ANKARA 

Ankara Vakıf Eserleri Müzesi Sergi Salonu'ndaki takı sergisinin açılışına katılan Şahin, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
Basına "Şiddet uygulayan 4 bin 825 asker ve polisin silahına el konulduğu'' şeklinde yansıyan bilgileri değerlendiren Şahin, mağdurun, Alo 183'e ya da karakola başvurusu üzerine sürecin başladığını dile getirerek, silah alma işinin, tamamen aile mahkemesi hakimlerinin verdiği bir karar olduğunu söyledi.

Önleyici tedbir ve faille ilgili yapılması gerekenlerin çok net olduğunu ifade eden Şahin, şöyle devam etti:
''Hakim bakıyor ki elinde silah varsa, öfke kontrolünü de yapamıyorsa, stresle baş edemiyorsa bunun elindeki silahı mutlaka bizim almamız gerekiyor. Yasanın ruhunda var. Hakimler de onlara verdiğimiz gücü kullandılar ve bu söylediğimiz rakamlar ortaya çıktı. Yaklaşık 5 bine yakın. Kamuda silahı olan kişinin eşinin mağduriyeti ve şikayeti üzerine hakimin verdiği bir karar var. Kardeşim sen kendinle baş edemiyorsan, kendini kontrol edemiyorsan o zaman silahını yanında tutmayacaksın. Çok net bir duruş.''

Alkol ve uyuşturucu

"Şiddet arttı, yasa hiçbir işe yaramadı" eleştirilerini de yanıtlayan Şahin, ''Bunların cevabı da dünkü açıkladığımız verilerdir. Dün, biz şiddet izleme merkezlerine gittik. 5 saat oradaki bütün uzmanları dinledik. Şiddet izleme merkezine ayda ortalama 100 vaka geliyor. Bunların analizlerini çıkardık. Analizlerimiz ve her ay 100 vakada çıkardığımız sonuçlar var. Gördüğümüz en temel şey, alkol ve uyuşturucudan dolayı ciddi şekilde şiddetin arttığını görüyoruz. Failler hem şiddet uyguluyor hem de tedavi olmaktan kaçınıyor. Yasaya göre, tedavi olmak zorunda" dedi.