MALATYA 
Akçadağ ilçesindeki Levent Vadisi'nde bir mağarayı yaptığı eklemelerle eve dönüştüren Şükrü Kurt, 19 çocuğunu büyüttüğü, kışın sıcak, yazın serin olan "mağara evi"ni son yıllarda "yazlık" olarak kullanıyor.

Neolotik Çağ'dan kalma kalıntıların bulunduğu Levent Vadisi'ni dedelerinin yayla olarak kullanması nedeniyle buraya ev yapmaya karar veren 72 yaşındaki Kurt, kayalıkların altındaki düzlük alanda bulunan mağarayı, yıllar önce yaklaşık 100 metrekarelik 4 oda ve mutfaktan oluşan eve dönüştürdü.

Ailesiyle bu "mağara ev"de yaşayan Şükrü Kurt, 3 eşi ve 19 çocuğuyla burada uzun süre yaşadı. Daha sonra çocukların eğitimi için kent merkezine taşınan Kurt ailesi, "mağara evi" son yıllarda ise "yazlık" olarak kullanmayı tercih ediyor.

Özellikle yazları serin yerde geçirmek için burada yaşamayı tercih eden Şükrü Kurt, zaman zaman kış aylarında da sıcak olan mağaraya geliyor.

Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadıkları Küçükkürne Mahallesi'nin üst kısmındaki kayalıkta bulunan mağaranın, yaz mevsiminde soğuk olduğu için geçmişte mahalle sakinleri tarafından kiler olarak kullanıldığını söyledi. 

Bölgeye elektriğin gelmesiyle mağaranın bu özelliğinden artık faydalanılmadığını anlatan Şükrü Kurt, babasının yazın sıcak, kışın da serin olan bu yerden vazgeçmeyerek burayı küçük bir ev haline getirdiğini belirtti.

Eşleri ve çocuklarıyla uzun bir süre hem yazları hem de kışları burada yaşadıklarını kaydeden Kurt, muhtarlığı döneminde köylerinden evinin önüne kadar gelen yolu yaptırdığını, kayadan gelen doğal suyu ve elektriği de çektirdiğini, hiçbir eksiği bulunmayan "mağara ev"de en büyüğü 55, en küçüğü 21 yaşında olan 19 çocuk büyüttüklerini aktardı.

Evinden kopamıyor 

Şükrü Kurt, Malatya'ya taşınmalarına rağmen kaya evden kopamadığını anlatarak, "Burası kaya evi olarak serin ve yaşaması çok güzel. Ölsem, bir daha dünyaya gelsem yine burada yaşamak isterim. Malatya'da oturamıyorum, devamlı buraya geliyorum. Temiz suyu, havası var. Burada rahat ediyorum" dedi.

Kavurucu sıcaklıkların etkili olduğu bugünlerde yine "mağara ev"ine geldiğini ifade eden Kurt, "Bugün Malatya'da hava sıcaklığı 37 derece. Köyün içi sıcaktan adeta kaynıyor ama burası serin. Rüzgarı, serinliği bambaşka. Burada yaşamayı seviyorum" diye konuştu.