ANKARA

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 7 yıllık görev süresinde Cumhurbaşkanlığında, farklı alanlarda çok sayıda proje himaye edildi.

Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, özellikle eğitim alanındaki çalışmalara verdiği önemle dikkati çekti. "81 İlden 81 Yıldız" kampanyasıyla başarılı ancak maddi imkansızlık yaşayan öğrenciler desteklendi, engellilerin eğitime katılımını artırmayı amaçlayan "Eğitim Her Engeli Aşar" ile eğitim gören engelli sayısında yüzde 144'lük artış sağlandı.

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde hayata geçen ilk çalışma "Konuşan Kitap Şenliği" oldu. Cumhurbaşkanı Gül'ün himayesindeki "Türkiye Okuyor" kampanyasına paralel yürütülen "Konuşan Kitap Şenliği" ile toplumda okuma bilincini geliştirmek, özellikle de çocuklara ve gençlere okuma alışkanlığını kazandırmak hedeflendi. 

Sanat, spor ve düşünce dünyasından, topluma rol model olan ünlü isimlerin okurlarla buluştuğu ilk etkinlik, 21 Haziran 2008'de İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda düzenlendi. Kitapların okunduğu, tanıtıldığı, okumanın kazanımlarına dikkat çekildiği, yazarların okurları ile bir araya geldiği ve söyleşilerin yapıldığı, şenlik havasındaki etkinlikler Türkiye'nin her bölgesinde yapıldı. 

Konuşan Kitap Şenlikleri'nin diğer durakları, 8-9 Mayıs 2009'da Şanlıurfa, 4-5 Haziran 2009'da Kayseri, 28 Eylül 2011'de Ordu, 12 Ekim 2012'de İzmir, 20 Mayıs 2013'te Erzurum ve 14 Kasım 2013'te Mersin oldu. Hayrünnisa Gül'ün de kitap okuduğu şenliklere çok sayıda ünlü isim katıldı. 

Proje kapsamında, illerde birlikte okuma etkinlikleri düzenlendi. Mersin'de 16 Nisan 2010'da düzenlenen etkinliğe 15 bin 440 kişinin katılmasıyla Türkiye, "dünyanın en yüksek katılımlı kitap okuma etkinliği"yle Guinness rekorlarına adını yazdırdı. 

Malatya'da 12 Mayıs 2011'deki etkinlikte, 23 bin 822 kişinin katılımıyla "aynı yerde, aynı anda, aynı kitabı okuyan en çok kişi" rekoru kırıldı. 

Eğitim gören engelli sayısında hedef katlandı 

Engellilerin önündeki en büyük engelin eğitimsizlik olduğundan hareketle, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile valiliklerin koordinatörlüğünde, Türkiye Beyazay Derneği tarafından, Hayrünnisa Gül'ün himayesinde "Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyası yürütüldü. Kampanya ile eğitim kurumlarının, engellilerin eğitimlerine devam etmelerini sağlayacak fiziki şartlara kavuşturulması ve eksiklerinin giderilmesi amaçlandı. Engellilerin eğitim görebilecekleri ve sosyal yaşamın her alanında etkin olabilecekleri konusunda toplumun bilinçlendirmesi amacını da taşıyan kampanya, 2009'da Hayrünnisa Gül'ün ev sahipliğinde Çankaya Köşkü'nde yapılan toplantıyla tanıtıldı. 

"Eğitim Her Engeli Aşar" kampanyasının sonuçları 2012'de, yine Gül'ün ev sahipliğinde İstanbul'da kamuoyuyla paylaşıldı. Eğitim gören engelli sayısında hedeflenen yüzde 50'lik artışın üzerine çıkılarak yüzde 144'e ulaşıldı. 2009 yılında 150 bin olan okuyan engelli sayısı 2012'de 370 bine yükseldi. Kampanya süresince 63 özel eğitim okulu ve 2 bin 242 özel eğitim sınıfı açıldı. Engellilerin eğitime katılmalarını sağlamak amacıyla yaklaşık 63 bin engelli ailesi ziyaret edildi. 

405 öğrenciye maddi ve manevi destek

Hayrünnisa Gül'ün himayesinde 2009 yılında başlatılan bir diğer kampanya da "81 İlden 81 Yıldız" oldu. Türkiye'nin 81 ilinden ortaöğretimin 9, 10 ve 11. sınıflarındaki, maddi durumu yetersiz, ancak sporda, derslerinde başarılı öğrenciler arasından seçilen birer öğrencinin eğitimine destek verildi. 

Seçilen yıldızlar, her yıl Gül'ün ev sahipliğinde düzenlenen etkinliklerle kamuoyuna tanıtıldı. Hayrünnisa Gül'ü "manevi anneleri" olarak gördüklerini söyleyen yıldızlar, Köşk'teki toplantılarda hem Hayrünnisa Gül ile hem de ünlü sanatçılar ve sporcularla bir araya geldi. Yıldızlar için 2012'de düzenlenen Abant Şenliği'ne Cumhurbaşkanı Gül de katıldı. 

