj yapmaya başladı. Bir yılın ardından set asistanlığı görevinden ayrılarak Kanal D'de Beyaz Show programında çalışmaya başladı. Bu esnada lisans eğitimini tamamladı ve yüksek lisans eğitimi için tekrar Hollanda'ya gitti. Gazetecilik üzerine yaptığı yüksek lisansında tezi; Türk televizyon kanallarının Hollanda'da yaşayan Türk kadınların karakter yapılanması üzerinde nasıl etki yarattığına dair alanında yazılmış tek tez çalışması oldu. Çalışma hayatını Ntv Spor'da ardından da Ntv'de yayınlanan Gece Gündüz programında muhabirlik yaparak sürdürdü. Trt Arap ve Trt Çocuk kanalları için farklı projelerde sorumluluk üstlendi, kısa bir dönem Lig Tv'den geçen yolu sonrası Skytürk haber kanalında spikerlik yanısıra editöryel çalışmalarda bulundu. 2013 yılından beri A Haber ve Atv'de spikerlik görevini sürdürmektedir.

Cansu Oktay 

Cansu Oktay 17 Haziran’da doğdu. İlköğrenim ve lisenin ardından Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret bölümünden mezun oldu. Daha sonra asıl yapmayı istediği iş olan Medyaya yöneldi. İlk çalışmalarına çok erken yaşta TRT GAP Tv’de başladı. Yetkin Dikinciler ile beraber hafta içi her sabah Bu Sabah programı ile izleyici ile buluşan Oktay bu zamana kadar TRT’de radyo ve televizyonda pek çok projede yer aldı. TRT’nin birbirinden değerli isimlerinden birebir eğitimler aldı. Mesleğin duayenlerinden Derya Kaya’dan dersler aldı. TRT’de Sözleşmeli çalışarak dışarıdan haber okuyan İlk spiker olan Cansu Oktay daha sonra Antalya’nın başarılı televizyon kanallarından  KANAL V’de önce Turizm Programı ve Program Koordinatörlüğü yaptı. Son olarak ise Kanal V’deki yeni yapılanma süreci sonrası KANAL V’nin Program Müdürü ve Ana Haber spikerliği görevini üstlenen Cansu Oktay ayrıca TRT’de dış yapım olarak Akdeniz’den adlı bir radyo programı hazırlamaktadır. Cansu Oktay bu mesleğe dair yeteneği , çok yönlü birikimi , kendine özgü başarılı sunum tarzı gibi özelliklerinin yanında pozitif enerjisi , ışıltısı ve güzelliğiyle de dikkat çekmektedir. Cansu Oktay tüm bu nitelikleriyle gelecekte de adını sıkça duyacağımız çok önemli bir isimdir.

Asiye Yıldırım ile Tarım Gazeteciliği ve Medya Dünyasına Dair 

Öncelikle bize  kendinizden  bahseder misiniz?

Asiye Yıldırım; spiker, profesyonel koç, amatör seyyah, biraz yazar, çokça okur, iyi dinleyici, hayata müdahil sahneye seyirci, kronik öğrenci, sanatsever, Fotoğraf çeker...

Neden Tarım Gazeteciliği ? 

Tarım hayati bir konu ve maalesef ülkemizde yeterince önemsenmiyor. Tarımsal üretimle uğraşan kitle çok olağanüstü bir durum olmadıkça kimsenin ilgisini çekmiyor.  Medya anlamında işlenmemiş, ilgi çekici ve daha da önemlisi ülkemizi ve geleceğimizi ilgilendiren bir alan tarım. Televizyon hayatına başlarken böyle bir alandan başlamak benim için heyecan vericiydi. Bana göre, merak ve onun yarattığı heyecan başarıya giden yolun ışıklarıdır. 

Tarım gazeteciliğine  ilk adımı nasıl attınız?

2011 yılında TRT Anadolu’da hazırlayıp sunduğum Asiye Yıldırım ile Türkiye’de Tarım programı ile başladım. Program yapımcısı, sunucu, yazar, akademisyen, araştırmacı, uygulayıcı sektörün her kademesinden arkadaşlar ile yollarımız kesişti ve TAGYAD (Tarım Gazetecileri ve Yazarları Derneği) çatısı altında toplandık. Türkiye’de Tarım Gazeteciliği alanındaki çalışmaları TAGYAD ile başarılı bir şekilde sürdürüyoruz.

Örnek aldığınız isimler var mı ? 

 Çocukluğumdan bu yana idolüm diyeceğim isim rahmetli Barış Manço. Onun iletişim yeteneği, bitmek tükenmek bilmez öğrenme isteği, heyecanı, merakı, sevecenliği, yargısız oluşu, seyahat tutkusu ve daha bir çok özelliği benim için etkileyicidir. 

Medya dışında yapmak istediğiniz çalışmalar var mı?

Ekranı seviyorum o gönlümün başköşesinde olmakla birlikte başka alanlarda da çalışmalarım var, kişisel gelişim eğitimleri veriyorum ve profesyonel koçluk yapıyorum. 

Mesleğinizde bir rekabet baskısı/etkisi hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu mesleğinize nasıl yansıyor? Bu rekabet ortamının size ve mesleğe olumlu olumsuz etkileri nelerdir?

Elbette bir rekabet var. Ben eşit koşullarda rekabetin geliştirici olduğuna inanıyorum. Aynı saha ve zeminde oynuyorsanız sonuç ne olursa olsun her iki tarafında yadsınamayacak kazanımları vardır. Fakat bizim sektörde eşit koşullarda olmuyor bu rekabet! 

