‘Yılan hikayesi’ mi, yoksa ‘Kulüpler Yasası’ mı belli olmayan sporumuzun kronik sorunu galiba bu kez köklü bir çözüme ulaşıyor. Yeni spor bakanı Osman Aşkın Bak’tan bu konuda önemli açıklamalar var.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, kendisine sorulan soruları yanıtlayan Bakan Bak, Spor Kulüpleri Yasası'nın öncelikli gündemlerinde yer aldığını, konuyla ilgili olarak Kulüpler Birliği ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Konuya ilişkin olarak, ‘Spor Kulüpleri Yasası'na son şeklini vermek üzereyiz. Bunu 2018 yılında meclise getireceğiz. Yasayı pek çok konuyu içerir şekilde meclisin gündemine getirerek, milletin takdirine ve meclisin onayına sunacağız. Bunu yaparken paydaşlarla istişare ve değerlendirme yapıyoruz" dedi.

Müthiş rakamların telaffuz edilip, inanılmaz paraların havada uçuştuğu bütçelerle yönetilen kulüplerin, mevcut köhnemiş spor yasalarıyla doğru bir biçimde yönlendirilmesi tabi ki mümkün değil. İflasın eşiğine gelen kulüpler var. Akıldan uzak politikalarla, yönetimlerin arka bahçesi gibi yapılanan kulüpler için sanıyorum tek çıkış yolu olacak bu yasa. Aslına bakılırsa, bu yasayı tekil olarak değil bir yasalar dizini gibi görmek gerek. Tıpkı, yakın geçmişte çıkarılan o meşhur torba yasa gibi. Bu da sporun torba yasası gibi değerlendirmek gerekir. Çünkü bu yasa dizininin içinde yalnızca kulüpler yasası değil, doping ve yabancı sayısının yeniden belirlenmesi gibi diğer konu başlıkları da yer alacak.

Zaten Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın sözlerinden de bunu net bir biçimde anlayabiliyoruz. Bakan Bak, TBMM'deki doping araştırma komisyonu başkanlığını da üstlenip, komisyon raporundaki önerileri hayata geçirmek için sabırsızlandığını, doping yasası hazırlıklarının da aralıksız sürdüğünün altını çizdi.

Göreve geldiği andan beri, hayli yoğun bir çalışma temposu içinde olan bakan, bugüne kadar defalarca dile getirdiğimiz gibi, dopingi yapan kadar, yaptıran ve dopinge aracılık edenlerin de cezalandırılması gerektiğine dikkat çekti. Bak açıklamasında, "Sporculara ceza veriliyor ancak sporcuya, doping anlamında etki edenlere ceza yok. Bunu önlemek için çalışmalarımız sürüyor. Dopingle ilgili olarak pek çok federasyon ve bakanlık yetkililerine, sporculara, eğitimler veriliyor. Her anlamda bağımsız bir dopingle mücadele komisyonumuz var. Onlar numuneleri alıyor, değerlendiriyor. Hacettepe Üniversitesindeki doping laboratuarına, kayıtsız şartsız destek veriyoruz" dedi. Bakan, hangi zihniyetle ve de hangi kafayla verildiğini bir türlü anlayamadığım yabancı oyuncu kuralının değişeceğini, mevcut durumun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

Bak, şu andaki durumu arzu edilmeyen sonuçlara neden olduğunu ve milli takımın halinin ortada olduğuna da vurgu yaptı. Mevcut kuralın kalkmasıyla birlikte, hedefin altyapıya ciddi yatırım ve destek sağlamak olduğunu söyledi. Umarız tüm bunlar şimdiye dek olduğu gibi bir vaat olmaz ve icraata dönüşür. Kalın sağlıcakla…