İSTANBUL 

Okmeydanı'ndaki olaylarda Uğur Kurt'u "taksirle öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle polis memuru S.K'nın, 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle hazırlanan iddianameye ilişkin görevsizlik kararı verildi. Şüphelinin "taksirle öldürme" değil, "kasten öldürme" suçundan yargılanması gerektiği bildirildi.

Okmeydanı'nda 22 Mayıs'taki olaylar esnasında bir yakınının taziye törenine katılmak için cemevinde bulunduğu sırada başına mermi isabet etmesi sonucu yaralanan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Uğur Kurt'un ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Birimi savcılarından Hasan Yılmaz'ın hazırladığı iddianame, başsavcılık onayının ardından İstanbul 85. Asliye Ceza Mahkemesine gönderildi. 

"Taksirle öldürme değil, kasten öldürme"

Mahkeme, 23 Ekim 2014 tarihli iddianamenin kabul kararı verildikten sonra kaydının alındığını belirterek, iddianame hakkında 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun'un 12, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun da (CMK) 3, 4 ve 5. maddeleri gereğince görevsizlik kararı verildiğini bildirdi.

Şüpheli S.K'nın, Uğur Kurt'a yönelik iddia edilen eylemi nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 21/2. maddesinde yer alan, "Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır" şeklindeki tanım ve ve 81/1. maddesindeki "Bir insanı kasten öldüren kişi, müebbet hapis cezası ile cezalandırılır" hükmü gereğince yargılanması gerektiğini ifade eden mahkeme, dosyanın görevli ve yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırdı.

Mahkemenin, "kasten  adam öldürmek" suçunu belirleyen ve 20 ile 25 yıl arasında değişen hapis cezası öngören hükme göre yargılanmasını istediği şüpheli S.K ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsacılığınca hazırlanan iddianamede ise polis memurunun "taksirle adam öldürme" hükmü gereğince 3 ile 6 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması isteniyordu.