Medya dünyasında bir şeyleri değiştirme şansınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Medyanın her türlü baskıdan uzak, gerçekten özgür olmasını sağlar, yetenek ve yetkinlikten taviz verilmesine engel olurdum. 

Yaptığınız iş için kurs eğitimi şart mı  ya da bu işi yapabilmek için İletişim mezunu olmak gerekli midir ? 

İletişim mezunu olmak şart değil, fakat bu alanda eğitim almak kesinlikle gerekli. Tabi eğitim almadan çıkan insanlar yok mu, var maalesef! 

Kendinizde bir şeyleri değiştirme imkanınız olsa neleri değiştirirdiniz?

Değişim hayatın ta kendisi ve ben aynı kalmamaya özen gösteriyorum.  Kendime eleştirel bakıyorum, dostlarımdan çevremden gelen eleştirileri dikkate alıyorum ve bu sayede geride kalmıyorum. Örnek vermek gerekirse, eskiden hikayesini bilmeden insanları yargılıyordum şimdi dinliyor ve anlamaya çalışıyorum. 

Medya ile aranız nasıl? Televizyon, internet, gazete, dergi gibi iletişim araçlarından ne şekilde faydalanıyorsunuz? Sosyal medya ile aranız nasıl?

İnternet, gazete ve televizyonun önüne geçti. Artık elimizdeki telefon bütün bunları karşılıyor. Sosyal medya ile aram iyi, daha çok takipçilerimle iletişimde kalmak adına kullanıyorum. Sosyal medyayı bilgi ve fikir paylaşımından çok duygu paylaşım aracı olarak görüyorum.  

Medyayla ilgili çalışmalarınızdan bahseder misiniz ? 

Uzun bir süredir program yapmıyorum. Tarım programlarına konuk olarak katılıyorum, yazılı olarak çeşitli platformlarda fikrimi beyan ediyorum. Tabi yeniden ekranda olmayı istiyorum. Bu çerçevede her zaman çalışmalar görüşmeler vardı. İnşallah çok kısa bir süre sonra güzel bir proje ile ekrana döneceğim. 

Yeni projelerinizden bahseder misiniz ? 

Çok sayıda proje var. Özellikle genç iletişimcilerin tarım gazeteciliğini tanıması ve sahiplenmesi adına çalışmalarımız var. Öte yandan sosyal sorumluluk projelerine katkı veriyorum. Eğitim ve Koçluk boyutunda hazırladığımız sosyal sorumluluk projelerimiz var. Bu yılın beni en çok heyecanlandıran projesi çok kısa süre sonra paylaşacağımız yeni tarım programımız. 

Türkiye’de medyayı nasıl değerlendiriyorsunuz ? 

Malumunuz demokrasilerde medya 4. Güçtür maalesef ülkemiz medyası için bunu söylemek pek mümkün değil. Gerçek manada özgür değil, bunu sadece siyasi olarak değerlendirmeyin, finansal açıdan da özgür değil. Bir sorun da bizim medyamız yaratıcı değil.  Yaratıcı olmadığı için öncülük edemiyor ve hep takipte kalıyor. Yarışmalardan tartışma programlarına dizilere hep ithal, bize ait çok az yapım var. Bu da genç fikirlere gerçek manada özgür alan tanınmamasından ve birazda kolaycılıktan kaynaklanıyor. 

İyi gazeteciliği ve iyi spikerliği nasıl tarif edersiniz ? 

Böyle bir tanım yapmak benim boyumu aşar zira mesleğe ömrünü vermiş büyüklerime saygısızlık olur. Sadece şu kadarını söyleyebilirim, bu gün bildiklerim bir süre yeter,  yeni bilgi ve beceri eklemediğim sürece eskirim.

Boş zamanlarınız nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bulduğum her fırsatta seyahat ediyorum.  Tanımadığım insanların öykülerine tanıklık etmek, dünyaya baktığım yeri değiştirmek beni geliştiriyor, zenginleştiriyor. Bol bol fotoğraf çekiyor ve yol düşleri biriktiriyorum. 

Hayatımın Kitabı/Filmi diyebileceğiniz bir kitap/film var mı?

Okuduğumda etkilendiğim çok sayıda kitap var, izlediğimde aynı şekilde etkilendiğim çok film var. Fakat henüz “hayatımın kitabı” ya da “hayatımın filmi” ile karşılaşmadım.

KırmızıTürk hakkında neler söylersiniz ? 

KırmızıTürk ile 2011 yılında tanıştım.  Samimi, özverili, bir çalışma. Bir platformdan çok kocaman bir aile gibi... Yolunuz bir kere kesişsin yeter ki uzun bir dostluğun adımı atılmıştır. Cengizhan Bey sizi ve ekibinizi kutluyorum. İyi ki KırmızıTürk ailesinin bir ferdiyim. 

Gelecek planlarınız nelerdir? Şu an bulunduğunuz konumdan memnun musunuz ve gelecekte kendinizi nerelerde görmek istersiniz?

Şu an biraz hummalı bir dönem doğrusu, memnuniyetsizlikten çok bir an önce yola çıkma isteğinin baskısı var üzerimde. Çok plan var kuşkusuz en önemlisi yaptığım işin en iyisi olmak, hakkıyla yapmak. Ulusal bir ekranda Türk Tarımının sesi olmaya devam etmek istiyorum. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey, takipçilerinize vermek istediğiniz bir mesaj var mı? 

Cengizhan Bey size ve KırmızıTürk’e çok teşekkür ediyorum. Sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. 

Röportaj ve fotoğraflar: Cengizhan KAYA