Röportaj: Funda Akosman Erman



Cumhuriyet Kadını ve örnek insan, Prof. Dr. Sedefhan Oğuz ile tanışma şerefine yaklaşık 15 yıl önce, Yeditepe Üniversitesi’nde Rektör Yardımcılığı, Öğrenci Dekanlığı görevlerini mükemmel başarıyla sürdürdüğü dönemlerde eriştim. Papatya Dergimiz için ilk röportajımı yapmıştım. Odasına girdiğim an beni ilk saran duygu, çok sıcak, samimi oluşu, işini çok ama çok sevmesi, her anının öğrencileriyle dopdolu olmasıydı, duvarları, masası gibi, kalbi de, göreviyle ve öğrencilerinin sevgisiyle çarpıyordu, anne şefkatiyle…

Daha sonra eski kanalımız Vatan TV’de, Papatyalı Sabahlar Programı’nda ağırladım kendisini, çok duygusal bir söyleşi olmuştu hiç unutmam. Gözlerimiz nemli, annelik mertebesinin en ince ayrıntılarını, hassasiyetle konuşup, paylaşmıştık. 

Sedefhan Oğuz, çok sosyal bir insan, toplum tarafından çok sevilen bir karakter, sosyal sorumluluk projelerinin bilincinde önemli günlerin, toplantıların gülen yüzü. 



Sayın Bedrettin Dalan’ın – aynı kendisi gibi- aydınlık, modern, girişimci, üretken, Atatürkçü, belki de sağ kolu diyebileceğim, yol arkadaşı, Sayın Oğuz. Kendilerine, eğitim kurumlarına büyük sevgi ve saygı duyuyorum. Türkiye’de İstek Vakıfları, Yeditepe Üniversitesi üstün başarısını kanıtlamış, Atatürkçü kimliğiyle özellikle sevilen kurumlardır.

Sedefhan Oğuz’un ailesi ülkemizde çok önemli, saygın isimlerdir, babası Prof. Dr. Orhan Oğuz Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kurucusudur. Sedefhan Hanım, sevgili babası hayattayken sevgisini anlatabilmek için, yaşamını kaleme alıp, kitap haline getirmiştir.

Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, çok donanımlı bir insan, sayfalar anlatmaya yetmez, bugün ise konumuz anneliği! Kendisini yılın annesi seçtik! Çünkü iki kızını hem anne fedakarlığı hem de arkadaş gibi mükemmel yetiştirmesinin yanında tüm öğrencilerinin de annesi. Yeditepe Üniversitesi’ndeki görevi gereği değil, kalben içinden gelerek gösteriyor bu yakın ilgiyi, bilenler bilir, hatta öğrencilerinin ekşi sözlükteki bazı yazılarını da sizinle paylaşmak istiyorum…

‘’Yeditepe’nin efsane ismi’’

‘’Öğrenci Kulüplerine verdiği inanılmaz destek ve (bir dönem) istifasını vermesi ile artık Öğrenci Dekanlığı diye bir kurumun olmayacağına inandık.’’

‘’Tatlı sempatik hocamız’’

Sedefhan Hocamı yıllar öncesinden tanıyorum, çok sevdiğim, duygusal olarak bağlı olduğum, çok ama çok saygı duyduğum, müthiş bir kadın, ekşi sözlükteki samimi yorumlar yine beni gururlandırdı. Yaşamına sığdırdığı o kadar çok başarılar, ödüller, makaleler, sosyal sorumluluk projeleri, üyesi olduğu, başkanlığını yaptığı dernekler var ki, saymakla bitmez. Sedefhan Hocama bu kadar yoğun işleri arasında bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz, iyi ki varsınız, bir kadın, anne, eğitimci ve disiplinli hiç durmadan üreten çalışan bir birey olarak toplumda yer aldığınız, dimdik olduğunuz için, mücadeleye, sosyalleşmeye, dostluğa tanıdığım en iyi örneklerdensiniz, siz tüm öğrencilerinizin de annesisiniz, siz yılın en iyi annesisiniz!

Sedefhan Hanım siz ülkemizde çok sevilen, örnek davranışları beğenilerek takip edilen bir isimsiniz, sizi, eğitim öğrenim hayatınızdan başlayarak sizden dinleyebilir miyiz?

