Suriyeli Yüzbaşı Münaf Teha, yaptığı açıklamada, Suriye'de savaşın başlamasıyla Esed'in emri üzerine ordunun halka ölüm yağdırmaya başladığını, kendisi gibi bazı askerlerin ise verilen emre karşı çıkarak halkın yanında olduğunu söyledi.

Teha, "Orduda şerefli bir görev yapıyordum. İç savaşın başlamasıyla rejim tarafından halka ateş etme emirleri geliyordu. Ben tek kurşun sıkmadan halka ateş edenlerin karşısında durdum." dedi.

Savaştan kaçarak 1,5 yıl önce Reyhanlı'ya eşi ve iki çocuğuyla sığındığını aktaran Teha, 15 Temmuz'da FETÖ'nün darbe girişiminin Suriyelileri de derinden yaraladığını ifade etti. Teha, şunları söyledi:

"Biz Suriye'de üniformamızı çıkararak sivil halkın yanında olduk. Burada bazı askerlerin kendi vatandaşlarına ateş etmeleri bizim de canımızı yaktı. Biz Suriyeliler olarak Türkiye'nin her daim yanındayız. Bunun böyle olduğunu bilmenizi isteriz."

"Allah sizleri korusun, dualarımız hep sizlerle olacaktır"

Askerin halka ateş etmesini asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Teha, "Darbelere her zaman 'Hayır' diyoruz. Allah bir daha Türkiye'ye böyle olaylar yaşatmasın." ifadesini kullandı.

Suriye'nin Halep kentinden gelen inşaat mühendisi Emin Genç de Türkiye'de yaşananların kendilerini çok üzdüğünü belirtti.

Can güvenlikleri için Türkiye'ye geldiklerini aktaran Genç, "Ben 3 çocuk babasıyım. Biz ikinci vatan bildiğimiz Türkiye'de olmaktan dolayı çok mutluyuz. Sizlerin üzüntüsüyle üzülüyor, sevinciyle de seviniyoruz. Suriye ile Türkiye liderleri çok farklı tavır sergiledi. Suriye'de Beşşar Esed halkın üzerine ölüm emri verdi, Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan sivil halkın yanında oldu. Allah sizleri korusun, dualarımız hep sizlerle olacaktır." sözlerine yer verd