ERBİL

Türkiye'nin, Irak'ta yer alan barınma merkezlerine yaptığı yardımların toplam tutarının 72 milyon 449 bin liraya ulaştığı bildirildi. 

Terör örgütü IŞİD'in, 10 Haziran'da Musul'u, ardından diğer bazı bölgeleri ele geçirmesi üzerine Irak'ta başlayan göç dalgası sonucu 2 milyon kişi mağdur edildi. Çatışmalar nedeniyle evini terketmek zorunda kalan bu insanlar için sağlıklı barınma şartları oluşturulamadı.

Türkiye, yaşanan trajedinin büyümemesi için komşu ülke Irak'a yardım elini uzattı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Kızılayı ve diğer yardım kuruluşlarının sahadaki çalışmalarıyla açıkta kalan ailelere acil yardım malzemeleri ulaştırıldı. 

AFAD koordinasyonunda haziran ayından itibaren Irak'a toplam 626 tır dolusu gıda, su, ilaç, tıbbi araç-gereç, hijyen malzemesi ile çadır, konteyner ve altyapı malzemesinden oluşan insani yardımlar gönderildi.

 Duhok'ta iki kamp kuruldu

Yerlerinden edilen Irak vatandaşlarının kullanımı amacıyla Zaho bölgesinin Bersive ve Derebun kasabaları ile Duhok vilayetinin Şarya köyü yakınlarında yaklaşık 40 bin kişilik barınma kapasitesi oluşturuldu. 

AFAD'dan alınan bilgilere göre haziran ayından itibaren 85 bin 500 gıda kolisi, 1009 ton gıda malzemesi, 1 milyon 681 bin paket gıda, 9 bin çadır, 409 konteyner, 45 bin battaniye, 5 bin uyku matı, 20 ton hijyen malzemesi, 25 bin hijyen paketi, 8 bin 224 adet ev eşyası, 500 bin kutu ilaç, 78 koli tıbbi malzeme, 10 tekerlekli sandalye ve 170 bin giyim malzemesi Irak'taki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

19 bin Yezidi Türkiye'ye sığındı

Türkiye'nin, Irak'ta yer alan barınma merkezlerine yaptığı yardımların tutarı 4 Aralık itibarıyla 72 milyon 449 bin liraya ulaştı. Irak'ta şiddet olaylarının tırmanmasından sonra 19 bin 365 Yezidi, Türkiye'ye sığındı. AFAD, Yezidiler için Şırnak Valiliği'ne 1 milyon 50 bin lira acil yardım ödeneği gönderdi. Kurum, ayrıca Diyarbakır Valiliği'ne Yezidilerin kullanımı için 117 adet çok amaçlı çadır teslim etti. Irak'taki Yezidiler için ise 196 tırlık malzeme bölgeye nakledildi.