1.DOĞUMDAN SONRAKİ İLK 4 HAFTALIK DÖNEMDİR.
2.Bu dönem tüm yaşam için en önemli dönemdir.
3.Birçok önemli hastalık bu dönemde anlaşılır.
4.Bebek ölümlerinin en çokolduğu dönemir.
5.Anne sütüne(özellikle kolostrum veya ağız  adını verdiğimiz ilk 7 gündeki süt ) en çok gereksinim vardır.
7.İleriki yaşamına uyum sağlama bu ayda başlar.Bu ayı rahat atlatan çocuk daha sonraki yıllarda iyi ve daha sağlıklı gelişir.
8.Bebeklerin annesi ile birlikte temiz,havadar,sakin,normal oda ısısına(20-22 derece) gereksinimi vardır.
9.Özgür ve rahat giysiler kullanılmalıdır.Sıkı sarıp ve sarmalamamak gerekir.Kundak yapmak uygun değildir,kalça çıkığının artmasına neden olabilir.
10.Bebeklerin yan veya sırtüstü yatırılması daha uygundur.
11.Yenidoğan tarama testleri(troid ve amino asit metabolizma hastalıklarının erken tanınması ve tedavisi için) mutlaka yapılmalı,testi bozuk çıkanlar çok yakın izlenmeli ve gerekirse tedavisin başlanmalıdır.Aksi taktirde ağır zeka ve gelişme gerilikleri görülebilir.Bu testler topuk testi de denmektedir.
12.Yenidoğan bebeklerde  özellikle ilk 7 günde çıkan sarılıklar çok yakın izlenmeli seviyesi yüksek olanlar gerekirse fototerapi dediğimiz özel ışık tedavisine alınmalıdır.
13.Bu ay içinde 2 kez muayene ve kontrolu yapılıp 4 haftalık  iken “ikinci hepatit B aşısı”(birinci hepatit B aşısı doğduğu gün hastanede yapılır.).bebeğin boyu,kilosu,baş çevresi çok iyi kaydedilir.
14.Yenidoğanlarda baş-boyun kontrolu tam gelişmdiği için,bu bölgeler kucağa alındığında avuç içi ile iyi kavranmalı, öbür el ilede bebek kalça kısmondan tutulmalıdır.Yüz yüze pozisyon bebek gelişmesine pozitif katkı sağlar.Böylece sosyal ve psikolojik yakınlık sağlanır.
15.Bebek sakin ve loş ortamda günde 12-18 saat uyur,bu sayede hızla gelişir.