Kötü ya da iyi yapılan herşey, bir deneyimdir. 

Devletler de bu deneyimler, titizlikle arşivlenir. Çünkü kötü sonuçlanmış deneyimlerin tekrarlanma maliyeti, o ülke için büyük kayıplara sebep olur.

Kimi tarihçilere göre; Devlet geleneği 9 bin yıla varan bir Türkiye’nin deneyimleri tartışılmaz!

Buna rağmen “Yanıldım”, “En kötüsü geride kaldı” ifadeleri süreklilik gösteriyorsa, gelenekler, deneyimler göz ardı ediliyor demektir.

Geçen gün otomotiv’de, beyaz eşyada, mobilyada, konutta ÖTV ve KDV indirimi tekrarlandı. Daha öncede yapılmıştı. Bu sektörlerde satışlar ciddi miktarda azalınca tekrar vergi indirimlerine ihtiyaç oldu.

Otomotiv sektörü şu sıralar kederli… İşçilerine vardiye atlatanda var, ücretsiz izine çıkaran da… Ellerinde bol miktarda otomobil var. Ama satış yok...

Sene sonuna kadar yapılacak, ikinci bir ÖTV ve KDV indiriminin sektöre nefes aldırması umuluyor.

Haliyle bu durumdan, maliye, hazine etkilenecek. Vergi gelirleri azalacak. Hali hazırda zaten bu ürünler satılmıyordu ve vergi oluşmuyordu. En azından şimdi az da olsa satılabilecek, az da olsa vergi gelecek… Bu da bir şey ve hiç birşeyden daha iyi…

Lâkin finans yatırımcısı, bu indirimlerin ardından olayı farklı değerlendirdi. Devlet hazinesinin yetersiz olduğunu ve daha da olabileceğini düşündü ve doları tercih etti.

İthalata bağımlı tüketimi, önüne geçilemeyen fiyat artışlarını, kısmende olsa devletin alacağından, kasasından karşılamak haliyle hoş görülemez. 

Dış yatırımcı için; düzenli gelen vergi afları, imar barışları, ÖTV, KDV indirimleri, garanti geçiş bedelleri zayıflığın, yönetim zafiyetinin sonucu olarak kabul edilir. 

Şirketlerde de para kazanamayan, her sıkıştığında şirkete cebinden sermaye ilave eden yöneticilere, Türk Ticaret Kanunu “basiretsiz” adını yakıştırmıştır. 

Hazine’nin yetersizliğine rağmen vergilerde indirim yapılması, sanırım trafik cezalarını da coşturdu. Ve trafik kontrollerini de coşturdu.

Gelecek kaygısı ile paranı köşede saklamak isteyebilir ve araba, mobilya, konut almayabilirsin… Bu durum zaten kötü durumda olan üretime, dolayısıyla istihdama bir daha zarar verir. Ama aynı kaygın, trafiğe çıkmana engel olmaz… Ve olası cezayı ödemekle mükellef kalıverirsin… 

İşte tekrar dolara dönen, doların tekrar yükselmesine sebep olan finans yatırımcısı burayı göremedi… Vergi indirimleri, trafik cezaları ile tolere edilebilir. 

Bu durumda trafik kurallarına uymayalım ki, yabancı yatırımcıyı da bir güzel haksız çıkartalım… 

Maliye, muhasebe; hesaplaşmaktır. Hesabı tutar, keser, biçer. 

Ve kişi hatalıysa, kişisel olarak hesap verir. Toplum hata yaptıysa, toplum olarak hesap verir…