Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, 1994 yılında Amasya Üniversitesi'nin Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne bağlı olduğunu lisans eğitimine Amasya Üniversitesi'nde başladığını, sırasıyla yüksek lisans, doktora, doçentlik eğitimlerini Amasya Üniversitesi'nde tamamladığını profesörlük unvanını da Amasya Üniversitesi'nde aldığını belirtti.
Geçen yıl bu göreve getirildiğini hatırlatan Orbay, Türkiye'nin en genç rektörü olmanın kendisi için önemli avantajları bulunduğunu ifade etti.
''Hem ruhen hem yaş olarak genç bir rektörüm'' diyen Orbay, şöyle devam etti:
''Öğrencilerimin bir çoğu 18-24 yaş arasında. Onların geçtiği sıralardan çok yakın bir zamanda geçtiğim için, duygularını, düşüncelerini, nelere ne zaman nasıl tepki vereceklerini çok iyi anlıyorum. Türkiye'nin en genç rektörü olarak, daha ileriye gitmek için yürümenin değil koşmanın gerekliliğine inanıyorum.''
Öğrencilerin kendisine ulaşmakta sıkıntı çekmediklerini, onların sosyal ve kültürel alandaki isteklerini yaşı itibari ile çok iyi anladığını, öğrencilerle sık sık spor müsabakalarında ve kulüp faaliyetlerinde bir araya geldiklerini anlatan Orbay, şöyle konuştu:
''7 bin 500 kişilik bir üniversite olduğumuz için herkes birbirini tanıyor. Öğrencilerime yeri gelindiğinde bir akademisyen, yeri geldiğinde bir idareci, yeri geldiğinde bir arkadaş gibi davranmayı biliyorum. İyi bir arkadaşlık ortamımız var. Bu arkadaşlık ortamını iyi bir ürüne dönüştürmek için azim ve kararlılıkla çalışıyoruz.''