ANKARA 
İşitme engelli 9 öğrenci, müzik öğretmenleri Cansu Yıldırım'ın geliştirdiği yöntem sayesinde duyamadıkları müzik aletlerini çalmayı öğrenip "Duyan Kalpler" orkestrasını kurdu.

Eline üflenen nüansı hissederek müzik aletlerini kullanmayı öğrenen engelli öğrencilerin en büyük hayali, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile aynı sahnede konser vermek.

Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Ortaokulu müzik öğretmeni Cansu Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl okula müzik öğretmeni olarak atandıktan sonra Türkiye'de ve dünyada işitme engelli çocuklar üzerine yapılan müzik çalışmalarını araştırdığını aktardı.

Literatürde sadece ritm tutmayı sağlayan metodlara ulaştığını aktaran Yıldırım, yüzde 100 işitme engelli öğrencilere bir ezgi ve bir melodi yaratmaları için çalışmalara başladıklarını ifade etti. 

Müziği "işitilebilir" hale getirmek için çocuklarda beden perküsyonunu kullandığını anlatan Yıldırım, 20 günlük çalışmanın ardından etkinliklerini sunmaya başladıklarını söyledi.  

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Çocuklar, beden perküsyonunu kullanarak ritmi bedenlerinde algıladılar ve herhangi bir enstrüman kullanmadan bir müzik deneyimi yaşamaya başladılar. 

Ritm duygularının oluştuğuna inandığım dakikada nota eğitimi vermeye başladım. Nota okuma becerileri belli bir seviyeye ulaştıktan sonra da müzik eğitiminde önemli bir yere sahip olan orff çalgılarını temin ettik. 

Çocuklara notaları öğretmek için flüt kullandığını dile getiren Yıldırım, "Çocuk işitme engelli olduğu için flütü hangi nüansta üflediğini bilmiyor. Bunun için öncelikle çocuğun eline en doğru nüansı ben üflüyorum. Daha sonra çocuk hissettiği nüansı flütüne uyguluyor" diye konuştu. 

Gitar eğitimlerinde parmak numaralarını öğrettiklerini, beden perküsyonunu kullanarak ritmi algılattıklarını dile getiren Yıldırım, "9 kişilik ekibimiz şu an ksilofen, marakas, zilli def, çelik üçgen, balık sırtını çalabiliyor" bilgilerini verdi. 

Hayalleri Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 

Yıldırım, orkestrada yer alan öğrencilerin en büyük hayalinin, CSO ile aynı sahnede yer almak olduğunu bildirdi. 

Öğrencilerinin bu isteklerini CSO yönetimine sunduğunu aktaran Yıldırım, "Yönetim de bu duruma çok sıcak baktı ve kendi projelerine dahil etti" diye konuştu. 

İşitme engelli öğrencilerin müzik derslerine başladıktan sonra diğer derslerinde de olumlu gelişmeler yaşadıklarını belirten Yıldırım, "Derslerine daha ilgililer. Her şeyden önce özgüvenleri yerine geldi. Engelli çocukların ailelerinde anlamlandıramadığınız hüzünlü bir hikaye vardır. Çocuklarının orkestrada yer aldığını görünce artık gurur duyuyorlar" dedi. 

"Her şey sevgiyle başladı"

Yıldırım, işitme engelli çocuklarla çalışmasına ilişkin şunları anlattı: 

"Bana bu işi nasıl yaptığım sorulduğunda çok alışılagelmiş bir söz de olsa hep şu cevabı veriyorum: 'Her şey sevgiyle başladı' diyorum. Çünkü bir öğretmen olarak iyi bir yöntem ve tekniği çocuğa sevgi yoluyla aşılarsanız, onun sevdiği bir öğretmen olmanın yanı sıra, gözü ve kulağı da olabilirsiniz."

Cansu Yıldırım, Duyan Kalpler Orkestrası'nın birçok önemli kurum ve kuruluşlarda konser verdiğini ve Milli Eğitim Bakanlığının Toplam Kalite Yönetimi Yarışması'nda tek engelli grup olarak Ankara birincisi ve Türkiye üçüncüsü olduğunu sözlerine ekledi.