MEZOPOTAMYA’NIN CAN DAMARI PETROLÜN BAŞKENTİ BATMAN: TARİHİ NEOLOTİK ÇAĞDA, Çayönü ve Hallan Çemi Höyüğü’ndeki buluntular ile en eski yerleşim biriminin, Batman-Kozluk sınırları kapsamında yer aldığı , 12.000 yıl öncesi bir yerleşim alanı olduğu ortaya çıkmış olup çok gelişmiş bir kültürün varlığını ortaya koyması açısından önem taşımaktadır.  Bu bağlamda  yaşlı  bir bölgemizdir.

ÇAĞIMIZDA  - 4000'i aşkın mağaranın bulunduğu Hasankeyf yahut (HISN KEYFA -GÜZEL TAŞ)ilçesiyle dünyada benzeri az bulunan bir doğa harikası olup, BATMAN ‘’16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı’’ kanunla Türkiye'nin 72.’’ ili olmuştur. Günümüzde Batman her birimiyle büyümesi gereken ve hızla gelişen  genç bir şehrimizdir. 

   Bana göre de Dünyanın 2.Venediği olacaktır,  nehir üstünde gondollarla  keyifli gezintiler yaparken su altında kalmış tarihi  medeniyet şehrini de denizaltı gemileriyle gezebileceğiz hayallerimizi yüksek tutmalıyız.

   Saygıdeğer Önce Vatan Okurları;‘’Önce Vatan Gazetesi’’ yazarı olarak Batman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün  bu yıl  41.si düzenlenen  Kültür,Turizm haftası kutlamalarına davetli olarak  katıldım, İl Kültür-Sanat ve Turizm Müdürü Sn. Mehmet İhsan ASLANLI  ile Batman Valiliğine yapmış  olduğumuz  ziyaretmizde  bizi makamında onure eden, Batman Valisi SN. Ahmet DENİZ’in verdiği değerli bilgileri sizlere sunuyorum. 

              

     BATMAN VALİSİ SN.AHMET DENİZ;

      “Bu coğrafyada en büyük sıkıntı cehalettir ,hem ülkemizde hem dünyada cehalet ile mücadelenin gereği okumaktır,İnsanlar; şiddet kan ve gözyaşından usanmış bunalımlardan çıkış arayan sanal aleme sığınan ,gerçeklerden insani değerlerinden uzaklaşan bir toplum haline gelmiştir.

 

     Barış içinde yaşayan huzurlu ve mutlu bir toplum olabilmenin yeğane şartı okumaktır,Kutsal kitabımız  Hz.KURAN’ da  ilk söz ‘’OKU’’ diye başlar,sıkıntıları okuyarak aşabiliriz, onun için her yerde gençlerimiz, çocuklarımız okumalılar , Çocuklar bizim geleceğimiz çocuklarımızı nasıl eğitirsek geleceğimizi o şekilde şekillendirmiş oluruz,Milli ve manevi değerlere sahip, iyi eğitim almış, kendi fikrini ifade edebilen, demokratik değerlere bağlı, inançlı bir gençlik, toplumun muasır medeniyetler seviyesine yükselmesinde en büyük etkendir.

    Öncelikle vatanını, milletini, bayrağını, ülkesini seven; milli, manevi ve insani değerlerine sahip sevgiyi, hoşgörüyü, kardeşliği, güzellikleri yüreğinde taşıyan ve hiç kimsenin kimseyi ötekileştirmediği bir nesil yetiştirmek zorundayız,bu konuda  başta eğitimciler olmak üzere hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir,

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Okuma-Yazma Çevrecilik Derneği (OYÇED)’in  çalışmaları ile  Batman İl  Kültür veTurizm Müdürlüğü’müzün kültürel çalışmaları projelerimize önemli katkı sunmaktadır belirtmek isterim.

    İl merkezimiz , ilçelerimiz  ve köylerimizde  okul öncesi eğitim çağındaki çocukların okula kazandırılması için -‘ÇOCUĞUMU SEVİYORUM  ANA SINIFINA GÖNDERİYORUM’  projemiz uygulamada olup okul öncesi eğitim oranını Türkiye ortalamasının üstüne çıkarmak için var gücümüzle çalışmaktayız, şu an itibari ile öğrenci sayımızın bir önceki yıla kıyasla yüzde yetmiş oranında artması sağlanmıştır.

     Eğitim uzun soluklu bir süreçtir,bu sürecin iyi yönetilmesi, eğitimin her aşamasında planlı ve programlı olunmasına bağlıdır.

    Kitap okumayı günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmek için - ‘BATMAN  HER  YERDE  OKUYOR’ okuma seferberliğini başlattık.

    İlçelerimiz öğretmenleri eşliğinde her gün yarım saat kitap okuma kampanyamızı uygulamaktalar, okur ve yazar buluşmaları etkinliklerimiz başarılı şekilde devam etmektedir.

Özellikle anne ve babalar her akşam televizyonu yarım saat kapatsınlar örnek olsunlar istiyoruz. Batman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüzün  Sosyolog ve psikolog yardımıda alarak aileye ve Batman halkına vermiş oldukları hizmet anlamlıdır. Kahvehanelerde, kafelerde insanlar okuyorlar, bu bizi mutlu etmektedir.

