GAZİANTEP

Güneydoğuda yetişen meyan bitkisinden elde edilen meyan şerbeti, serinletici özelliğiyle yaz aylarına denk gelen ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Meyan şerbetinin zorlu yolculuğu sabahın erken saatlerinde başlıyor. Güneydoğu illerinde yetişen meyan bitkisi, dev kazanlarda kaynatılıp, varillerde bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan şerbet, soğuk tüketilmesi nedeniyle vatandaşların ilgisini görüyor.

Yaz aylarına denk gelen ramazanda meyan şerbeti almak isteyen vatandaşlar iftar saatine dakikalar kala uzun kuyruklar oluşturuyor.

Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiğine ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan şerbeti doğal yollarla elde edilmesi ve koyu rengi nedeniyle "doğal kola" olarak da biliniyor.

6 nesildir meyan şerbeti sattıklarını ifade eden Halil Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meyan şerbetinin iftar sofralarının olmazsa olmazı olduğunu söyledi.

Üretimin yaz aylarında arttığını belirten Gezer,"Şerbetin soğuk tüketilmesi nedeniyle talep yaz aylarında artıyor. Ramazanın yaz aylarına gelmesiyle ilgi daha da çok artıyor. Günlük satışımız 6 tonu buluyor. Kış aylarında ise neredeyse yok denecek kadar düşüyor. Yapımına sabah saat 03.00'te başlıyoruz, saat 09.00 gibi hazır oluyor. İftar saatine kadar da doldurma işlemini yapıyoruz. Fabrikada 15 dakikada hazırlanıyor ancak biz onu tavsiye etmiyoruz. Üç bardaktan sonra tansiyon yapıyor ama bizim meyan şerbetimiz doğal yollarla yapıldığı için ne kadar içerseniz için bir şey yapmaz."şeklinde konuştu.