BAYBURT - Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyeler ve özel idarelerin bütçeden payını nüfusa göre aldıklarını belirterek, il olarak 75 bin nüfusa göre pay alıp, 140 bin kişiye hizmet verdiklerini söyledi.

Yaz aylarında Bayburt'un nüfusunun arttığını anlatan Memiş, "İlimiz 75 bin nüfusa sahip ancak bu nüfus yazın 140 bin oluyor. Buna karşılık biz 75 bin kişiye göre pay alıyoruz. Dolayısıyla ister istemez hizmet aksıyor. Yani bütçeden aldığınız pay az ama hizmet edeceğiniz kişi sayısı çok" dedi.

Memiş, Bayburt'un nüfusunu artırmak için çalışma başlattıklarını ifade ederek, "Amacımız ilimizin bütçeden hakkı olan payı almasını sağlamak. En azından yazın Bayburt'ta kalan vatandaşlarımız nüfus kayıtlarını ilimize alsınlar. Dolayısıyla Bayburt Belediyesi ve İl Özel İdaresi bütçeden 140 bin nüfusa göre pay alsın. Bu durum Bayburt için çok önemli. Bunu teşvik etmek için de çalışma başlattık" diye konuştu.

Çalışmaya dikkati çekmek istediklerini vurgulayan Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız çalışmanın daha kapsamlı hale gelebilmesi ve konuşulduğu şekliyle de kalmaması adına ödül vermeyi düşündük. Bu anlamda sayı belirtmeden dedik ki ilk10'daki muhtarlarımızı umreye gönderelim. Muhtarımız daha önce umreye gitmiştir ya da umreye gitmek istemiyordur. O zaman kimi istiyorsa onu umreye gönderelim. Bu da bir ödül olsun. Bayburt Belediyesi olarak en çok ikamet kaydı yapan ve ilk 10'a giren muhtarlarımızı umreye göndereceğiz."

TBMM'de temsil gücü de artacak

Memiş, Bayburt'un nüfusunu artırmak için başlatılan çalışmanın sadece ekonomik kaygılarla yapılmadığına dikkati çekerek, ekonomik kısmın çalışmaların sadece bir bölümü olduğunu kaydetti.

Türkiye'de tek milletvekiliyle temsil edilen ilin Bayburt olduğuna vurgu yapan Memiş, "Eğer biz 10 bin ile 15 bin kişiyi daha Bayburt'ta kayıtlı gösterirsek inanıyorum ki milletvekili sayımızda ikiye çıkacaktır. Bu durum da Bayburt'un Meclis'teki temsil gücünü arttıracaktır. Siyasi gücümüz daha da çok olacaktır. Bu anlamda da nüfus kayıtlarının Bayburt'ta olması çok önemli" dedi.

Memiş, yaptıkları çalışmaya birçok kesimden destek aldıklarını dile getirerek, "İnanıyorum ki Bayburt'ta 7 bin 500 ile 8 bin nüfus artışını yakaladık ve sene sonuna kadar hedefimiz 15 bin rakamını bulacağız. Bayburt Belediyesi, 2011 yılında da artan göçe çare olabilmek için 'hemşehri turizmi' başlatarak, çeşitli nedenlerle göç edenBayburtlulara, cenazelerini memleketlerinde defnetme çağrısında bulunmuştu" ifadelerini kullandı.