Eskişehirli olduğum içim için ilkokulu Eskişehir’de bitirdim daha sonra annemin mezun olduğu okul olan Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ne 11 yaşımda yatılı olarak başladım. Mezuniyetimden sonra babamın kurmuş olduğu ve çocukluk idealim olan Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni kazandım oradan mezuniyetimden sonra 4 senelik bir “ev hanımlığı” sürecinden sonra Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak başladım. Yeditepe Üniversitesi kurulurken yarı zamanlı olarak Yeditepe Üniversitesi’nde de görev aldım. 2000 yılında kampüsle beraber Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı ve Rektör Yardımcılığı görevini kabul ettim. 10. senenin sonunda ise emeklilik haklarımdan feragat ederek geçtiğim Yeditepe Üniversitesi’nden ayrılarak Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyeliğime geri döndüm. 

Siz Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesiyken de efsane isimdiniz, Yeditepe Üniversitesi’nde de çok sevilen, sayılan yöneticisiydiniz, sizi yakın görüp her dertlerinde yanınıza koşuyor öğrencileriniz, bu müthiş iletişimde, sizin anne sıcaklığı, şefkati ve ilginiz çok önemli ve belirleyici değil mi?

Her zaman için işimi çok sevdim ve yaptığım her şeyi gönülden isteyerek yaptım. Görev tanımım yoktur, yapabildiğim herşeyi yaparım. Bu bir enerji meselesi kişilere ve olaylara olumlu yaklaştığım için geri dönüşlerde sıcak oluyor.

Kurumlarınız ülkenin en başarılı kurumları, bunun nedeni nedir sizce ve çizginizden söz eder misiniz?

Kurumları aileniz gibi görürseniz başarı kaçınılmazdır. Benim çizgim, başkaları beğenmese de, benimsemek sahiplenmek ve fedakarlık yapmaktan kaçınmamaktır yani bencil olmamaktır.

Sedefhan Hocam, sizin bu hayattaki felsefeniz, amacınız, hedefiniz nedir? 

Öğrencilerimi ve insanları çok seviyorum bu sevgimi karşımdakilere aktarabildiğimi düşünüyorum böylece iletişim ağım genişliyor. İnsanlara çeşitli nedenlerle çözüm odaklı olarak dokunabilmek beni mutlu ediyor.

Sizin bence en büyük özelliklerinizden birisi de, toplumla iç içe samimiyetle olmanız, sosyal sorumluluk projelerine destek vermeniz, pek çok dernekte üyelik ve başkanlığınızın olması, gülen yüzünüz ve çalışkanlığınızla gönülleri feth etmenizdir, nasıl bu kadar enerjik olabiliyorsunuz, inandığınız ideallerinizle mi?

Herkesin,  başkaları için yapabileceği bir şeyin mutlaka olduğuna inanan birisiyim. Bu da benim ailemden ve Üsküdar Amerikan Lisesi’nden aldığım eğitimin sonucu. Bu inançlarım doğrultusunda yaptığım işlerin sonuçlarını görmek beni motive ediyor ve daha büyük bir şevkle devam ediyorum.



Faydalı olacağına inandığım her bilgiyi aktarırım ve paylaşırım

Siz çok özel ve kültürlü bir aileden geliyorsunuz, bunun kattığı değerleri ve belki de yüklediği sorumluluğu ve hatta aile ilişkilerinizi, sevgili babanıza yazdığınız kitabı anlatır mısınız?

Teşekkür ederim. Ailemin kişiliğime katkısı elbette çok büyük. Bugün ben bu konumdaysam elbette ailemden aldığım değerlerle buradayım. Bunun yanı sıra elbette sorumluluğumda çok büyük. Babam tüm çalışma hayatı boyunca başkaları, urumu ve ülkesi için çok çalışan birisiydi. Yatılılık yıllarımın haricinde hemen hemen tüm sorumluluğumuz anneme aitti, şimdi roller değişti artık annem ve babamın sorumlulukları bende. Babam için hazırladığım kitap zor şartlardan azimle gelinen noktayı yani babam Prof. Dr. Orhan OĞUZ’un hayatını yaptıklarını ve yaşadıklarını çok özet olarak resimlerle kalıcı bir hale getirdiğimiz bir belge.

