Tarih; 3 Nisan 2018 

Yer; Mersin, Gülnar Akkuyu Nükleer Güç Santrali önü

Olay; Temel atma töreni 

Konu; Rosatom Devlet Kuruluşu tarafından inşa edilecek ilk Türk nükleer güç santralinin yapımı

Açıklama; Akkuyu NGS yapım projesi, %100 olarak Rusya tarafından finanse edilmekte iki hükümet arasında imzalanan anlaşma uyarınca, hisselerin en az %51’i Rus şirketlerine ait olacak, %49'a varan hisseler dış yatırımcılara satılabilecek. Akkuyu, tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecek.

Katılanlar; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yerli halk, işçiler, öğrenciler, yerel yönetim organlarının temsilcileri, ilgili bakanlık ve kamu kurumlarının yöneticileri, gazeteciler, iş ortakları, projede yer alan Rosatom iştiraklerinin yetkilileri, Rus üniversitelerinde nükleer enerji alanında eğitim gören ve bir aydan kısa bir süre önce mezun olarak yükseköğretim diplomalarını alan ve yakında proje şirketinde çalışacak Türk gençleri de dâhil olmak üzere, 500'den fazla kişi

Hedef; 2023 yılında ilk güç ünitesinin devreye girmesiyle hem Türkiye'de hem de Rusya'da yeni, modern ve yüksek maaşlı istihdam imkânları sağlanacak, bilim ve teknoloji potansiyeli yükselecek…. İnşaatta ki kalemlerin siparişi Türkiye’den karşılanacak. İnşaatta gelişmiş mühendislik çözümleri uygulanacak, güvenilir ve ekonomik açıdan verimli teknolojiler kullanılacak. Güvenlik standartları en yüksek seviyede  ve proje çevre dostu olacak!

Cek cak…

Yorum; Her şey kulağa hoş geliyor her ne kadar tırmalamalar varsa da. ( O kadar olur Senfoni Orkestraları bile hata yapabilir.)

Yanlız duyarlı, doğa manyağı ben bunun nasıl ÇEVRE DOSTU olduğunu  anlayamadım. 

Japonya 2023 te santrallerini kapatıyor diye mi biz açıyoruz? 

Yüksek kapasiteli dört güç ünitesi VVER-1200 olan 3+ yeni nesil modern ve güvenilir bir nükleer enerji santrali inşa eden bu yeni nesil üniteler Rusya'da seri olarak inşa edildiği için mi? 

Yoksa, Yapıldıktan sonra 120.000 ton nükleer atığı çevreye attığı için mi?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,    Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi sayesinde 2023 de yüksek teknolojik tesis olan bu nükleer güç santralinde üretilecek elektriğin getireceği faydanın, tüm Türkiye’de hissedileceğinden emin olduğu için mi?

Bu tesisle Türkiye’nin de nükleer enerji kullanan ülkeler arasına dâhil olacağı için mi?

Yoksa yenilmemek için yenilenebilir olunmak için mi?

Bilemedim.

***

Yıllar yıllar önce ünlü mimarlarımızdan Eren Yorulmazer ünlü modacımız Dice Kayek imzalı bir defileyeçıplak teninin üzerine giydiği ceket ve tek omuzundan beline geçen kırmızı bir kuşakla katılmıştı. Bu kıyafetini ortamda kimse yadırgamadı.

Nereden hatırladım?

Üzerinde ‘Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’ yazılı tişörtüyle meclise alınmayıp çıplak tenine ceket giydirilen talihsiz adamı görünce…

Bir ortak yanları da bulundukları ortamlarında yadırganmamaları…

Ancak,

Bir fark vardı. 

Adam durumuna hüngür hüngür ağlarken, Eren Bey farklılığının tadını keyifle çıkartıyordu.