Proje kapsamında, 405 öğrenciye maddi ve manevi destek verildi. Ortaöğretimden mezun olan 190 yıldız öğrenci, yükseköğretim kurumlarına yerleşti. Derslerinde başarılı olan İstanbul yıldızlarından Mehmet Efe Akengin, Temmuz 2013'te Kolombiya'da yapılan 54. Uluslararası Matematik Olimpiyatı'nda altın madalya aldı.

Konya yıldızı Abdullah Sevinç, 2012'de Venezuela'da yapılan Dünya İşitme Engelliler Judo Şampiyonası'nda Kata Dünya Şampiyonu, İstanbul yıldızı Uğur Aktaş, 2012'de Avrupa Ümit Genç Karate Şampiyonu, 2013 yılında ise Avrupa Genç Erkek Karate Şampiyonu oldu. 2012 Ankara yıldızı Kübra Kegan'ın da aralarında bulunduğu Genç Kızlar Voleybol Milli Takımı da Ağustos 2012'de yapılan Avrupa Genç Kızlar Voleybol Şampiyonası'nı kazandı. 

2012 Londra Olimpiyatları'ndan, Van yıldızı Nur Tatar ile Eskişehir yıldızı Gamze Bulut gümüş madalyayla yurda döndü. 

Projeye verdiği önemi, "Sizlere yıldız adını verdik, çünkü inanıyoruz ki ışığınızla yarınlarımızı aydınlatacak, uluslararası başarılarınızla milletimizin gurur kaynağı olacaksınız" diyerek anlatan Hayrünnisa Gül, madalyalı yıldızlar Nur Tatar, Gamze Bulut ve Kübra Kegan'ı 2012'de Tarabya Köşkü'nde iki gün misafir etti.

Yıldız öğrencilerin dersleri, spor başarıları, ekonomik durumları, sosyal faaliyetleri, sağlık durumları ve aile hayatları Cumhurbaşkanlığı tarafından yakından takip ediliyor. 

Gönüllü eğitimciler

Hayrünnisa Gül'ün himayesine aldığı bir diğer eğitim projesi de "Emekliyiz Gönüllüyüz" ismiyle hayata geçti. Emekli öğretmenlerin, devlet korumasındaki çocuklara, kuruluşların belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda gönüllü hizmet vermelerini öngören proje, 1 Eylül 2009'da 6 pilot ilde uygulanmaya başladı. 

İki yıl süren pilot uygulamaların ardından projenin paydaşları olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın olumlu görüşleriyle, çalışmaların ülke geneline yayılması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanlığında, Ekim 2011'de Hayrünnisa Gül'ün ev sahipliğinde yapılan toplantıyla proje kamuoyuna tanıtıldı. 

17 ilde uygulanan projede, 2011-2012 yılı eğitim-öğretim döneminde, 304 gönüllü öğretmen görev yaptı. 

"Diyabeti Durduralım" projesi 

Hayrünnisa Gül, himayesine aldığı "Diyabeti Durduralım Projesi" ile de diyabetin yaşamın her alanında bir gündem konusu haline getirilmesini ve diyabetten korunma bilincinin geliştirilebilmesini amaçladı.

Diyabet Vakfı'nın yürüttüğü projeyle, sağlıklı yaşam konusunda eğitim vererek kamuoyunun bilgi birikimini artırmak, beslenme bilinci oluşturmak, spor ve egzersizi hayatın bir parçası haline getirmek,  diyabet ve diyabetin sebep olduğu hastalıkların bakım ve tedavi hizmetleri nedeniyle ülke ekonomisi üzerinde oluşan yükün geleceğe dönük olarak azalmasını sağlamak hedeflendi. Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül'ün katılımıyla 31 Mart 2011'ta Çankaya Köşkü'nde tanıtılan proje kapsamında, 23 ilde proje koordinatörlüğü oluşturuldu, eğitici aktiviteler yapıldı. 

Diyabet hastaları arasında diyaloğun geliştirilmesini amacıyla başlatılan "Akran Eğitimi Modeli" ile 18 bin diyabetliye ulaşıldı. Proje çerçevesinde Türkiye'de ilk kez "Diyabet Algısı ve Bilinci Araştırması" yapıldı ve diyabet bilinç oranının yüzde 37,2 olduğu belirlendi.

22 bilişim teknolojisi sınıfı kuruldu

Türkiye genelinde okulların, bilişim teknolojisi sınıfı ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaştırılmasına katkı amacıyla Hayrünnisa Gül'ün himayesinde başlatılan "Bilişim Teknolojisi Sınıfları" çalışması kapsamında ilk olarak Hakkari ve Van'da beşer sınıf kuruldu. Diyarbakır, Batman, Şanlıurfa ve Mardin'de kurulan sınıflarla proje çerçevesinde 22 bilişim teknolojisi sınıfına ulaşıldı. 

Hayrünnisa Gül, 2010'da Kayseri'de yapılan 6. Dünya Okullararası Satranç Şampiyonası'nı da himaye etti. Türkiye Satranç Federasyonu tarafından 7-17 yaş grupları altında ve toplam 12 ayrı kategoride düzenlenen şampiyonaya, 30 ülkeden toplam 500'e yakın sporcu katıldı. Türkiye, takım halinde madalya sıralamasına göre şampiyonayı birincilikle tamamladı.