Kimya sanayi, kozmetik ürün üretimi gibi alanlar başta olmak üzere parlayıcı ve patlayıcı madde özelliğine sahip üretimlerin yapılması hem çevre için hem de iş yerleri için büyük oranda risk oluşturmaktadır. Yasalar, çalışma hayatının düzenli olması ve güvenli alanların oluşturulabilmesi için bazı düzenlemeler getirir ve yapılması gereken zorunlu işlemleri iş sahiplerine sunar. Bu yasalardan biri olan ve 30.04.2013 tarih ve 28633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince, patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği yerlerde bazı önlemlerin alınması ve çalışanlara bildirilmesi gerekmektedir. Tüm bunların amacı, daha sağlıklı iş sonuçlarına ulaşmak ve çalışanların sağlık ve güvenliklerini koruma altına almaktır. Patlamadan korunma dökümanı olarak da bilinen ATEX, Fransızca “ATmosphéres EXplosives” yani (Patlayıcı Atmosferler) Türkçe karşılığına sahip olan sertifika ile parlayıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu ortamlarda alınması gereken önlemleri içeren bir belgedir. Bu belgedeki amaç patlama öncesinde alınması gereken önlemleri ve patlama esnası ve sonrasında yapılması gerekenlerin bilinmesidir. Tabi ki belge hazırlanırken belli bazı işlemleri yapmak, ölçümleri net şekilde belirlemek gibi önemli detaylara dikkat etmek gerekiyor. Proje olarak da düşünülebilen dokuman sayesinde hem çalışmaların daha verimli ve sağlıklı olması sağlanmaktadır hem de daha iyi iş sonuçlarına ulaşılabilmektedir.

Kozmetik ve kimyasal ürünlerin üretildiği yerlerde patlama ve parlama riski her zaman vardır ve gerekli önlemler alınmadığında sonuçların çok daha büyük şekilde kendini göstermesi söz konusudur. Zira daha önceki dönemlerde fabrika ve üretim tesislerinde büyük patlamaların meydana geldiğine şahit olduk ve bu patlamalar sonrası yaşanan can ve mal kayıplarının oranlarının çok yüksek olduğuna tanıklık ettik. Yasa olarak zorunluluk haline getirilen Patlamadan korunma dökümanı yaşanabilecek olası durumlara karşı hem iş yerini hem de çalışanları koruma altına almaktadır. dokuman hazırlanırken öncelikle “ZONE Bölge” olarak adlandırılan kimyasal maddelerin bulunduğu alanların ölçülmesi, yanıcı ve patlayıcı maddelerin belirlenmesi, Zone bölge hesaplarının yapılması gibi önemli işlemler yapılmaktadır. Tabi ki tüm bu işlemler farazi yapılmak yerine uzmanlık gerektiren işlemlerdir. Bu nedenle belge ve dokuman hazırlanmasında bir uzmandan destek almak çok önemlidir. Doğalgaz dolum istasyonları, Benzin istasyonları, Boyahaneler, Tehlikeli gaz veya toz depolama tankları gibi yerlerde özellikle olması gereken patlamadan korunma dökümanı ile hem daha sağlıklı çalışmalar yapılabilir hem de güvenli bir ortamın oluşması sağlanabilir. Çalışanların patlayıcı ortamların tehlikelerinden korunması hakkında çıkartılan ATEX 137 yönetmeliği de yine bu dokumanın bir parçasıdır. Tehlike boyutunun yüksek olduğu alanlarda öncesinden verilen dokumana göre hareket etmek her zaman için daha iyi sonuçları beraberinde getirebilmekte ve yaşanacak olası patlamalar karşısında çalışanların can güvenliğini ve iş yerindeki maddi hasarın asgariye inmesi sağlanmaktadır.

Daha kolay şartlarda çalışmak, tehlikeleri asgari seviyeye düşürmek ve daha fazlasına sahip olabilmek için yapılması gereken tüm işlemlerin yer aldığı patlamadan korunma dökümanı sayesinde işlerin daha sağlıklı şekilde yapıldığı görülmektedir. Uluslararası bir sertifika olması ise güven verme noktasında daha emin olunmayı beraberinde getirmektedir. Belge ve dokumanın hazırlanmasını talep etmek ve hakkında daha geniş bilgilere ulaşmak için uzman kadromuz ile görüşebilirsiniz.

Kaynak: https://www.szutest.com.tr/patlamadan-korunma-dokumani-atex/