Biilimsel çalışmalar yoganın hem yeni tanı almış kanser hastalarının hem de kanseri yenmiş hastaların hayat kalitesini arttırdığını göstermiştir. Stresi ve yorgunluğu azaltır, uyuma kalitesini arttırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.

Yoga antik Hint filozofisinden gelir ve binlerce yıldır uzakdoğuda uygulanır. Yoganın içerisinde nefes alma düzenini korumak, iyi duruş nasıl olur öğrenmek, ve fiziksel ve ruhsal sağlığımıza kavuşmak için meditasyon yer alır. Yoganın bağırsak hareketlerini düzenlediği, migren başağrılarına iyi geldiği, depresyonu azalttığı, astım, epilepsi, endişeli ruh hali durumlarına iyi geldiği birçok çalışmada gösterilmiştir. Kanseri yenen hastalar arasında yoga yapanların daha iyi uyuduğu, daha az stresli olduğu ve hayat kalitelerinin daha fazla olduğu bilinir. Amerika’da birçok hastanede kanser tedavisinin yanında yoga yapmaları hastalara tavsiye edilir. Özetle yoga yapmak aşağıdaki durumlarda çok önemlidir:

* Endişeli ruh halinizi giderir

* Depresyon halinde ruh halinizi düzenler

* Nefes alma güçlüğü: akciğer kanseri veya KOAH’ı olan hastalarda yoganın nefes alma güçlüğünü azalttığı gösterilmiştir

* Yorgunluk: özellikle kanser tedavisi sırasında hastalar yoga yaparlarsa ve sonra da devam ettirirlerse yorgunluklarının daha az olduğu gösterilmiştir

* Ateş basması: özellikle bayan hastalarda tedavinin bir yan etkisi olan ateş basmalarına yoganın iyi geldiği gösterilmiştir

* Ağrı: Yoga yapmak ağrıyı daha az hissetmenize sebeğ olur

* Travma sonrası stres bozukluğu: kötü bir tecrübe sonrası çıkan psikolojik problemler, yoga yapmakla azalır

* Uyku kalitesini arttırır ve uyku ilaçlarına bağımlılığı azaltır

* Stresi azaltır

Haftada en az 1 kere Yoga yapabilirsiniz. Artık birçok spor merkezinde yoga dersleri var ya bireysel ya da grup halindeki derslere katılabilirsiniz. Birkaç ay sonra kendinizde gördüğünüz değişiklikten sonra bırakamayacaksınız. Bol sporlu günler diliyorum.