Sedefhan Hocam sizi biraz olsun tanıdığım için söylüyorum, çocukla çocuk, gençle genç, yaşlıyla yaşlı olabiliyor, hepsine hitap edebiliyor, dertlerine çözüm bulabiliyor hatta hayatı paylaşabilecek kadar yakınlık kurabiliyorsunuz. Zekanızla, içten yaklaşım ve anne sıcaklığı ile tüm öğrencilerinize anneleri kadar özel davranıyor ve ilgileniyorsunuz, giriş yazımdaki, ekşi sözlükten alıntı yaptığım, öğrencilerinizin hakkınızdaki olağanüstü yorumları da bunun kanıtıdır. Bu mükemmel bağı nasıl kuruyorsunuz?

İnsanları seviyorum, faydalı olmayı seviyorum, verici olmayı seviyorum. Bu da benim insanları anlayışla yaklaşmamı ve empati kurmamı sağlıyor, bu da aramızda samimi bir bağ oluşturuyor ve bana güveniyorlar ve galiba seviyorlar da.

Sizin işinizde ne kadar titiz, ayrıntıcı, çözüm odaklı, çalışkan, dikkatli ve üretken olduğunuzu, disiplininizi biliyorum. Anneliğinizi de sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz, aslında yıllar önce beraber yaptığımız televizyon programında da anlatmıştınız ama okurlarımız da öğrensin istiyorum çünkü siz örnek insan, örnek annesiniz, siz yılın annesisiniz!

20 seneden fazla bir zamandır kızlarıma hem annelik hem babalık yapmaktayım. Aslında biz evde 3 arkadaş gibi yaşadık, evimizin sorunlarını birlikte konuştuk, birlikte çözdük. Bazen yoğun çalışma tempom nedeni ile onlara ayıracağım zamandan  çalarak okulda ki öğrencilerime harcadım. Bu konuda düşündükçe kızlarıma haksızlık ettiğimi fark ediyorum. Kızlarımın bu nedenle başarıma katkıları yadsınamaz. Allahıma şükür ediyorum ki her ikisi de beni üzmeden okudular, yetiştiler ve iş sahibi oldular. Zeynephan aile sahibi de oldu ve torunum Orhan’ın da annesi…

Evlatlarım oldukları için teşekkür ederim

Sedefhan Hanımcığım çok kez röportaj ve dergimizde kapak yaptığımız, ülkemizin çok sevilen sanatçısı Sayın Soner Arıca da ortak dostlarımızdan ve yine dergimizde yıllarca güzellik yazılarıyla destek vermiş olan güzellik sırlarıyla ilgiyle takip edilen Sayın Suna Dumankaya da öyle, güzel yüreğiniz güzel dostları çekiyor etrafınıza nasıl bir duygu bu?

Evet gerçekten çevremde ki dostlarım iş, eğitim, sanat, kültür, sosyal çevrelerden büyük değişkenlik gösteriyor. Değişik kişilerle bir arada olmaktan mutluyum çünkü ben de  sürekli yeni şeyler öğreniyorum, hem onlardan, hem de ait oldukları çevreden.

Sedefhan Hocam, her zaman çok şık çok zarifsiniz, hep bakımlı hep güzelsiniz. Gülen yüzünüz her zaman ışıl ışıl, gözlerinizden sevginizi görebiliyoruz, maşallah, bu güzellikleri neye borçlusunuz?

İşimi, çevremi aktif olmayı, gezmeyi, farklı ortamlarda bulunmayı, sosyalleşmeyi severek yapıyorum. Teknolojiyi de yakından takip edip, nimetlerinden de faydalanıyorum.



Hocam yarın, Anneler Günü, neler söylemek istersiniz? Bir anne olarak evladınız ve tüm çocuklar için dilekleriniz, önerileriniz neler olur?

Anneler gününde önce beni dünyaya getiren sevgili annem Güler OĞUZ’a ve benim dünya ya getirdiğim Zeynephan ve Aslıhan’a ve de dünyaya getirmediğim tüm öğrencilerime Anneler Günü mutluluğum için teşekkür ederim.

Tüm çocuklarımızın sağlıklı ve başarılı olarak huzurlu barış dolu bir dünya da yaşamalarını dilerim. Bunu elde edebilmeleri için çalışkan, sorumluluk sahibi, çevrelerine duyarlı , sorgulayıcı çözüm üreten, saygılı, ailelerine ve onları yetiştirenlere  geleneklerine bağlı takım çalışmasını benimseyen sosyal sorumluluk bilincine sahip araştırmacı ülkesini ve dünyayı daha iyiye götürecek  çalışmalara katkıda bulunacak adil ve doğruluktan  şaşmayan sevgi dolu evlatlar olmalarını dilerim.