 Batmanımızı eğitimde daha iyi yerlere taşımak için - NİTELİKLİ  EĞİTİME  KARARLI  ADIMLAR’ projemizi  de  gerçekleştirdik.

     Günümüzde ülkelerin en önemli sermayesi iyi yetişmiş insan gücüne bağlıdır. Nitelikli insan gücüne sahip değilseniz, çağın rekabetçi ortamında ayakta durmanız oldukça güçleşir.Eğitim seferberliğimiz dolayısıyle  Batman ilimiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından örnek gösterilmektedir.

 

     İlimizde eğitimin niteliğinin artırılması, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın milli ve manevi değerlerle yetiştirilmesi ve Batman’ımızın eğitim alanında hak ettiği yere gelmesi için  projelerimizi  tüm gayretlerimizle  uygulamaktayız, şimdiye kadar 22 projemizi paylaştık ancak;

    Yapılacaklar sadece bu projelerimizle   sınırlı değildir,ihtiyaca binaen yeni projeler hayata geçireceğimizi de ifade etmek isterim.

   Çalışmalarımız kapsamında şimdiye kadar 50 bin kitap dağıttık,hedefimiz 200 bin kitap dağıtmaktır. En kısa sürede bunu gerçekleştireceğiz,okullarımızın kütüphanelerini tamamen elden geçirmeyi düşünüyoruz.’’

Hülya ASLAN-BATMAN DA KİTAP FUARI AÇILMASI KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİNİZ EFENDİM?

SN.VALİ DENİZ; Projelerimizin hayata geçmesi, hayat  bulması için idarecilerimizin , öğretmenler ve öğrencilerimizin, velilerimizin,basın ve yazarların yani tüm eğitim paydaşlarımızın katkı ve desteğine ihtiyaç duymaktayız. Önümüzdeki günlerde Batman’ da kitap fuarı açılması projemizi de uygulamaya geçirmeyi düşünüyoruz,  bu hususta çalışmalarımız başlamıştır. Kamuoyundan beklentimiz projelerimizin takipçisi olmalarıdır.

Hülya ASLAN-BATMANIN TARİHİ İLE AYAKTA DURAN ANCAK NEHİR ALTINDA KALACAK OLAN HASANKEYF İLÇESİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİZİ BİZLERLE PAYLAŞIRMISINIZ LÜTFEN?

SN.VALİ DENİZ- Terörün tırmanması, ülkemizin her tarafında neredeyse her gün bombaların patlaması, turistlerin ülkemizi terk etmesine neden oldu. Karşılıklı anlayış, iletişim, akıl ve gönül birliği ile hep beraber vatanımıza sahip çıkacağız.

    Vatan olmadan hiçbir şeyin anlamı yok, vatanseverlik de sadece konuşmakla olmayacak,biz icraatını göstereceğiz, Batmanımızın tarihi kültürünü ve zengin mirasımızı tanıtmak,halkımızın turizm konusunda bilinçlenmesini sağlamak hedeflerimizin arasında yer almaktadır.

     İşte Turizm Haftasının amaçlarından bir tanesi de budur, bu yıl turizm haftasında eğitim yuvalarımızda turizm seminerlerine ağırlık verdik, etkinlikleri sadece kitap okuma oranlarını arttırmak için değil aynı zamanda turizm faaliyetleri içinde kullanmak durumundayız.            Birçok medeniyetin çıkış noktası ve aynı zamanda birçok medeniyete başkentlik yapmış açık hava müzesi konumundaki ;

     Hasankeyf’i ; gerek ülkemizde gerekse uluslararası tanıtımlarımızın  yanı sıra; Batman  merkez ve diğer beş ilçemizin de sahip oldukları tarihi ve doğal güzelliklerini farklı çalışmalarla tanıtmaya kararlıyız.Her ne kadar su altında kalsada,Hasankeyf ve Batman için yeni bir sayfa açılıp,birçok alanda olumlu gelişmeler yaşanacaktır ,baraj gölü etrafında oluşacak sosyal tesisler ,gölde yapılacak sportif faaliyetler,kültür turizmini canlandıracak yerli yabancı turist sayısı artacaktır.Bu durum işsizlik sorununada bir çözüm getirmiş olacaktır. yatırımda da öncü bir kent olan Batman, yatırımcılar için cazip ve avantajı bol olan bir şehirdir. İlimizde yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için her türlü imkan ve kolaylıklar mümkündür.

       İnanıyorum ki bu samimi, fedakâr ve dürüst çalışmalarla  daha büyük başarılara imza atılacaktır, projelerimize katkıda bulunan kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza , yerel basınımıza ve eğitim süreçlerinde emeği geçen tüm idareci, öğretmen, veli ve Batmanlı hemşehrilerimize teşekkür ediyorum,ayrıca sizin nezdinizde ‘Önce Vatan Gazetesi’ne kültür sanata vermiş oldukları değer ve önem için tebrik ve teşekkür ediyorum.’’Diyerek konuşmalarını tamamladılar.

   Bizde basın ve Önce Vatan Gazetesi olarak ; Batman İlimizin saygıdeğer Valisi Sn.Ahmet DENİZ beyefendiye gazetemize yaptıkları açıklamalar için ,Batman İlimizle birlikte  ülkemize vermiş oldukları değerli emekleri  için gönülden şükranlarımızı sunuyoruz.