Tüm zorlukları ve güzellikleriyle 2016’ya veda ederken, hepimiz içimizde 2017 adına küçük umutlar taşıyoruz.. Ülke olarak 2016’nın bize pek iyi gelmediği bir gerçek ne yazık ki.. Dilerim yeni yıl tüm güzellikleri, iyilikleri ve masumiyetiyle gelir..
 Yeni yılı kimimiz evde karşılarken kimimiz dışarda karşılamayı tercih ediyor. Yeni yıla girmenin heyecanıyla yılbaşı gecesi yediklerimizi içtiklerimizi çok kaçırmadan sağlıklı bir şekilde yılbaşına girmek için neler yapmalıyız? Gelin bakalım…
Yılbaşı akşamı çok yemek yenileceği için gündüz bir şey yememek en çok yapılan yanlışlardandır. Akşama kadar aç kalan vücut akşam aldığınız besinleri enerji olarak kullanmak yerine yağ depolamaya gidecektir.
Evde yılbaşı akşamı geçirmeyi tercih edenlerdenseniz çeşitleri az tutup servis şıklığına özen göstermeniz bir öneri olabilir. Özellikle salatanızı şık kaselerde servis yaparsanız kimse geri çevirmeyecektir. Salata öğünlerin sağlıklı ve dengeli olması için vazgeçilmezlerdendir ve midenizde hacim kaplayarak daha çabuk doymanızı sağlayacaktır.
Ana yemek olarak yılbaşının vazgeçilmezi hiç kuşkusuz hindidir. Bu sağlıklı bir akşam geçirmeniz için avantajdır. Hindi sevmeyenlerdenseniz kırmızı et yerine beyaz eti tercih etmelisiniz. Ana yemek yanında zeytinyağlılar ve salata tercih edilmeli pilav, makarna gibi karbonhidratı yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Tatlı seçimi olarak meyve tatlıları veya sütlü tatlılar tercih edin. Örneğin cevizli kabak tatlısı, kaymaksız ayva tatlısı veya 1 kase sütlü tatlı ideal tatlı seçeneklerindendir.
Yemek sonrası kuruyemiş tabakları çıkacaktır. Kuruyemiş tabağınıza 5-6 adet fındık, 5-6 adet badem, 2 ceviz, 10-15 kuru yaban mersini, 5-6 adet antep fıstığı, 2 yemek kaşığı beyaz leblebi ekleyin ve gece boyunca bunları tüketin. Miktarın önemli olduğunu unutmayın.
Yılbaşı akşamının en önemli konularından biri de alkol tüketimi. Uzun süre masada kalmak yemeklerle birlikte alkolün de fazla tüketilmesine neden oluyor. Alkol alırken rakı, viski, votka gibi alkol oranı yüksek içkiler yerine alkol oranı daha düşük olan şarap, şampanya tercih edin. Kadınlar için 2-3 kadeh erkekler için ise 3-4 kadehte sınırlama faydalı olacaktır.
Yılbaşı gecesi ve özellikle 1 Ocakta su tüketimine büyük önem göstermelisiniz. Yılbaşı gecesi yemek esnasında içtiğiniz su midenizde yer kaplayak hem daha az yemek yemenize hem de daha az alkol tüketmenize yardımcı olacaktır. Eğer yılbaşında alkol tükettiyseniz sabah kalkar kalkmaz 2 bardak su için ve bunu gün içerisinde 10-12 bardağa tamamlayın. Alkol vücuttan su atılmasına neden olur ve susuz kalan vücut toksin ve yağ depolar bu nedenle 1 Ocak günü çok su içmek gerekir.