Sedefhan Hanımcığım çok teşekkür ediyoruz samimi yanıtlarınız için eklemek istediğiniz var mı? Önce Vatan Gazetesi okurlarımıza iletmek istediğiniz var mı? 

Bu anneler Gününde Ulu Önder Atatürk ün annesi Zübeyde hanımı  ve ebediyete intikal etmiş tüm anneleri  rahmetle anıyor, hayatta olan annelere de sağlıklı ömürler diliyorum.

Tüm Annelerin  Anneler günü kutlu olsun. 

Sizi çok seviyoruz, hep mutlulukla var olun!

PROF. DR. SEDEFHAN OĞUZ KİMDİR

1956 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu 1962-1967 yıllarında arasında Eskişehir’de Adalet İlkokulu’nda, Ortaokulu 1967-1975 yılları arasında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nde tamamladıktan sonra, Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde (1975-1979) lisans, Marmara Üniversitesi, İngilizce İşletme-Davranış Bilimleri’nde (1987) Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi, İngilizce İşletme Bölümü’nde (1990) doktorasını tamamlamıştır. 

ALDIĞI AKADEMİK ÜNVANLAR

Araştırma Gör. - 1983, Marmara Üniversitesi İngilizce İşl. Yön. ve Org.

Yardımcı Doçent - 1990, Marmara Üniversitesi İngilizce İşl. Yön. ve Org. Doçent - 1991, Marmara Üniversitesi İngilizce İşl. Yön. ve Org.

Profesör - 1996, Marmara Üniversitesi İngilizce İşl. Yön. ve Org.

YÖNETİLEN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZLERİ

Yüksek Lisans Tezleri

Marmara Üniversitesi Yönetilen Doktora

1987-1990 - The Relationship Between Productivity and Technological Development

1987- The Selection fo the Training  Programme Directed to Employees

1994- İngilizce İşletme Contemporary Analysis of Reengineering

1995- İngilizce İşletme Postmerger Integration Ultimate Change

1998- İngilizce İşletme The Threat of Retailers Over The Banks On the Consumer

1998- İngilizce İşletme Main Problems That Foreign Investors in Turkey

2000- İngilizce İşletme Critical Managerial Attributes in the Success of Supply Marmara Üniversitesi Yönetilen Tezli Yüksek Lisans

1994- İngilizce İşletme Yönetim Performansına Mali Açıdan Yaklaşım

1994- İngilizce İşletme Trade Licencing & Agreements in Turkish Health Industry

1994- İngilizce İşletme Importance of Strategic Alliances in the View of Developing

1995- İngilizce İşletme Business Process Reengineering and an Application

1996- İngilizce İşletme Driving Needs for Learning Organizations

1997- İngilizce İşletme Motivation in Preparation for the Assessments of Supreme

1997- İngilizce İşletme Business Ethics in Turkey Marmara Üniversitesi Yönetilen İkinci Eğitim Yüksek Lisans

1994- İngilizce İşletme Foundation of Kardemir Iron and Steel Factories

1994- İngilizce İşletme Negotiation and Bargaining Social Psychology

1995- İngilizce İşletme A Model for Developing Employee Satisfaction

1995- İngilizce İşletme Şirket Birleşmelerinin Stratejik ve Finansı

YAYINLAR

Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitapçığında (proceedings) basılan bildiriler:

1) Tebliğ: 5. Ulusal Kalite Kongresi, Toplam Kalite Uygulamalarının başarısında Temel öğe olarak iletişim, Kasım 1996

4. Ulusal Kalite Kongresi, Toplam Kalite yönetimi ve Eğitimde Kalite, Kasım 1995

2) Kadıköy ilçesi öğretmen ve yöneticilerinin hizmetiçi eğitim programı-“Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi ve Kıyaslama”

Makaleler:

1)  Çağımızda İşletmelerde personel yönetiminin önemi

2)  Üretimin yeniden örgütlenmesi

3)  Turizm İşletmelerinde yönetim

4)  Veri toplamanın önemi-çağdaş üniversite yönetimi, Özel ve Kamu sektörlerinde yönetimde farklılıkların üzerine bazı düşünceler

5)  Kadıköy ilçesi öğretmen ve yöneticilerinin hizmetiçi eğitim programı-“Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi ve Kıyaslama” Eylül, 2003

6)  İşletme Yönetimi ve Çalışanların örgütlenmesi

7)  İhracat Dünyası; Türkiye için Yeni Ufuklar, 2003 www.ihracatdunyasi.com.

