KAYSERİ

Nobel Kimya Ödülü kazanan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yanında iki yıl araştırma yapan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezi (GENKÖK) Öğretim Görevlisi Dr. Seçil Yılmaz, Sancar'ın ödül almasının kendisini şaşırtmadığını, bunu beklediklerini söyledi.

Yılmaz, AA muhabirine, ERÜ'nün "Genç Araştırmacıları Destekleme Projesi" kapsamında 2009-2011 yıllarında ABD'de Sancar'ın yanında araştırmalar yaptığını anlattı.

Birçok genç araştırmacının bu yöntemle yurt dışında eğitim aldığını belirten Yılmaz, eski ERÜ Rektörü ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Fahrettin Keleştemur'a Sancar'ın yanında eğitim görmesi için verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Yılmaz, Sancar'ın yanında yaptığı araştırmaların kendisine önemli katkı sağladığını vurgulayarak, "Birçok genç araştırmacının hayali gibi benim de en büyük hayalim, Aziz hoca gibi çok önemli bir bilim insanının yanında çok önemli deneyimler elde etmekti. Bu fırsatı yakaladığım için çok şanslı olduğumu hissediyorum" diye konuştu.

Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü aldığı haberiyle çok mutlu olduklarını, büyük gurur duyduklarını dile getiren Yılmaz, "Çünkü kendi alanında ilk defa bir Türk Nobel Ödülü'ne layık görülmüştür. Aziz hocamın bu başarısı, Türkiye'deki benim gibi birçok genç araştırmacıyı yeni Nobel ödülleri için cesaretlendirdi ve umutlandırdı. Aziz Sancar, bir Türk'ün neler yapabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. İnanıyorum ki benim gibi birçok genç araştırmacıya umut kaynağı oldu" ifadesini kullandı.

"Nobel ödülünü alması sürpriz olmadı"

Yılmaz, Sancar'ın çok başarılı bilim insanı olduğuna dikkati çekerek, "Aziz hocamın Nobel ödülü almasına kendi laboratuvarında çalışan birçok kişi gibi ben de hiç şaşırmadım çünkü zaten bunu bekliyorduk. Kendisinin Nobellik çalışmalar yaptığını biliyorduk ama ne zaman olacağını bilemiyorduk. Bu nedenle bize sürpriz olmadı" değerlendirmesinde bulundu.

Aziz Sancar'ın çok mütevazi biri olduğunu, telefonla çok kolay ulaşarak, yanına gittiğini aktaran Yılmaz, Sancar ile iletişimlerinin kopmadığını söyledi.

Yılmaz, Sancar'ın kendisine verdiği desteğin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Aziz hocam hayatını çok alçak gönüllü yaşayan bir bilim insanıdır. Aziz hocamla 2 yıl çalışma fırsatı buldum. Kendisiyle iki bilimsel yayınımız var. Bu, benim için gurur kaynağıdır. Aziz hocam çok mütevazi bir hayat sürdürüyor. Birlikte çalıştığımız dönemde cep telefonu ve otomobil kullanmadığına şahit oldum" şeklinde konuştu.

Aziz Sancar'ın çok disiplinli olduğuna işaret eden Yılmaz, "Eğer Aziz hocamla çalışıyorsanız, çalışmanın kesinlikle saati yoktur" dedi.

Yılmaz, Sancar'ın ABD'de kurduğu vakıfla Türk öğrencilere yardımcı olduğunu belirterek, Türk kültürünü ve kimliğini iyi şekilde temsil ettiğini sözlerine ekledi.