ANTALYA  Antalya'da, karayolu kenarlarındaki yamaçlardan taş ve kaya parçalarının düşmesini önlemek için kayalıklara tırmanarak tel ağları döşeyen endüstriyel dağcılar, mesailerinin yarısını iplerle tırmanarak geçiriyor.

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından, zemin kayması ve taş düşmesi sonucu meydana gelen kazaları önlemek ve doğal sit alanına zarar vermemek için Antalya-Kemer yolu Sarısu mevkisindeki 1,5 kilometrelik bölümde tel ağ örme ve kaya bulonlarını güçlendirme çalışması gerçekleştiriliyor.

Çalışma kapsamında işçi olabilmek için eğitim alan 25 endüstriyel dağcı, yüksekliği yer yer 90 metreyi bulan kayalıklara tırmanarak, günün en az 4 saatini ip üzerinde geçiriyor. 10 milimetrelik halatlarla 50 metreyi 45 saniyede tırmanabilen dağcılar, asılı vaziyette kalarak 300-350 kilogramlık delgi makineleriyle tonlarca ağırlığındaki kayaları deliyor, tel ağları seriyor.

Lakapları "örümcek adam" olan işçiler, soğuk ve yağmurlu havada, kaygan zeminde mücadele ederek, serdikleri tel ağları 8 ila 10 metre uzunluğundaki demir bulanlara bağlıyor.

"Hem adrenalini yüksek hem de doğayla iç içeyiz"

Karayollarında 2 yıldır işçi olarak çalıştığını anlatan endüstriyel dağcılardan Altuğ Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 90 metre yüksekliğe çıkıp, ip üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı. Kaya, "Tabii işin içinde eğlence de var, öyle olmasa yapılması çok zor. İpin üzerinde olmak apayrı bir duygu. Çevremizdekiler bize 'örümcek adam' diyor" diye konuştu.

"Tüm ekipmanlarının kontrolünü yapıyoruz" 

İş güvenliği uzmanı Meliha Şimşek bütün çalışanlara temel iş güvenliği eğitimi verdiklerini belirterek, "Buradaki çalışanlarımız ayrıcalıklı çünkü sürekli ip üzerinde çalışıyorlar. Günlük tırmanış malzemelerinin, tüm ekipmanlarının kontrolünü yapıyoruz" dedi.

"Bir dağcılık faaliyeti yapıyormuş gibi çalışma yürütüyorlar"

Karayolları 13. Bölge Müdürü Şenol Altıok, "Orada çalışan bütün arkadaşlar sanki bir dağcılık faaliyeti yapıyormuş gibi çalışma yürütüyorlar. Kaya bulonlarını tespit ettikten sonra üzerine tel ağ koyuyoruz ve küçük kayaların düşmesini önlüyoruz. Çalışmayla taş düşmesinden kaynaklanan kazaların tamamını önlemiş olacağız" dedi.