Kitaplar:

“Benchmarking”- Better than the best- Cem Ofset, 1996, İstanbul

PROJELER:

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Mağaza Yöneticiliği 

Sertifika Programı Koordinatörlüğü (04.01.1999-01.09.1999)

İDARİ GÖREVLER:

2001- Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Öğrenci Dekanı

2000- Yeditepe Üniversitesi Öğrenci Dekanı

1991-1996 -Marmara Üniversitesi İngilizce İşletme Bölüm Bşk. Yrd.

VAKIFLAR ve BİLİMSEL KATKIDA BULUNULANLAR;

1)   Kadıköy Belediyesi Kent Konsey Üyeliği  (2004-...)

2)   TEMA VAKFI Danışma Kurulu Üyeliği (2004-...) 

3)   Marmara Grubu Vakfı, Akademik Konsey Başkanı (2004-2005)

4)   Marmara Grubu Vakfı, Akademik Konsey Üyesi (2003-...)

5)   İTKİB Danışma Kurulu Üyesi (2003-...)

6)   Sağlık Eğitim Vakfı, Yönetim Kurulu Asil Üyesi (05.01.2004-...)

7)   Sağlık Eğitim Vakfı, Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ( 04.09.2001-05.01.2004)

8)   Sağlık Eğitim Vakfı, Mütevelli Heyet Üyesi ( 10.11 2001-...)

9)   İSO Üniversite-Sanayi İşbirliği Yürütme Kurulu Üyeliği (1998-2001)

10) Fahri Trafik Müfettişliği halen devam etmekte.. 

ÜYELİKLER

1)  Üniversite Sporları  Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği ( 2005- ….

2)  Veteran Tenisciler Birliği Haysiyet Kurulu Üyeliği (2003-...)

3)  Veteran Tenisçiler Birliği Başkanı (1997-2001)

4)  Veteran Tenisçiler Birliği Üyesi (1993-...)

5)  İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Üyesi (1994-...)

6)  St. Joseph Fransız Lisesi, Okul Aile Birliği Üyesi (1993-1994)

7)  Büyük Klüp Üyesi (1991-...)

8)  10. Marmara Üniversitesi, Okul öncesi Eğitim Merkezi, Aile Birliği Bşk. (1984-1992)

9)  The Club, çeşitli okulların mezunlar derneği, eğitim kurulları, spor kulüpleri üyelikleri 

10) I.Beyaz İnci TV Ödülleri 2005 Büyük Jüri Üyeliği



Prof. Dr. Orhan Oğuz

1924 yılında Eskişehir’de doğdu. İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Eskişehir’de bitirdi. Yüksek Öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra, Paris Üniversitesi (Sorbon)’da doktorasını yaptı. Yurda döndükten sonra;

1952-55 yılları arasında Afganistan’ın Kabil Üniversitesi Hukuk ve Siyasi İlimler Fakültesi’ne misafir profesör olarak davet edildi. Dört yıl orada çalıştı.

Askerlik görevini yaptıktan sonra İstanbul’a doçent olarak naklen atandı.

1958 yılında profesör olarak Eskişehir’in ilk yükseköğrenim kurumunun kurulması ile görevlendirildi.

Onbir yıl Akademik Reisi olarak Eskişehir Akademisi’nin kuruluşunu ve kampüs inşaatını tamamladı ve eğitime açtı.

1961 yılından itibaren Eskişehir Üniversitesi fikrini ortaya attı ve gerçekleşmesi için yoğun çabalar sarf etti.

1969 yılında seçimlere katıldı ve Eskişehir milletvekili olarak TBMM’ye girdi.

1969-1971 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı oldu.

1977 yılı Haziran ayına kadar Eskişehir Milletvekili olarak görevine devam etti ve Eskişehir Üniversitesi’nin kuruluşunu yasal olarak gerçekleştirdi.

1978 yılında İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi4ne başkan seçildi.

1982 yılında Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Üniversitenin kuruluşunu tamamladı.

1992 yılında rektörlükten emekli oldu.

1994 yılında TBMM tarafından Radyo Televizyon Üst Kuruluna seçildi. 

İktisadi konularda basılmış bir çok kitap ve araştırması olan Orhan Oğuz evli ve iki çocuk babasıdır.