Sanıyorum ki bu hafta hemen hemen tüm Üniversitelerde vize sınavları bitti. Bütünlenme uygulaması olan üniversiteler var ise en geç Temmuz ayı başında kapılarını kapatıyor olacaklar. Yaz okulunu saymaz isek mezuniyet telaşının şimdiden başladığını söyleyebiliriz. Aslında biz buna “ Sudan çıkmış balık olma” sendromu diyoruz. Elimizde bir diploma var ama hangi kapıyı çalacağımızı, nasıl çalacağımızı bilmiyoruz. Aynen ben de öyleydim ilk mezun olduğum yıl. Üniversitenin kocaman kapısının önünde küçücük kalmıştım. O kapının önünde tıpkı Türk filmlerinde olduğu gibi “Ey hayat sen mi beni yoracaksın ben mi seni göreceğiz” demiştim. Çünkü mezun olduğum bölüm biraz mücadele gerektiriyordu. İşsiz ve parasız olacağımı biliyordum. Şimdi siz de kendinizi aynı şekilde hissediyorsunuz biliyorum.


İşte bu yazıyı da kaygılarınızı bir an olsun hafifletmek için yazıyorum. Sizin geçeceğiniz yollardan geçmiş biri olarak yolunuzu belirgin kılmak istiyorum. Benim kadar zorlanmanızı istemezdim ama ne yazık ki en az benim kadar hatta biraz daha fazla zorlanabilirsiniz. Karamsar olmanız için değil tam aksine hazırlıklı olmanızı istediğim için bunları söylüyorum. Ben iletişim Fakültesini bitirip hem yazarlık yaparak mutlu olabilen hem de İnsan Kaynakları alanında kariyer yapmaya çalışan şanslı insanlardan biriyim. Tabii bu şans benim gibilerine kolay gelmedi. O şansı bulunduğu yerden tırnaklayarak alıp avuçlarınızda tutmanız gerekiyor. Ama nasıl? İşte zaten konunun inceliği burada. Ne yapacağız? Nasıl yapacağız?


Çalışma hayatına başlamadan önce kendinizi keşfedebilmişseniz –ki bu çok az bir ihtimal- biraz daha şanslısınız demektir. Eğer bunu yapamadıysanız katılacağınız bir staj programı size kim olduğunuzu, ne yapacağınızı ya da neyi kesinlikle istemediğinizi gösterecektir. İş-kur bu konuda yeni mezunlara destek oluyor. Şirketlerle birlikte yürüttüğü iş başı eğitim programı en fazla 6 ay sürüyor. Zaten bir staj programının en az 6 ay olması gerekiyor. Daha kısa yapılan stajların çok yararının dokunacağını düşünmüyorum. İş-kur bu süre içerisinde günlük 36 TL x çalıştığınız gün kadar ücret veriyor ki bence bir stajyer için iyi bir ücret. Detaylı bilgi için size en yakın İş-kur ofisine gittiğinizde kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.


Nasıl iş bulunur?


Eğer staj programına katılırsanız süre sonunda işe devam etmeniz olası durumlardan biri. Onun haricinde kariyer sitelerindeki özgeçmişlerinizi her gün yenilemeniz gerekiyor. Çünkü özgeçmişinizi yenilemeniz sizin iş aradığınızı göstereceği gibi diğer adaylar arasında öne çıkmanızı sağlayacaktır.


İş randevularınıza zamanında katılmayı aksi durumlarda haber vermeyi ihmal etmeyin. Çünkü İnsan kaynakları genelde iş görüşmesine mazeretsiz katılmayanların notunu mutlaka sisteme ekliyor. Böylece aynı şirkete ileriki dönemlerde bir daha başvurursanız iş görüşmesine dahi çağrılmayabilirsiniz.


Görüşmeye giderken şirket hakkında ön bilgi sahibi olursanız işiniz kolaylaşacaktır. Bu konuyla ilgili size detaylı bir yazıyı önümüzdeki haftalarda hazırlayacağım. Takip edebilirsiniz.


Ne zaman para kazanırsınız?


Çok para kazanmayı düşünen yeni mezun arkadaşlarım şimdilik bu düşüncelerini biraz ertelerlerse hayata daha gerçekçi bakabilirler. Hepimiz para istiyoruz ve bunu da hak ediyoruz. Ama her şeyin bir yeri ve zamanı var. O da olacak ama biraz zamanı var. Sabırlı olalım.


Kariyer hayatınızla ilgili sorularınız ve endişeleriniz var ise lütfen bana mail adresimden ulaşın. Sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım.


Öğrenmekten bıkmadığınız sürece hayat hep zorlu olacaktır. Yazımın başında Üniversitenin kapısında söylediğim sözü hatırlıyorsunuzdur. Mezuniyetimin üzerinden yıllar geçti.


Evet, hayat beni yordu ama ben de onun canını çıkardım…


Ve mücadele devam ediyor. Zevkle…


Hepinize başarılar dilerim…