Her alanın belli başlı sevdalıları, müdavimleri vardır. Bazı insanlar sanat, bazı insanlar spora, bazı insanlar da çok daha başka şeyleri sevmekte ve ilgi göstermektedir. Bazı insanların tutkusu takılardır. Takılardan da değeri çok bilinemeyen fakat aslında çok kıymetli olan bir türdür tespih. Kimi zaman popüler olan daha sonra popülerliği biten bir türdür. Fakat gerçek tesbih severler için her zaman popüler kalacak bir uğraştır. Tesbihin tarihi aslında çok çok eskiye dayanmaktadır. Atalarımız da tesbih kullanmaktaydı hatta birbirlerine yastık üzerinde sunarak takdim etmekteydiler. Fakat geçmişten günümüze kadar gelebilmiş bir gelenek olmasına karşın, şuan da hak ettiği değeri görememektedir tesbih. Bazı insanlar vardır ki tesbihe gönül vermiştir. Koleksiyonunu yapanlar, biriktirenler de vardır.

Aslına bakılırsa tespih çok değerli ve estetik bir aksesuardır. Çok değerli tesbih malzemeleri vardır. En değerli olan ise kehribar tesbih şüphesiz. Özel olarak hazırlatan, yurtdışından getiren müdavimleri yok değildir. Çok gösterişli bir taş olan kehribar, insana huzur vermekte ve iyi hissettirmektedir. Çok geniş bir renk yelpazesine sahip olduğu için de her renkten kehribar tesbih bulunmaktadır.

Tesbih sevdalılarının bir diğer tercihi olan kuka tesbih de oldukça geniş bir alıcı kitlesine sahiptir. Özellikle müdavimleri özel olarak isimlerinin kazılı olduğu tespihler yaptırmaktadır. Hatta aşırı derecede sevenleri içine gümüş sarmallar eklettirmektedir.

Sonuç olarak tesbih sevmek bize genlerimizden, büyüklerimizden kalmıştır. İçimizde adeta yanan ve sönmeyen bir ateş gibidir tesbih sevmek. Kimileri için bir hobi, stres atma yöntemi, rahatlama yoludur. Ancak kimileri de vardır ki bu işe canı gönülden bağlıdır. İşte onlar gerçek tesbih sevdalılarıdır. Sadece popüler, gözde olduğu için tespihi sevmezler. İçlerinden gelen bir sevgi bir bağlılık vardır.